Autor Wątek: Lusterko wewnętrzne fotochromatyczne  (Przeczytany 19767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

durzy

• Gość
Lusterko wewnętrzne fotochromatyczne
« dnia: 08 Października 2012, 12:19:44 »
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum - więc warto się przywitać.
Od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem "Auriski" - wcześniej Mondeo, a jeszcze przed nim Corolka E11.
Po wielu bojach z Fordem miarka się przebrała - wracam to Toyoty.

I w związku z tym mam pytanie - do tej pory w mondziaku miałem lusterko fotochromowe - w tym momencie w Toyocie jest klasyczne.
Czy ma ktoś doświadczenie w montażu lusterka foto w Auris?

Pozdrawiam,
durzy
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2012, 18:48:53 wysłana przez kingcin »

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Lusterko wewnętrzne foto
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2012, 12:24:05 »
Jest trochę tematów na tym forum, poszukaj np:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,23761.0.html
Where Wishes Fly......

durzy

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2012, 12:46:26 »
Super - nie szukałem w innych działach - mea culpa.

Pozdrawiam,
durzy

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2012, 13:04:39 »
ja mam doświadczenie ;p
próbowałem kiedyś przymierzyć, jest inny zaczep na szybie i bez większego motania się nie da :\ no chyba ze jakieś podpiłowanie uchwytu klej itp. bo wsunąć się w uchwyt od zwykłego lusterka nie da.
odpuściłem ...

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

durzy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2012, 17:07:49 »
dzięki za info - dzisiaj spojrzę jak poważna jest to zmiana - kusi mnie to lusterko strasznie :)

tom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2012, 19:47:30 »
ja mam doświadczenie ;p
próbowałem kiedyś przymierzyć, jest inny zaczep na szybie i bez większego motania się nie da :\ no chyba ze jakieś podpiłowanie uchwytu klej itp. bo wsunąć się w uchwyt od zwykłego lusterka nie da.
odpuściłem ...

po raz kolejny nie zgadzam sie z przedmówca z calym szacunkiem do niego, ale bredzi.

robilismy taka akcje ze znajomym w jego corolli. godzina i po robocie. kroki:

1. kupujesz na allegro lusterko z rozbitka foto
2. robisz objazd miasta (najlepiej na 18stkach, nie przestac wrocic na 20stkach - ale to pominmy) po firmach co zajmuja sie wymianami szyb i szukasz takiego kawałka metalu jaki jest w szybie w aurisie/corolli czy innym gdzie jest standardowo takie lusterko - w przypadku mojego kolegi udalo sie za pierwszym podejsciem - firmy od szyb kolekcjonują takie (KOSZT. 0zł)
3. Jak juz masz to gówienko, to jedziesz do toyoty zeby sprawdzili czy masz instalację pod lusterko, jak tak to super, jak nie to tez super
4. wracasz do firmy np nordglass i prosisz ich o demontaz uchwytu od tego gownianego lusterka - są szkoly zeby podgrzewac szybe - nie polecam, pękają - koles bierze cienką linkę metalową i wszystko zchodzi, potem resztki kleju jakims tam sprayem zmywa. po odtluszczeniu szyby naklada klej i przykleja ten metalowy uchwyt od lusterka fotochrom (czas trwania roboty do godziny, koszt w nordglass 50zł)
5. jak masz instalacje to wpinasz wtyczke i po wszystkim, jak nie jedziesz do toyoty i prosisz o podpiecie zasilania do lusterka ze swiatelek na podsufitce - ma to jedna wade, tam napiecie jest caly czas podawane i zeby nie rozladowac akumulatora po zakonczeniu jazdy musisz pamietac o wylaczeniu lusterka guzikiem na przodzie lusterka z napisem auto - koszt takiej zabawy max 30-50zł, jakbys chcial ciagnac instalacje tak jak jest w oryginale nie zamkniesz sie w 200zł, a to nie ma sensu
6. jezdzisz i smiejesz sie z tych ktorzy chcieli to zrobic a mysleli ze sie nie da

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2012, 20:56:41 »
nie wiem gdzie widzisz bredzenie ;p zaczep w szybie jest inny i bez większego motania -> czytaj zmiany zaczepu się nie da, nie napisałem że to nie możliwe

ja dzwoniłem do ASO i do firmy zajmującej się wymiana szyb i w obu twierdzili że ów uchwyt w szybie jest nie do dostania. Skoro faktycznie jest do dostania, to zrobię drugie podejście

jakbyś chcial ciagnac instalacje tak jak jest w oryginale nie zamkniesz się w 200zł, a to nie ma sensu

jedynie to jest dla mnie brednią bo chyba nawet ASO nie skasowało by 200 pln za pociągniecie 1 kabelka, a jeśli to nawet jak się ma 2 lewe ręce to zwykły elektryk zrobi to za przysłowiowe piwo.

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

tom

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2012, 21:01:33 »
Pisząc o 200zl miałem na myśli pociągniecie instalacji dokładnie w taki sposób jak jest to zrobione w autach z fabrycznie zamontowanym lusterkiem ;) wejdź na Allegro poszukaj używanych szyb z toyot i znajdziesz jak ma
Uchwyt wyglądać. Najlepiej mieć najpierw lusterko wtedy sprawdzisz czy pasuje

durzy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2012, 12:43:03 »
zacznę od sprawdzenia czy instalacja jest pociągnięta do szyby.
Rozważam jeszcze opcję, kupna lusterka od innego auta (najlepiej z ramką mocującą - jak w Fordach) i montaż

MBKS3006

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2012, 21:11:54 »
Nie wiecie czasem czy w wersji LUNA 2007 r jest instalacja do lusterka ??

tom

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2012, 22:08:35 »
nie ma

MBKS3006

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2012, 14:23:16 »
Czyli trzeba się udać do ASO aby taką wiązkę dołożyli, nie orientuje się nikt ile by to kosztowało u nich,  a może ktos to robił sam i może wie jak co i do czego ??

tom

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2012, 16:57:00 »
Masz kurde napisane wyżej. Mozna tez przez słupek dostać sie do stacyjki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl