Autor Wątek: yaris 99-05 gumy zawieszenia  (Przeczytany 25481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: yaris 99-05 gumy zawieszenia
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Marca 2015, 09:43:42 »
Witam niedlugo mam zamiar wymieniac tuleje wahacza. Czy osoby ktore juz to robily moga napisac jak spisuja sie uzyte zamienniki. Chcialem wybierac miedzy delphi febi yamato a ruville. Z tym ze febi mialem juz kiedys w innym aucie i zardzewialy jeszcze przed zalozeniem bo mialy kontakt z wilgotna dlonia. Delphi nie mam doswiadczenia. Yamato podobno w orginale sa z tej firmy sa gumy stabilizatora w yarisie a ruville w sumie dobrze mi sie kojarzy nie wiem czemu zreszta ale jest najtansza z tych wszystkich. Po jakim przebiegu wymienialiscie tuleje i ile srednio wytrzymuja amortyzatory od zakupu auta w salonie

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Marca 2015, 13:54:42 »
Yamato podobno w orginale sa z tej firmy sa gumy stabilizatora w yarisie
bzdura totalna , bo Yamato to marka intercars :cheesy:

ja mam delphi , ale mało jeżdżę
chyba z 2 lata był spokój, albo 3, teraz coś zaczyna czasem poskrzypiwać czasem, ale być może są to gumy staba
TIIDA '09

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Marca 2015, 11:45:31 »
Czyli yamato odpada.  Jakies opinię o ruville? A w yarisie w oryginale jakiej firmy sa te tuleje? Chodzj mi o to ze jak wyjme stare to chcialem wiedziec czy sa od nowosci czy ktos juz przy tym grzebal. Ile srednio wytrzymuje zawieszenie w yarisie od nowosci?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marca 2015, 12:21:21 »
ruville to pakowacz, nie wiadomo co tam jest

w oryginale nie wiem- może nok, koyo
generalnie oryginalnych tulei nie kupisz, bo toyota sprzedaje tylko całe wahacze i nawet w toyodiy jest zaznaczone, że nie da się idealnie wprasować czy coś w tym stylu

ciężko mi powiedzieć ile wytrzymuje, bo nie jestem 1 właścicielem, ale przez chyba 9 lat wymieniłem 3-4 komplety łączników, 3-4 razy gumy staba i raz te tuleje oraz tuleje tylnej belki
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2015, 12:23:25 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline klimper

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Marca 2015, 19:03:35 »
Wtrącę swoje 3 grosze informacji odnośnie kosztów.
W sierpniu wymieniałem obie tylne tuleje przedniego wahacza (na 99% delphi ale nie pamiętam)- 96 zł za obie plus koszt wymiany 180zł plus zbieżność kół 100 zł także impreza nie należy do najtańszych.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Marca 2018, 21:32:16 »
koledzy podepnę się pod topic żeby nie tworzyć nowego.
Chcę sam wymienić łączniki stabilizatora na przodzie w Yarisce żony 1.3 france z 2004 roku.
Łączniki już kupiłem i teraz pytanie, czy trzeba odkręcać i ściągnąć wahacz od zwrotnicy żeby założyć łączniku tak jak to robią na filmie TEDDOC, czy to zbędny zabieg?

link: https://www.youtube.com/watch?v=yFgPeL-fm3E

Chcę się przygotować pod kątem narzędzi bo ściągacza żeby wyjąć śrubę z zwrotnicy nie posiadam a zbijanie młotkiem w grę nie wchodzi.
Pytanie skierowane do tych którzy robili to własnymi siłami i mogą doradzić.
Byłem  dziś na Stacji Diagnostycznej żeby sprawdzić zawias bo coś zaczęło stukać, tłuc się na dołkach i okazuje się że łączniki są już wyrobione na maxa i trzeba szybko działać... Cała reszta ponoć ok.

Dziękuję i pozdrawiam!!
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2018, 22:25:53 wysłana przez smokofilidanek »

Offline dizi333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2018, 15:00:12 »
Mam podobny problem, do wymiany jest tylna tuleja na wahaczu w przednim zawieszeniu od kierowcy. Czyli jest też jakaś przednia skoro stwierdzono że tylna? Czy to tylko tak się mówi?
Piszecie że trzeba wprasować? Czyli jest szansa zrobić to samemu czy lepiej oddać do mechanika?
Chyba żeby kupić od razu całe wahacze i nie bawić się w same tulejki? Da radę to samemu ogarnąć?
Z drugiej strony nie jestem przekonany do końca co do diagnozy bo mi nic ani nie stuka, ani nie puka więc już sam nie wiem czy bez żadnych objawów by to było to?
Wiem że podobno oponę wtedy zdziera inaczej, będę musiał się przyjrzeć jak to wygląda.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marca 2018, 15:26:48 »
Stukać raczej nie będzie, samochód raczej będzie pływał na zakrętach, łukach. Bardziej się opłaca wymienić same tuleje niż wachacz. Stare trzeba wybić a nowe wprasować zgodnie ze znacznikami na wachaczu i gumach. Ja ostatnio robiłem i za samą robotę zapłaciłem 100zl za obie strony.
Samemu też da radę to zrobić ale trzeba mieć czym, odpowiednie imadło/prasa i tuleje lub coś czym wprasujesz nową bez uszkodzenia jej... ja tam wolałem to oddać fachmanowi
Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2018, 15:29:00 wysłana przez szwagru11 »

Offline dizi333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marca 2018, 12:27:12 »
Przemyślałem wszystko na spokojnie i jednak mimo wszystko bardziej opłaca się od razu wahacze wymienić czyli zrozumiałem z tego że z wahaczami będą już tuleje.
Wymiana samych tulei to pozorna oszczędność bo może się okazać że i tak potem coś trzeba będzie znowu tam wymieniać tym bardziej że w sumie od nowości nic tam w zawieszeniu przednim robione nie było poza wymianą klocków i sprężyn. A i tak nawet jak kupię jakieś tańsze zamienniki to na 2-3 lata powinny starczyć, nie sądzę żeby ten samochód dłużej pociągnął.
Wiem że nie ma dobrze i tanio ale może da się to jakoś pogodzić. Jakościowo nie najgorsze, i cena nie była z kosmosu. Możecie coś polecić?
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2018, 12:29:01 wysłana przez dizi333 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Marca 2018, 13:28:24 »

Wiem że nie ma dobrze i tanio ale może da się to jakoś pogodzić. Jakościowo nie najgorsze, i cena nie była z kosmosu. Możecie coś polecić?

Zerknij tutaj, ja bym brał TRW ale tutaj go nie mają..
https://4cars.pl/c/szukaj/

Co do łączników to dziękuję za mega zainteresowanie:). Myślałem że ktoś z forum wymieniał tą część swojej yarisce i podzieli się na co zwrócić uwagę.. trudno się nie doczekałem a łączniki już wymienione.

Co do rozwiązania to beznadziejne dojście i dużo z tym zabawy, w corolli E12 to pryszcz i przyjemność w porównaniu z yarisem...
Z cięciem małym flexem cieżko bo podejść nie ma jak, żeby nie uszkodzić osłony przegubów, najlepiej jak ukręcą się śruby, bo jak tego się nie ruszy to trzeba się bawić w nacięcie nakrętki....
U mnie jeden <prawy> odkręcił się bez problemu a lewym zabawa z górną śrubą.
Druga rzecz o którą pytałem w kwestii odkręcania wahacza to pewnie w instrukcji też to każą zrobić i może ma to sens ale ja tego nie robiłem. Ciężko uzbroić i nakręcić nakrętkę na prawą stronę z racji że jest centralnie pod półosią napędową.
Dla chcącego nic trudnego ale robota niewdzięczna jak na TOYOTĘ.

Pozdrawiam i powodzenia ..

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Marca 2018, 14:17:31 »
Przemyślałem wszystko na spokojnie i jednak mimo wszystko bardziej opłaca się od razu wahacze wymienić czyli zrozumiałem z tego że z wahaczami będą już tuleje.
Wymiana samych tulei to pozorna oszczędność bo może się okazać że i tak potem coś trzeba będzie znowu tam wymieniać tym bardziej że w sumie od nowości nic tam w zawieszeniu przednim robione nie było poza wymianą klocków i sprężyn. A i tak nawet jak kupię jakieś tańsze zamienniki to na 2-3 lata powinny starczyć, nie sądzę żeby ten samochód dłużej pociągnął.
Całkowicie bezsensu, ale ok.. twój wybór

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl