Autor Wątek: Odbiór nowego Aurisa  (Przeczytany 8890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
Odbiór nowego Aurisa
« dnia: 15 Sierpnia 2012, 13:17:44 »
Witam wszystkich. Za jakieś 2 tygodnie odbieram nowego Aurisa 1.6 132KM. Dlatego też proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę podczas odbioru auta. Druga sprawa jakie akcesoria polecacie dokupić do nowego auta.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

tom

• Gość
Odp: Odbiór nowego Aurisa
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2012, 14:39:44 »
zmierz grubosc lakieru, auta lubią spadać z lawet  :grin: :grin: :grin:

co do akcesoriów / akcesorii to nie wiem co masz na myśli.....

w moim mniemaniu o akcesoriach to koniecznie:
 - dywaniki lato - welur zima- guma
 - system nawigacji satelitarnej wbudowany w deskę rozdzielczą o ile tego nie zamowiles wraz z autem
 - oddzielny komplet felg aluminiowych z oponami na lato oraz oddzielny komplet na zimę
 - CB RADIO o ile robisz trasy (w aurisie fajnie je mozna ukryć pod siedzeniem)
 - czujniki parkowania z przodu, o ile nie masz tego w standardzie w zamawianej wersji
 - odswierzacz powietrza california scents lub podobny (unikaj takich ktore sa w plynie i wkladasz w nawiew, jak sie wyleje to niszczy nieodwracalnie plastik na desce rozdzielczej/konsoli srodkowej)
 - owiewka przedniej maski w TMP za 400PLN jak duzo tras robisz aby ochronic maskę przed odpryskami, a jednoczesnie poprawić wygląd
 - koncowka rury wydechowej prosta gruba fajna np ulter chyba ze bierzesz dynamica to to masz w standardzie

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2012, 13:55:12 »
Jeśli chodzi o akcesoria to bardzo cenie sobie gumową/plastykową wkładkę chroniąca wykładzinę bagażnika. Ubłocone buciory czy inne mokre graty można spokojnie zapakować do bagażnika a po wszystkim umyć, odkurzyć wytrzeć wkładkę. Ja w ASO kupiłem Polski zmienik.
Podobnie listwy boczne na drzwi. Ty możesz uważać ale inni użytkownicy parkingów już nie koniecznie.
Używam całorocznie dywaniki gumowe. Sa praktyczniejsze aczkolwiek mniej ładne niż welurowe.
Komplet kół (nie tylko opon) zimowych to także moim zdaniem dobra inwestycja.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2012, 13:58:51 wysłana przez dominikalp »
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2012, 14:24:11 »
Felgi aluminiowe

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2012, 14:28:13 »
Felgi aluminiowe
Akurat felgi ASO ma bardzo drogie, więc bym je kupił w innym miejscu.
Obi

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2012, 14:53:30 »
Wkładka do bagażnika, ale kup sobie gdzieś poza ASO to oszczędzisz z 50zł-100zł.
Ja dokupiłem pokrowce "robocze" jak gdzieś brudny wsiadam to zakładam na fotele.
Przydałaby się jakaś mała torba do bagażnika na trzymanie pierdół.

pomijam akcesoria estetyczne - spojlerki, listwy itp bo pełno tego i można dokupić wg gustu

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpnia 2012, 14:57:50 »
a ja bym nie kupował wcale, ponieważ  Auris1.6 132KM ma
Felgi aluminiowe 16'' z oponami 205/55 w wersji podstawowej :-P

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpnia 2012, 15:16:39 »
...a ja bym nie kupował wcale, ponieważ  Auris1.6 132KM ma
Felgi aluminiowe 16'' z oponami 205/55 w wersji podstawowej :-P ...

A do zimóweczek? :cheesy:  Choć ja na zimę mam stalowe z kołpaczkami <diabel>
"With Oden on our side..."

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpnia 2012, 15:30:10 »
A do zimóweczek?
nie wiem czy będą mu potrzebne, ponieważ może być i tak,
że tam gdzie mieszka voodogt nie ma po prostu zimy :cheesy:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2012, 19:09:06 »
Witam wszystkich. Za jakieś 2 tygodnie odbieram nowego Aurisa 1.6 132KM. Dlatego też proszę o wskazówki na co zwrócić uwagę podczas odbioru auta. Druga sprawa jakie akcesoria polecacie dokupić do nowego auta.

Sprawdzić :

- czy numerki VIN zgadzają się z tymi w papierach
- czy auto wygląda ogólnie na takie które nie spadło z lawety i salon je odpicował do sprzedaży - czyli "gładkość" poszycia i jednolity odcień lakieru , itp rzeczy.
- czy ma wszystkie bajery które powinien mieć zamówiony egzemplarz
- czy wszystkie w/w bajery działają :)
- czy opony są przynajmniej z tego rocznika co auto (ktoś w salonie mógł wpaść na pomysł , że zamienią opony leżące u nich na świeższe z dopiero co dostarczonego pojazdu)
- czy marka opon zgadza się z tą na której są dostarczane nowe pojazdy danego modelu

Dokupić warto:
(niekoniecznie w ASO, wiele rzeczy można dokupić później poza ASO w mniejszych pieniądzach , będą pozbawione znaczka Toyota, no chyba, że ktoś nie zwraca uwagi na ceny)

- wykładzina bagażnika tzw. "kuweta" (kupiłem na alle za ok. 55 pln , są takie same za ok. 90-100 pln , w ASO ok 150 pln z tej samej wytwórni, z tym że nie mają znaczka Toyota)
- warto zastanowić się nad dokupieniem listew bocznych (na alle ok. 100 pln , bez znaczka "T" , montaż w ASO ok. 50 pln - zamówione w ASO i przez ASO , też bez znaczka "T" z montażem ok 450 pln)
- zastanawiam się nad kupieniem przednich chlapaczy (sklep "T" w internecie ma w znośnej cenie, rozważam montaż we własnym zakresie)
- opony zimowe (kupić poza ASO !!!) jak będzie zbliżał się sezon (felgi stalowe lub alu do drugiego kompletu opon w zależności od zasobności w € i $ - ja kupiłem tylko opony i zmieniam na oryginalne felgi alu).

Z mojego punktu widzenia (i portfela) warto by w/w rzeczy dokupić (poza ASO) , reszta rzeczy (typu przednie czujniki parkowania lub navi) wymienione w innych postach to MOIM ZDANIEM zbędne gadżety (lub takie których zakup nie musi być dokonany w pierwszej kolejności).

PS
Jaką masz podaną moc silnika w specyfikacji ?
Silnik 1.6 miał kiedyś 132 KM , ostatnio na stronie "T" piszą, że ten silnik ma 130 KM (założyłem nawet wątek z tym pytaniem)
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2012, 19:59:35 wysłana przez tomery »

Offline shellek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpnia 2012, 19:42:43 »
powiem ci tak, jak samochód przyjeżdża do toyoty to jest oglądany z każdej strony pod kątem jakości lakieru (jak coś wykryją ponad normę to mogą odesłać do centrali bez ponoszenia kosztów, tylko mają na to jakiś tam nie długi czas), sprawdzane są felgi i opony czy nie są zniszczone, szyby, numer VIN , karta gwarancyjna, czy jest trójkąt i apteczka , itp. Także samochód jest już obejrzany.
Jak chcesz to sam obejdź go w koło patrząc pod kątem czy nie ma żadnych wgnieceń, a taka moja uwaga, szczególną uwagę zwróć na dach, przy rogach czasem są ryski od folii z transportu, jak coś to mała polerkę ci strzelą na miejscu i będzie git
pozdro :)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpnia 2012, 21:43:34 »
a ja bym nie kupował wcale, ponieważ  Auris1.6 132KM ma
Felgi aluminiowe 16'' z oponami 205/55 w wersji podstawowej :-P
Ty Bisie nigdy byś nie kupił Aurisa  :-P
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2012, 06:29:12 »
Ty Bisie nigdy byś nie kupił Aurisa  :-P
oczywiście bym kupił Aurisa 1.6 130 KM obecnie co ma, nowego z salonu,  z felgami alu fabrycznymi w standardzie  <diabel>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl