Witam wszystkich. Za jakieś 2 tygodnie odbieram nowego Aurisa 1.6 132KM. Dlatego też proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę podczas odbioru auta. Druga sprawa jakie akcesoria polecacie dokupić do nowego auta.
Sprawdzić :- czy numerki VIN zgadzają się z tymi w papierach
- czy auto wygląda ogólnie na takie które nie spadło z lawety i salon je odpicował do sprzedaży - czyli "gładkość" poszycia i jednolity odcień lakieru , itp rzeczy.
- czy ma wszystkie bajery które powinien mieć zamówiony egzemplarz
- czy wszystkie w/w bajery działają

- czy opony są przynajmniej z tego rocznika co auto (ktoś w salonie mógł wpaść na pomysł , że zamienią opony leżące u nich na świeższe z dopiero co dostarczonego pojazdu)
- czy marka opon zgadza się z tą na której są dostarczane nowe pojazdy danego modelu
Dokupić warto:(niekoniecznie w ASO, wiele rzeczy można dokupić później poza ASO w mniejszych pieniądzach , będą pozbawione znaczka Toyota, no chyba, że ktoś nie zwraca uwagi na ceny)
- wykładzina bagażnika tzw. "kuweta" (kupiłem na alle za ok. 55 pln , są takie same za ok. 90-100 pln , w ASO ok 150 pln z tej samej wytwórni, z tym że nie mają znaczka Toyota)
- warto zastanowić się nad dokupieniem listew bocznych (na alle ok. 100 pln , bez znaczka "T" , montaż w ASO ok. 50 pln - zamówione w ASO i przez ASO , też bez znaczka "T" z montażem ok 450 pln)
- zastanawiam się nad kupieniem przednich chlapaczy (sklep "T" w internecie ma w znośnej cenie, rozważam montaż we własnym zakresie)
- opony zimowe (kupić poza ASO !!!) jak będzie zbliżał się sezon (felgi stalowe lub alu do drugiego kompletu opon w zależności od zasobności w € i $ - ja kupiłem tylko opony i zmieniam na oryginalne felgi alu).
Z mojego punktu widzenia (i portfela) warto by w/w rzeczy dokupić (poza ASO) , reszta rzeczy (typu przednie czujniki parkowania lub navi) wymienione w innych postach to
MOIM ZDANIEM zbędne gadżety (lub takie których zakup nie musi być dokonany w pierwszej kolejności).
PS
Jaką masz podaną moc silnika w specyfikacji ?
Silnik 1.6 miał kiedyś 132 KM , ostatnio na stronie "T" piszą, że ten silnik ma 130 KM (założyłem nawet wątek z tym pytaniem)