Autor Wątek: [IIIgen] 1994 2.2 automat szarpie przy 100 km/h  (Przeczytany 12654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mefiu

• Gość
[IIIgen] 1994 2.2 automat szarpie przy 100 km/h
« dnia: 01 Października 2012, 19:20:08 »
Witam!!!! Mam problem z moja toyotka. Gdy rozpędzę ja do 100k/h i puszcze gaz to strasznie szarpie   :-o
powyżej stówki zachowuje sie tak samo, ale gdy prędkość spada poniżej 100 wszystko ok . puszczalem gaz przy 90 i nic sie nie dzieje .
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2012, 23:13:52 wysłana przez marcinm »

Offline tomekm

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: toyota camry 94 r 2.2 16v szarpie przy 100 k/h automat
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2012, 19:30:47 »
Może zacznijmy od tego co masz pod maską. Po tym, że masz 2.2 nie można wnieść ile ma nalotu, czy ma gaz,ew. jaki i jak auto jest użytkowane. Moja pomimo manuala jak jej gwałtownie puszczę gaz,przy 100km/h to też szarpie, ale na dwójce  :cheesy:

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2012, 19:34:13 »
Zależy jakie szarpanie to jest  :|
Może poduchy silnika już do wymiany? Szarpać może też przez EGR  :|

www.FotoSzopa.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2012, 19:48:56 »
Przy prędkości 100km/godz (wajcha na D) i puszczeniu pedału gazu skrzynia po momencie powinna się rozłączyć, zwróć uwagę na obrotomierz. Jeśli tak nie jest to coś się dzieje w skrzyni. Możliwe że któryś zawór (selenoid) się posypał lub sprzęgło hydrokinetyczne do regeneracji lub wymiany.
Olej w skrzyni i filtr wymieniany? Kontrolka OD się przypadkiem nie zapaliła na kokpicie?

mefiu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2012, 20:31:42 »
mam ja zagazowana instalacja sekwencyjna ale ten problem wystepuje na gazie jak i na bezynie. olej w skrzyni i filtr wynieniony 3 miesace temu. a z tymi obrotami jest tak ze gdy puszczam pedal gazu to tozlancza  skrzynie. Nie ukrywam ze ona ma juz 450 000 przejechane i nic w skrzyni nie bylo robione od fabryki . nie wiem czy to ma cos wspulnego z tym ze jak ja rano odpalam na zimnym silniku to nie trzyma obrotow i gasnie .  Jk sie troche nagrzeje to trzyma obroty ale sa raz za niskie  a raz wysokie(15 ty) na bezynie i na gazie tak samo

mefiu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2012, 20:37:58 »
 mam ja juz 5 lat i kupilem ja od znajomego. jego ojciec mial ja od nowego. gdy ja kupilem to juz tak miala z ty szarpaniem i 5 lat smigam i nic sie nie dzieje ze skrzyna wie watpie ze sprzeglo. a rocznie robie ja jakoes 30 tys kilometrow

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2012, 23:34:05 »
Przy takim przebiegu proponuję pojechać do ogarniętego mechanika na przegląd silnika i nie chodzi mi tu o "rzucenie okiem". Rozpocząć od kodów błędów, ciśnienia sprężania, luzy zaworów, stan świec, kabli WN, kopułka, palec. sporo tego jest. Jeśli chcesz pojeździć tym autem proponuję kontakt z moderatorem tego działu.

mefiu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2012, 23:42:35 »
nie ukrywam ze troche juz wymienilem  np. przewody wn swiece rozrzad  kopolke zaplonowa pompe wody elementy zawieszenia i wiele innych rzeczy. :-)
 ale mam pecha bo zawsze cos sie psuje.  a jak mi skrzynia padnie to zalamka na calego z tego co mi doradzacie  <zalamka> ale nic bede walczyl dalej dzieki za rady . jak ogarne ja to napisze

Offline tomekm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2012, 02:51:36 »
Jak ja bym tak wyliczał co wymieniłem(lub wymienił moderator tego działu) w ostatnim(mam na myśli +/- rok) czasie to by mi chyba znaków w poście brakło. Te auta trzeba kochać pomimo wszystkich ich wad wrodzonych lub nabytych dzięki "mechanikom" lub Polskim "drogom". Młodsze nie będą, a ja też osobiście nowszej nie kupię  :cheesy:

p.s.
Jak myślę, kilka osób potwierdzi to że, najlepszym "lekarstwem" na automat jest swap na manual  <diabel>

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2012, 09:05:10 »
nie ukrywam ze troche juz wymienilem  np. przewody wn swiece rozrzad  kopolke zaplonowa pompe wody elementy zawieszenia i wiele innych rzeczy. :-)

Tą metodą to ja wymieniłem już wszystko, łącznie z kawałkiem nadwozia, a auto wciąż nie jeździ tak, jak ja chcę  <diabel>

Najpierw zrób to, co napisał Agiless, tylko stój nad mechanikiem i zapisuj wszystko po kolei na kartce, bo inaczej usłyszysz, że "wszystko dobrze" i zostaniesz odesłany do egzorcysty, albo zostanie Ci polecone szybkie sprzedanie samochodu.

Czasy mamy takie, a nie inne, każdy umie pisać, ma możliwość zrobienia zdjęcia, nagrania filmu, więc wszelkie wyniki testów można udokumentować.

A140e lubią umierać nagle i niespodziewanie, ale w tym wypadku stawiam na coś silnikowego i tam bym szukał.

W RM masz opisane, jak testować skrzynię, czytać kody, itd, więc jeśli masz choć nikłe pojęcie o tym, czego oczekujesz, to wiele rzeczy możesz zrobić sam.
3VZ.pl

mefiu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2012, 15:15:20 »
 gdzie tu teraz w tych czasach dobrego i uczciwego mechanika ktokolwiek znajdzie , ja osobiście takiego nie spotkałem

zawsze trafiam na takich  do których muszę wracać i się kłócić ze coś źle  <zalamka> zrobione
 ogulnie mam 3 problemy które mnie osłabiają jak nią jadę
1- jak juz pisałem szarpanie przy 100n km/h
2- jak jest zimna  i chce ja odpalić to bez przytrzymywania gazu  az sie podgrzeje nie da rady jechac a w zime to masakra jest

3- przy hamowaniu drrzy  mi kerownica ( felgi opony ok sprawdzone, tuleje na wachaczach , gumy na stabilizatorze nowe)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2012, 15:25:45 »
1-Nie mam pojęcia
2-Wyczyść przepustnicę i zawór ISC-sprawdź czy w ogóle zawór jeszcze żyje.
3-Tarcze  i klocki sprawdzałeś?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2012, 15:30:46 »
gdzie tu teraz w tych czasach dobrego i uczciwego mechanika ktokolwiek znajdzie , ja osobiście takiego nie spotkałem

Fakt, rzadko bywam na pomorzu, a skromność to moje drugie imię  :-P

zawsze trafiam na takich  do których muszę wracać i się kłócić ze coś źle  <zalamka> zrobione

Bo ludzie:
1) nie znają się i nie ogarniają podstaw, a próbują się wspierać elektroniką
2) robią pieniądze, a nie samochody
3) nie mają chęci do pracy -> patrz pkt 2

ogulnie mam 3 problemy

Ja myślę, że przede wszystkim masz problem z ortografią, więc już w tym momencie z 3 robią się 4.

1) masz napisane, co masz sprawdzić/zrobić - bez tego nikt tu więcej nic nie wymyśli, bo nie słyszałem o żadnym jasnowidzu na forum
2) ISCV sprawny ?
3) tarcze do wymiany
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2012, 16:06:38 »

2. A może czujnik temperatury ?

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2012, 19:34:19 »
Skoro nie satysfakcjonują cię powyższe podpowiedzi, a zdaję sobie sprawę, że bez zobaczenia na własne oczy trudno jest cokolwiek Ci doradzić, to może ja powiem co się zepsuło.

Samochód Ci się zepsuł.  <diabel>

Najlepiej zainwestuj własny czas i podjedź do zaufanego mechanika, który zna się na camry i można by powiedzieć sam po części stał się camry... jednego takiego ten i ów z forum mogli by ci polecić, sam również zdążył się polecić.
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2012, 19:38:31 wysłana przez uRo »
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl