Autor Wątek: Błędy w przeliczaniu zasięgu  (Przeczytany 24949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

douglas

• Gość
Błędy w przeliczaniu zasięgu
« dnia: 31 Sierpnia 2012, 20:53:45 »
Witam serdecznie!

Krótka sprawa. Odnośnie innych przekłamań komputera pokładowego nie będę się wypowiadał jednak mam do użytkowników Aurisa (!) pytanie - czy zauważyliście jakieś totalne bzdury wyświetlane odnośnie zasięgu jaki możemy pokonać na obecnym w baku paliwie. Po pełnym zatankowaniu komputer wyświetla możność pokonania ok 430 km!! Nie potrzeba zaawansowanych wzorów matematycznych, aby dojść do wniosku, że przy średnim spalaniu na poziomie 8 litrów/100km powinniśmy przejechać jeszcze co najmniej ok 650 km. Nawet doliczając 10 litrów benzyny rezerwy wynik wydaje się być nieprawidłowy. Rozumiem, że producenci chętnie programują komputery pokładowe w sposób optymistyczny ale żeby tak działać na swoją niekorzyść..
Pozdrawiam i dziękuję!

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Błędy w przeliczaniu zasięgu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2012, 22:45:18 »
Nic takiego nie zauważyłem. a czy zerujesz wszystkie średnie (spalanie, prędkość) czas itp przed tankowaniem? być może komputer odnosi się do aktualnego spalania. To tylko taka sugestia, bo sam nie wiem czy to ma wpływ na komputerowe obliczenia dystansu jaki możemy zrobić, ale sam zawsze zeruję licznik przed tankowaniem.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2012, 00:29:02 »
Komputer wylicza średnią z ostatniej średniej spalania i na tej podstawie podaje zasięg co później powinien skorygować ale często wychodzą bzdury.
Najlepiej zaraz po tankowaniu zrobić reset i wtedy zobacz czy się coś zmieniło.

douglas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2012, 12:33:15 »
No właśnie próbowałem już na różne sposoby ale za każdym razem wychodziła jakaś magia. No ale nawet nie resetując średniego spalania komputer powinien wyliczyć zasięg na podstawie obecnych danych i ilości paliwa w zbiorniku.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2012, 12:57:50 »
Po drugim tankowaniu przestałem na to patrzeć. Nie wiem nawet ile pokazuje mi wystarczy, że wiem ze przejade 600-700km na baku.

A tak z ciekawości bo wyczytałem, że ludziom w verso potrafi zgasnąć ta ostatnia mrugająca krateczka paliwa. Ktoś z was kiedyś zszedł tak nisko, że ona znikła?

douglas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2012, 13:11:16 »
Z mojego doświadczenia wiem, że w Aurisie raczej jest to mało prawdopodobne. W 2008r. podczas podróży powrotnej z wakacyjnych wojaży paliwa było obrzydliwie mało bo na rezerwie kulaliśmy się ponad 100 kilometrów, w dodatku na autostradzie był gigantyczny korek a stacji paliw widać nie było. W obawie wyłączyliśmy wszystkie odbiorniki prądu i jakoś się udało. Przez cały ten czas mrugał tylko ostatni kwadracik. Nie polecam tego sprawdzać. Może wszystkie kwadraciki gasnę jak już w baku dokumentnie sucho...  :-P

tom

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2012, 13:36:48 »
Po drugim tankowaniu przestałem na to patrzeć. Nie wiem nawet ile pokazuje mi wystarczy, że wiem ze przejade 600-700km na baku.

A tak z ciekawości bo wyczytałem, że ludziom w verso potrafi zgasnąć ta ostatnia mrugająca krateczka paliwa. Ktoś z was kiedyś zszedł tak nisko, że ona znikła?

mnie sie nie zdarzylo, a zdarzylo mi sie tankowac paliwo mając 1,5 litra w baku

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2012, 08:27:33 »
Do autora wątku. Moim rozwiązaniem jest kasowanie jednego z liczników (A/B) zaraz po zatankowaniu. Wiem wtedy ile przejadę (600-700km). Dodatkowo, gdy zapali się rezerwa licznik kasuje ponownie i wiem, że spokojnie zrobię 50-80km. Zwykle jednak tankuję na pierwszej sensownej stacji.

Co do kontrolki. Pomimo 80 km zrobionych na rezerwie cały czas mrugał ostatni pasek.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Gusti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2012, 10:27:59 »
Też się kiedyś nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku (pewnie nieprawdziwego) ze może komputer bierze z jakiegoś odgórnie ustalonego spalania (np.7 litrów) chociaż wtedy jeśli ktoś jeździ bardzo delikatnie to mogłoby dojść do tego że zasięg jest 0 a jeszcze się rezerwa nie pali  :cheesy:

douglas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2012, 13:58:18 »
"Gusti" gdyby tak było i obliczenia byłyby brane odgórnie ze spalania 7 litrów wtedy zasięg wynosiłbym 785km. Ten zasięg, który ja widzę byłby realny przy spalaniu 12-13 litrów/100km tylko, że tyle to ja w Aurisie na oczy nie widziałem. Faktycznie trzeba by sprawdzić ten zasięg na podstawie licznika przejechanych kilometrów.

Offline Mocarzu

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4/VERSO/AUR
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2014, 13:35:17 »
Błędy są i u mnie - robię jeszcze jakieś 50 km od kiedy wskaźnik pokazuje 0 km.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2014, 14:39:32 »
Rezerwa mi się zapala, gdzie w baku mam jeszcze około 10L paliwa. Więc na rezerwie przejeżdżamy jeszcze ponad 100km. Wszystko pięknie ładnie gdyby nie ten wkurzający LOW FUEL i wiecznie migający ostatni kwadracik.Denerwuje mnie to.

Offline tejott

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:25:44 »
U mnie też są błędy, chociaż po zatankowaniu do pełna pokazuje się zwykle 550-580km, ale zawsze przejeżdżam kilkadziesiąt kilometrów więcej zanim dojdzie do rezerwy

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2014, 23:07:18 »
Panowie odnośnie tych wskaźników trójkątów i mrygania wystarczy nacisnąć wskaźnik kasowania "przebiegu" i wyświetla nam sie normalnie wskazanie komputera (godzina/data/spalanie) czy co tam kto se ustawia. wskazania komputera są błędne i nigdy nie pokazują realnego zużycia. u mnie zawsze po zatankowaniu do pełna jest 545km do przejechania nie zależnie od średniej prędkości ... jak Japońce liczą ten przebieg pojęcia zielonego nie mam ... raz na baku przejade 700 raz 450km ale licznik zawsze zakłamuje. może ktoś ma 1.6valvematic 132KM i wyprowadzi mnie z błędnego myślenia ... ale ten komputer to jedno wielkie G.....
Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2014, 07:54:40 »
Panowie odnośnie tych wskaźników trójkątów i mrygania wystarczy nacisnąć wskaźnik kasowania "przebiegu" i wyświetla nam sie normalnie wskazanie komputera (godzina/data/spalanie) czy co tam kto se ustawia.

można naciskać - wróci do poprzedniego ustawienia, a po paru sekundach znowu wywali komunikat LOW FUEL... testowane parę dni temu
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl