Autor Wątek: yaris verso 1.3 wysokie wolne obroty  (Przeczytany 20610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

waldib12

• Gość
yaris verso 1.3 wysokie wolne obroty
« dnia: 03 Października 2012, 20:07:09 »
witam kolegów.yaris verso 2000r. 1.3 vvt-i, problem tkwi w tym ,że na rozgrzanym silniku obroty oscylują w granicach 1400-1700 obr.i świeci się check engine , przepustnica wyczyszczona, "krokowy" wyczyszczony ,filtry wymienione.Mam wrażenie, że krokowiec się zawiesza albo jakiś czujnik podaje złe info do kompa. Wnioskuję to z tego że po czyszczeniu przepływki i odpięciu akumulatora 2 tyg. nic się nie działo ale problem powrócił. Po krótce sytuacja wygląda tak: po odpaleniu zimnego silnika obroty są w granicach 1000 a po rozgrzaniu wzrasta do 1500-1700. Po odpaleniu z odpiętą kostką "krokowca" obroty są na normalnym poziomie. Głupi już jestem w tym temacie zwłaszcza, że mój mechanik stwierdził, że awaria obrotow w toyocie praktycznie nie zdarza się aczkolwiek jak podpiął komputer wyszedł mu błąd chyba "0505" w każdym razie stwierdził , że błąd dodyczy czujnika wolnych obrotów.Będę wdzieczny jeżeli ktoś naprowadzi mnie na właściwy trop bo niechciałbym ładować pieniędzy w naprawę tego metodą prób i błędów.Z góry serdeczne dzięki.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: yaris verso 1.3 wysokie wolne obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2012, 20:15:40 »
niech odłączy aku i wyczyści zawór ISC/przepustnicę, i skasuje błąd na koniec

« Ostatnia zmiana: 03 Października 2012, 20:17:29 wysłana przez paba »
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2012, 08:58:22 »
to właśnie zostało zrobione i nic, ostatnio 2 tygodnie było dobrze i znowu to samo.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2012, 14:59:30 »
to właśnie zostało zrobione i nic, ostatnio 2 tygodnie było dobrze i znowu to samo.

może trzeba by ten zawór wymienić, bo się tak blokuje, że czyszczenie nie pomaga
świece w jakim stanie? kakao czy nie bardzo? kiedy wymieniane?
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2012, 15:16:09 wysłana przez paba »
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2012, 09:11:27 »
właśnie tak też bym obstawiał, że zawór się zacina a świece mają jakieś 8 tyś. km. wymieniane w lutym tego roku NGK.dzięki za ukierunkowanie. :good:

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2012, 09:55:39 »
witam.czy ktoś wie jak się programuje lub adaptuje przepustnice w warunkach domowych.yaris verso 1.3 2000r. pytam bo słyszałem, że jest taki sposób a u mnie po wymianie przepustnicy obroty na biegu jałowym wynoszą 1800.z góry dzięki za ewentualną pomoc.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2012, 10:09:32 »
nic się nie programuje tutaj

obroty są za wysokie
czy wszystkie przewody są szczelne, a przepustnica dobrze złożona i czysta, sprawna?
czy czyściłeś zaworek icv? nie blokuje się?

zdecydowanie odłącz pierw klemę ujemną z akumulatora i podłącz ponownie, przy ewentualnych poprawkach, czynnościach trzeba robić to na odłączonym akumulatorze żeby przyniosło efekt

trzeba jeszcze wyczyścić przepływomierz (wypłukać syf na drucikach) przeznaczonym do tego środkiem (żadnym wd40, itp.) oraz sprawdzić czy filtr powietrza dobry i puszka drożna i nie ma ubytków
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Października 2012, 10:17:39 »
filtry świeżo wymienione, świece też, przepustnica wyczyszczona,przepływomierz też a oroty na zimnym silniku 1200 i w miarę nagrzewania wzrastają do 1800.

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2012, 10:20:38 »
lewego powietrza nie bierze bo ściągnąłem rurę idącą od filtra powietrza do przepustnicy a następnie zatkałem ręką rurę i silnik zgasł.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2012, 10:37:45 »
a próbowałeś z klemą?
zdejmowałeś klemę jak to wszystko robiłeś?

co z tym zaworkiem idle valve control?
czym czyściłeś przepływomierz?
skąd masz przepustnicę?
węże są ok?

jest dużo znaków zapytania :)

poza tym, spora szansa, że sobie podwyższa te obroty z powodu niewłaściwej pracy jakiegoś innego elementu
podłącz go do kompa

Scaliłem oba wątki, dotyczą tego samego tematu - do końca nie rozwiązanego
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2012, 10:42:57 wysłana przez paba »
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Października 2012, 11:05:53 »
na starej przepustnicy palił się check silnika jeżeli obroty się podwyższały błąd wskazywał zawór isc.nowo założoną przepustnicę kupiłem na allegro, zaworu isc nie czyściłem, tylko samą przepustnicę, która była dość czysta ale zrobiłem ją na błysk, check się nie pali, wykluczyłbym czujnik temperatury cieczy chłodzącej chociaż brak kontrolki checka by na to wskazywał, może trzeba będzie wgrać nowy soft.dodam jeszcze, że jak wrzucam na luz to obroty spadają do poziomu obrotów zimnego silnika czyli 1200 i wracają na 1800.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Października 2012, 11:07:24 »
wyczyść icv, myślę, że się blokuje z brudu od dawna
tak to jest z kupowaniem używanych części czasami, miałem tak z sondą lambdą w innym i skończyło się, że musiałem kupić nową

tutaj tak samo, te samochody bywa często, że mają kłopot z tym idle valve control i może być potrzeba wymiany na nowy..
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2012, 11:11:38 wysłana przez paba »
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Października 2012, 10:53:54 »
problem rozwiązał się połowicznie. po 4 krotnym przegazowaniu aż po czerwone pole obroty spadły na ciepłym silniku do 900-1000, ale na zimnym niema ssania trzeba przygazowywać.na ciepłym silniku po przygazowaniu po czerwone pole obroty spadają do prawidłowego poziomu tj. 700 obr. ale gdy wrzuce bieg i przejade kawałek to wracają na 1000, nie wiem czy trzeba adaptować przepustnicę czy ustawiać to jakimiś innymi sposobami.dodam ,że isc nie czyściłem tylko napsikałem preparatu do czyszczenia gaźników w ten otwór dolotowy w przepustnicy.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Października 2012, 12:23:43 »
no to jaki problem przeczyścić? co cię powstrzymuje? :roll:

NIE MA ADAPTACJI PRZEPUSTNICY W TYM MODELU
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Października 2012, 13:05:01 »
czyli rozumiem, że czyszcze zawór, składam do kupy i obroty są jak w instrukcji? a jeśli nie są to przyczyny szukać gdzie indziej?

---
i jeszcze jedno do czyszczenia odkręcić całość z tym metalowym korpusem czy wystarczy tą plastikową część(zdaje się że to cewka)?
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 13:18:53 wysłana przez paba »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl