Autor Wątek: dziwne odgłosy przy kołach  (Przeczytany 38483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gonia77

• Gość
dziwne odgłosy przy kołach
« dnia: 13 Lutego 2005, 19:38:32 »
Witam,
Mam problem - zawsze kiedy ruszam po dłuższym postoju słyszę dziwny metaliczny "klank" gdzieś przy koach. W ASO stwierdzili, że pewnie zostawiam samochód na ręcznym i dlatego tak się dzieje, ale nie zostawiam !!
Wydaje się jakby coś haczało przy skręcie kół. Byc może rzeczywiście się czepiam, ale denerwuje mnie ten odgłos :(

Z góry prrzepraszam jeśli mój problem jest błahostką  :)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 17:47:09 wysłana przez Radex E9 »

Pigletto

• Gość
dziwne odglosy przy kolach
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2005, 16:14:37 »
Przy ktorych kolach to slyszysz? Przednich czy tylnych? Piszesz o huczeniu przy skrecie wiec to wskazuje na przod... Reczny jest na tyl wiec jeśli słyszysz coś z przodu to to nie bedzie to.

Opisz to troche dokładniej. Skąd to słychac, czy przy skrecie czy nie tylko, czy przy maksymalnie skreconych kołach (nawet na ciepłym silniku) też takie coś słychac? Czy ma to związek np. z puszczaniem sprzegła, hamowaniem? Kiedy to ustaje - po nagrzaniu auta czy np. po kilkukrotnym przyhamowaniu?

Ja miałem u siebie coś takiego, tyle że na zimnym silniku, przy ruszaniu (wiec na 1 biegu), kiedy puszczałem sprzło w pewnej jego pozycji zaczynało mi coś stukac (mocno walic) spod maski i szarpało autem. Dźwiek taki, że myślałem że to może koła obracają sie w miejscu... Okazało sie, że to była wina sprzgła.. U mnie ten dźwiek nie był jednak metaliczny no i Ty o szarpaniu też nie wspominasz... Oby to nie było to bo to nieco kosztowna sprawa...
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 17:51:58 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
dziwne odglosy przy kolach
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2005, 17:24:37 »
Tak wiec wydaje mi sie (ale jestem tylko kobietą, wic mogĂe sie mylic), że ten dźwiek pochodzi z przednich koł (niestety nie wiem z ktorego) i rzeczywiście dzieje sie tak kiedy ruszam po dłuższym postoju albo z rana (czyli silnik zimny). Byc może ten dźwiek pochodzi z innego miejsca  :?: ale wydaje mi sie, że jednak od kół.
Nie szarpie samochodem i generalnie nic sie nie dzieje, ale odgłos (z całą pewnością metaliczny) nie wróży chyba nic dobrego - a ASO jak to zwykle bywa - nic nie widzi i nic nie słyszy  :( będę wdzięczna za odpowiedź co z tym fantem zrobić - tym bardziej, że wydaje mi się, że ten dźwięk się niestety wzmaga  :!:
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 17:56:36 wysłana przez Radex E9 »

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
dziwne odg³osy przy ko³ach
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2005, 20:15:53 »
Czy dźwięk pojawia się jednorazowo przy pierwszym ruszaniu? Czy jak ruszysz, przejedziesz parę metrów, zatrzymasz się i ruszasz ponownie to dźwięk pojawia się znowu?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 17:59:12 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2005, 20:28:31 »
Pojawia się generalnie jak ruszam:
1. rano po całonocnym odpoczynku mojej trojki :)
2. po dłuższym postoju
Chociaż parę razy zdarzyło się też przy manewrach parkowania kiedy auto przejechało już kilka czy kilkanaście kilometrów. Czy ktoś ma pomysł gdzie z tym pojechać, bo nie ubliżając nikomu punkty ASO w okolicach nie radzą sobie z tym   :P

« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:02:34 wysłana przez Radex E9 »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2005, 20:29:29 »
wydech rozumiem odpada, bo przy dodaniu gazu, np. na luzie, hałas by się wzmagał
może bardziej coś z klockami, skoro piszesz, że przy ruszaniu lub przy skracaniu byś może już jeden klocek ociera stale o tarcze (jakby metal o metal) no ale to by było cały czas bez wzglądu czy po postoju czy po jeździe neon stop
a spróbuj przyhamować kiedy dźwięk się pojawi, czy wtedy znika czy też jest cały czas??
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:35:07 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2005, 20:34:43 »
Ale ten samochód ma miesiąc, wic czy to możliwe żeby to było klocki hamulcowe ? Może coś jest źle zamontowane ?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:36:10 wysłana przez Radex E9 »

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2005, 20:58:15 »
Cytat: gonia77
punkty ASO w okolicach nie radzą sobie z tym   :P

Punkty ASO generalnie nie radzą sobie z nietypowymi problemami.....

Cytat: gonia77
Ale ten samochód ma miesiąc, więc czy to możliwe żeby to było klocki hamulcowe ? Może coś jest źle zamontowane ?

Miesiąc? Czyli nywka! Spróbuj dojść do tego przy jakich manewrach ten odgłos pojawia się zawsze i ścigaj ASO z gwarancją. Można też kategorycznie zażąda aby zdjęli koła i sprawdzili hamulce. W nowym aucie nic takiego nie powinno osi dziać.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:38:29 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2005, 21:17:07 »
To, że w nowym samochodzie nic takiego nie powinno się dziać - to wiem, ale jak pojechałam do ASO - to lepiej nie pisać :( i nie mówić- najpierw wspominali o ręcznym (patrz wypowiedź wyżej) a potem doszli do wniosku, że oni nic nie słyszą :(
Może rzeczywiście powinnam kazać im sprawdzić hamulce, ale jak kiedyś zasugerowałam coś mechanikowi w ASO renault - to on tylko z drwiną w głosie zapytał "czy jest pani mechanikiem?" .
Dlatego pytam o radę na forum toyoty, bo może ktoś już miał takie problemy i wie czym to się dzieje  :?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:41:14 wysłana przez Radex E9 »

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2005, 21:54:56 »
Rozumiem twej ból: nietypowy problem i mechanik, który nie traktuje ci poważnie.
Ale:
1. Twej problem nie jest typowy, choćby przez to, że z nowym autem
2. Nawet jeśli ktoś Ci tu coś poradzi to i tak robi musisz w ASO: z powodu gwarancji
3. Jak w ASO powiesz, że ci w Internetowym klubie ktoś coś poradził to te buraki wyśmieją ci tak, że w Wawie będzie słychać.

Z moich obserwacji powiem Ci, że z nimi trzeba ostro. Jak kobieta jest trochę nieśmiała bo na technice osi nie zna to traktują ją jak śmiecia (smutne ale prawdziwe). Trzeba po prostu kategorycznie żądać sprawdzenia a za takie hasło jak mechanika z Renault to zje... gościa jak psa, iść do kierownika i oświadczy, że zostawiasz auto do czasu usunięcia usterki, mają ci dać auto zastępcze i jak nie przeproszą to piszesz skarg do TMP.
Jak nie pomoże to zmieni ASO - są takie, że nic na nich nie działa, trzeba znaleźć sensowne.

Pamiętaj, że ASO to buraki a Ty zostawiłaś im taką kasę (a przy przeglądach zostawisz następną), że mają Ci traktowa odpowiednio.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:44:50 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2005, 22:19:04 »
No to (troszkę bez przekonania, ale jednak...) udam sie jutro po raz kolejny do ASO i spróbuj szczęścia... po raz nasty.  :!:  :lol:
Dziękuj wszystkim i pozdrawiam serdecznie  :)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:46:35 wysłana przez Radex E9 »

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lutego 2005, 13:07:00 »
Gonia sprawdź jedną rzecz - mianowicie czy ten dźwięk nie występuje w momencie wciskania sprzęgła (najlepiej słyszalne przy niskich obrotach). U Mnie coś takiego było wymienili łożysko w sprzęgle i cisza...
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:48:01 wysłana przez Radex E9 »

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2005, 22:01:20 »
A może to pompa od ABS'u - na zimno po jakiś kilku metrach po ruszeniu pompa testuje zaworki - podobno już po 2000km przebiegu zaczyna ją słychać - ale tylko na zimno.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:48:56 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Lutego 2005, 19:06:57 »
Dzięki Sanctrum - to rzeczywiście może byś to, bo jednak dźwięk jest słyszalny tylko "na zimno" (przynajmniej od trzech dni tak jest - staram się pilnować kiedy to się pojawia). Czyli w takim razie nie ma się czym przejmować i można spokojnie jeździć ?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:50:39 wysłana przez Radex E9 »

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Lutego 2005, 20:06:38 »
Nie wiem czy to jest to - wystarczy po uruchomieniu silinka otworzyć maskę i dotknąć ręką pompy czekając na dziwne dźwięki - jeśli to ona to można wyczuć wyraźne drgania podczas testu. Co do naprawy to póki ABS działa to nigdzie Ci pompy na gwarancji nie wymienią bo TMP im kasy nie zwróci - a podobno ten sam problem jest z pompami od Yarisów.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:53:18 wysłana przez Radex E9 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl