Autor Wątek: Toyota Camry 1995r 2.2l Problem z elektryka radia  (Przeczytany 9773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Toyota Camry 1995r 2.2l Problem z elektryka radia
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Września 2012, 21:00:59 »
Jeśli samochód fabrycznie miał wzmacniacz (co często w US/CAN występowało), a ktoś podpiął radio na żywca pod głośniki, to wcale się nie dziwię, że coś się spaliło.

Jeśli bezpiecznik CIG/RADIO jest sprawny, radio nie ma żadnego wewnętrznego i dochodzi do niego prąd, to Ty może sprawdź sobie najpierw ładowanie, a potem co jest pod co podłączone. Już różne rzeczy widziałem, łącznie z plusem po stacyjce zamiast sygnału z lambdy.
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Września 2012, 10:16:14 »
napięcia nie mam za bardzo jak sprawdzić chyba ze uda mi się wypożyczyć przyrząd a wsadzałem już z 3 radia sprawne i tak nie działało :/

Pora może zacząć inwestować w sprzęt, probówka z kabelkiem to grosze (Castorama, jakiś sklep elektryczny) a bardzo przydatna. Jeśli nie masz, to tak jak pisał Rob, żaróweczka 12V i kabelki. Jeden biegun montujesz do masy auta, drugi po wyjęciu rzeczonego bezpiecznika przytykasz najpierw do jednego styku, ewentualnie do drugiego. Po przekręceniu stacyjki w pozycję ON powinno ci zaświecić. Jeśli zaświeci to montujesz z powrotem bezpiecznik (sprawny) , a przyczyny nie działania radia musisz szukać moim zdaniem za radiem w kostce lub tuż za, może przełamał się kabel zasilający lub masa. Jeśli w kostce znajdziesz 12V po kluczyku to znaczy, że zaniknęła masa. Można się na próbę podpiąć z nią gdziekolwiek na karoserii i sprawdzić radio, ważne żeby masa była pewna tak samo jak radio.
Wrzuć na początek kilka fotek instalacji za radiem, nie piszesz nic czy ktoś tam wcześniej coś gmerał, a często tak bywa.
Jeśli po awarii poleciała końcówka w radiu to stawiam na jakąś partaninkę w wiązce (ktoś coś motał i nie zabezpieczył przewodu) i poszło napięcie na masę radia.

Patrykk95

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Września 2012, 15:53:57 »
poruszałem tym bezpiecznikiem i jakimś cudem radio zaczęło działać z czego jestem bardzo zadowolony tylko mam wrażenie ze szybko się nagrzewa ale grunt ze działa :D Dzieki Za Pomoc wszystkim

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Września 2012, 16:38:40 »
poruszałem tym bezpiecznikiem i jakimś cudem radio zaczęło działać z czego jestem bardzo zadowolony tylko mam wrażenie ze szybko się nagrzewa ale grunt ze działa :D Dzieki Za Pomoc wszystkim

Jeśli sądzisz, że jest dobrze, to się mylisz. Sprawdź dlaczego bezpiecznik się nagrzewa, może nie ma dobrego styku z gniazdem, coś zaśniedziało etc...

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Września 2012, 21:00:07 »
w skrajnym przypadku możesz zapalić auto... znam przypadek gdzie gniazdo bezpieczników spłonęło od przegrzania :) co prawda to w bawarze a nie w toyotce ale jak to mówią "jeden na milion się zapali" no i się zapalił. Poszukaj przyczyny przegrzewania
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Patrykk95

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Września 2012, 13:37:11 »
głośniki seria instalacja jak patrzyłem tez jest seryjna nic nie obcinane a przynajmniej tyle ile udało mi się zobaczyć bo teraz wszystko poskręcane jak bd tam zaglądał to zrobię fotkę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl