Wczoraj otrzymałem klucz do wymiany sondy, taki o
http://allegro.pl/klucz-do-sondy-lambda-22mm-3-8-wyciecie-8mm-i5160621070.htmlJutro wymiana sondy na taką co powyżej koledze zaprezentowałem, potem kasowanie błędu i się okaże?
Aha i jeszcze obiecane podsumowanie z wizyty u elektryka/ elektronika/ mechanika samochodowego z Wołowa. Koleś testował samochód przez 5 godzin. Sprawdzał prawie wszystko to, co zawarte w instrukcji Toyoty odnośnie błędów silnika z sondą w roli głównej. Na pewno sprawdził:
- sondę- zarówno miernikiem jak i oscyloskopem, wszystko w jak najlepszym porządku wg niego oczywiście;
- wiązka w porządku;
- układ dolotowy powietrza - ok;
- układ wydechowy - ok;
- czyszczenie przepływomierza drugie w ciągu miesiąca;
- sygnały z ECU też wg niego w porządku;
Pozostałoby jeszcze sprawdzić wtryski, bo on nie miał tech. możliwości, ja zresztą też bo mój elm zaczął niedomagać i muszę wysłać go do reklamacji. Dlatego zalecił wlanie do baku środka do czyszczenia wtryskiwaczy. Dwie butelki już wlane, zbiornik wypalony, teraz drugi sie wypala.
I to byłoby wszystko, ale P2196 oznacza ni mniej, ni więcej, że:
Sygnał sondy lambda zablokowany dla bogatej mieszanki. Błąd pojawia się zawsze, podkreślam zawsze po drugim uruchomieniu silnika z tym, że musi być przejechany pewien odcinek, aby sonda zaczęła pracować, ile tak naprawdę wychodzi nie wiem???
Pytanie: co może powodować jeszcze bogatą mieszankę? że lambda wyłapując to wysyła sygnał do ECU, który przechodzi w tryb awaryjny. Przepustnica???
Moim zdaniem Ecu wyłapałby błąd położenia przepustnicy. Chyba, że lewe powietrze dostaje się za przepustnicą, winna uszczelka lub oring??? Dalej
BOGATA MIESZANKA to taka, gdzie jest większa dawka paliwa, czy za mało lub za dużo powietrza???
Czytając wczoraj artykuł być może sponsorowany skupiłem się na jednym jego fragmencie:
http://www.adpolska.pl/wydarzenia1/wydarzenia/art,411,wymiana-sond-lambda-wskazowki-denso.html"..........Różnice temperatur, prędkość obrotowa silnika (RPM) i jego obciążenie – te oraz inne zmienne powodują, że ilość wtryskiwanego paliwa musi być nieustannie regulowana. Aby osiągnąć optymalne spalanie
(tzw. mieszankę stechiometryczną, w której na 1 kg paliwa przypada 14,7 kg powietrza), dostosowywanie ilości wtryskiwanego paliwa musi odbywać się jak najszybciej. To oznacza, że kluczowym czynnikiem wpływającym na efektywność pracy sond lambda jest czas reakcji:
Krótszy czas rozgrzewania oznacza, że sonda szybciej będzie aktywna
Krótszy czas reakcji oznacza, że sonda szybciej zareaguje na zmiany w składzie emitowanych spalin
Dysponując szerokim spektrum danych dostarczonych przez sondy lambda, moduł sterujący pracą silnika (ECU) również może szybciej reagować na zmiany......."
Podobno sygnał jest wysyłany 10 razy w ciągu sekundy. Z biegiem czasu intensywność spada, a czynników jest kilka i to może mieć także wpływ na pracę sony i pojawiający się błąd.
Jak to ugryźć???? W czwartek dam znać, czy coś się zmieniło.