Autor Wątek: Check engine, sonda lambda, cewki.  (Przeczytany 113117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Check engine, sonda lambda, cewki.
« Odpowiedź #150 dnia: 29 Lutego 2016, 14:41:25 »
Witaj na naszym forum.

Hej kolego Wapniaku, udalo sie Tobie rozpracowac temat?

Jak na razie jestem na etapie wypalania STP z baku, co ma pomóc przeczyścić wtryski, gdyż takie dostałem zalecenia............, ale o tym napiszę wieczorem w dalszej części tematu

Mam podobny problem. Yaris, 2010, 1,3,  52000 przebiegu

Witamy w klubie osób zmagających się z problemami, których rozwiązać nie sposób......

Byly dziwne falowanie na biegu jalowym i dosc wysokie obroty na biegu jalowym, podchodzily do ok 800, Samochod tez nietypowo reagowal na gaz (opoznienie) Po jakims czasie lampka Check.

Ja takich problemów w swoim autku  nie zauważyłem. Zresztą moją historyjkę już znasz........

Serwis sugerowal wymiane sondy jak problem wroci, ale tez koszttakiej wymiany w serwisie to 1000zl.

Dlatego ja zbyt pochopnie, albo i nie, zakupiłem dedykowany zamiennik denso. Dla Twojego modelu chyba też (jak masz 1.33, 100 KM, rok 2010). Kosz to 450 PLN + wysyłka

Offline Rits

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #151 dnia: 29 Lutego 2016, 22:46:42 »
Jako, ze dzisiaj akumulator padł Yaris dostał nową baterię.
Po wymianie odpalam na zimnym silniku, a tu silnik wszedl na okolo 500 obrotów, drżał.
Po chwili powoli sam wskrabał sie na 900.
Dodaję lekko gazu, puszczam i myk.... znowu 500 obrotów.
Zaczarowany ???

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #152 dnia: 29 Lutego 2016, 23:01:16 »
normalka po resecie.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #153 dnia: 08 Marca 2016, 07:18:41 »
Jako, ze dzisiaj akumulator padł Yaris dostał nową baterię.
Po wymianie odpalam na zimnym silniku, a tu silnik wszedl na okolo 500 obrotów, drżał.
Po chwili powoli sam wskrabał sie na 900.
Dodaję lekko gazu, puszczam i myk.... znowu 500 obrotów.
Zaczarowany ???

Trochę musi pojeździć i się sam ustawi....
Obi

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 08 Marca 2016, 08:05:50 »
Wczoraj otrzymałem klucz do wymiany sondy, taki o http://allegro.pl/klucz-do-sondy-lambda-22mm-3-8-wyciecie-8mm-i5160621070.html

Jutro wymiana sondy na taką co powyżej koledze zaprezentowałem, potem kasowanie błędu i się okaże?

Aha i jeszcze obiecane podsumowanie z wizyty u elektryka/ elektronika/ mechanika samochodowego z Wołowa. Koleś testował samochód przez 5 godzin. Sprawdzał prawie wszystko to, co zawarte w instrukcji Toyoty odnośnie błędów silnika z sondą w roli głównej. Na pewno sprawdził:
- sondę- zarówno miernikiem jak i oscyloskopem, wszystko w jak najlepszym porządku wg niego oczywiście;
- wiązka w porządku;
- układ dolotowy powietrza - ok;
- układ wydechowy - ok;
- czyszczenie przepływomierza drugie w ciągu miesiąca;
- sygnały z ECU też wg niego w porządku;

Pozostałoby jeszcze sprawdzić wtryski, bo on nie miał tech. możliwości, ja zresztą też bo mój elm zaczął niedomagać i muszę wysłać go do reklamacji. Dlatego zalecił wlanie do baku środka do czyszczenia wtryskiwaczy. Dwie butelki już wlane, zbiornik wypalony, teraz drugi sie wypala.
 I to byłoby wszystko, ale P2196 oznacza ni mniej, ni więcej, że: Sygnał sondy lambda zablokowany dla bogatej mieszanki. Błąd pojawia się zawsze, podkreślam zawsze po drugim uruchomieniu silnika z tym, że musi być przejechany pewien odcinek, aby sonda zaczęła pracować, ile tak naprawdę wychodzi nie wiem???

Pytanie: co może powodować jeszcze bogatą mieszankę? że lambda wyłapując to wysyła sygnał do ECU, który przechodzi w tryb awaryjny. Przepustnica???
Moim zdaniem Ecu wyłapałby błąd położenia przepustnicy. Chyba, że lewe powietrze dostaje się za przepustnicą, winna uszczelka lub oring??? Dalej BOGATA MIESZANKA to taka, gdzie jest większa dawka paliwa, czy za mało lub za dużo powietrza???
Czytając wczoraj artykuł być może sponsorowany skupiłem się na jednym jego fragmencie:
 http://www.adpolska.pl/wydarzenia1/wydarzenia/art,411,wymiana-sond-lambda-wskazowki-denso.html
"..........Różnice temperatur, prędkość obrotowa silnika (RPM) i jego obciążenie – te oraz inne zmienne powodują, że ilość wtryskiwanego paliwa musi być nieustannie regulowana. Aby osiągnąć optymalne spalanie (tzw. mieszankę stechiometryczną, w której na 1 kg paliwa przypada 14,7 kg powietrza), dostosowywanie ilości wtryskiwanego paliwa musi odbywać się jak najszybciej. To oznacza, że kluczowym czynnikiem wpływającym na efektywność pracy sond lambda jest czas reakcji:

Krótszy czas rozgrzewania oznacza, że sonda szybciej będzie aktywna
    Krótszy czas reakcji oznacza, że sonda szybciej zareaguje na zmiany w składzie emitowanych spalin
    Dysponując szerokim spektrum danych dostarczonych przez sondy lambda, moduł sterujący pracą silnika (ECU) również może szybciej reagować na zmiany......."

Podobno sygnał jest wysyłany 10 razy w ciągu sekundy. Z biegiem czasu intensywność spada, a czynników jest kilka i to może mieć także wpływ na pracę sony i pojawiający się błąd.

Jak to ugryźć???? W czwartek dam znać, czy coś się zmieniło.

« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2016, 09:03:46 wysłana przez wapniak »

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Marca 2016, 20:37:53 »
Witam ponownie. Opowieści ciąg dalszy... . Sonda wymieniona. Wczoraj nam nie poszło, podobno silnik był rozgrzany i nie dało rady. Najważniejsze, że puściła. Dziś przy użyciu WD poradziłem sobie bez problemu z odkręceniem. Kasowanie błędu i jazda testowa. 15 km w palnik, przerwa 20 minut i spokojny powrót 10 km. Normalnie podczas powrotu check powinien się zapalić, a tu nic z tego i to jest dobry omen. Jutro jadę do pracy i zobaczę co się będzie dziać. Zrobiłem zdjęcia starej sondy.

« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2016, 20:40:32 wysłana przez wapniak »

Offline michal007s

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Marca 2016, 18:57:09 »
Może ktoś pomożę Yaris 2009 silnik 1.33 100KM PRZEBIEG 125 tysm od jakiegos czas pali sie check engine kasowanie pomaga na pare dni, blad P2196, od czego to moze byc?

Dzięki

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Marca 2016, 19:35:28 »
pompa, wtryski, przeplywomierz lub sam czujnik

Offline michal007s

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Marca 2016, 23:17:02 »
Skasowalem po raz 3 kod bledu , sproboje czyszczenia przepustnicy czy trzeba w silniku 1.33 wyjmowac zeby go wyczyscic? oraz czy istnieje mechaniczny sposob na sprawdzenie pompy i wtryskow przy tym bledzie, dodam ze autko zauwazalnie traci moc i silnik telepie na biegu jalowym, a przy jezdzie jakby brakowalu mu mocy.Dziekuje

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #159 dnia: 13 Marca 2016, 10:07:05 »
brudna przepustnica nie daje efektu spadku mocy.
wyczysc przeplywke i jak nic nie da zrob diagnostyke na techstreamie bo inaczej to wróżenie z fusow.

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 13 Marca 2016, 19:27:16 »
blad P2196

podaj jeszcze opis jaki masz oprócz kodu

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #161 dnia: 13 Marca 2016, 20:29:57 »
1-sza sonda do wymiany. Po wymianie odłączyć aku na 10 min.

Offline michal007s

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #162 dnia: 13 Marca 2016, 22:11:35 »
oki kupic ta markowa DENSO czy szukac uzywanej albo uniwersalnej?
Dziękuje

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #163 dnia: 13 Marca 2016, 22:22:11 »
Denso lub trochę tańszą Blue Print ADT370121. Uniwersalną lub używaną bym odpuścił.

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 19 Czerwca 2017, 21:14:31 »
Ja z tym samym problemem co wapniak walczę w yarisie już drugi rok..
Non stop check się świeci. Mimo wymienianych sond mimo nowego sterownika mimo sprawdzonej wiązki non stop check.
Obroty raz niskie raz wysokie raz ledwo się utrzymuje silnik przy życiu tak niskie obroty ma..
Mam dość tego samochodu i dość toyoty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl