Autor Wątek: automatyczne składanie lusterek/radio na postoju  (Przeczytany 30435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grafiq

• Gość
automatyczne składanie lusterek/radio na postoju
« dnia: 31 Października 2012, 11:04:56 »
Witam,
Niedawno kupiłem Auriskę z 2010 roku ze składanymi automatycznie lusterkami i mam pytanie odnośnie ich.
Obok regulacji lusterek mam przycisk do składania/rozkładania lusterek. Czy da się zrobić tak, aby lusterka rozkładały się samoczynnie po odpaleniu silnika oraz składały przy jego wyłączeniu?
A drugie pytanie dotyczy radia na postoju. Czy jest możliwość włączenia radia na postoju? Bo z tego co zauważyłem radio działa jedynie gdy kluczyk jest w pozycji ON.

Pozdrawiam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: automatyczne składanie lusterek/radio na postoju
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Października 2012, 11:10:48 »
Oczywiście, że da się przerobić lusterka. Trzeba dać prąd po kluczyku, a nie po włączniku. Odnośnie radia, to myślę, że tak powinno być, jest bezpieczniej, nie rozładujesz akumulatora przez przypadek.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Października 2012, 11:13:32 »
Na pewno się da. Najlepiej oddać do elektryka i on odpowiednio poprzepina obwody lub za pomocą jakiegoś modułu tak jak z automatycznym zapalaniem świateł.

www.FotoSzopa.pl

grafiq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2012, 13:46:57 »
Z tymi lusterkami wydaje mi się, że da się to jakoś inaczej zrobić. Bo jak pierwszy raz to auto zobaczyłem, to lusterka były złożone, koleś wsiadł do auta, odpalił go, a one same się rozłożyły... Próbowałem odpalać go z wciśniętym i wyciśniętym przyciskiem składania  i nie udało mi się tej sekwencji powtórzyć...

A co do radia i rozładowania akumulatora, to w innych autach jeszcze mi się to nie przydarzyło...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Października 2012, 13:51:38 »
Może jest możliwość programowania funkcji rozkładania lusterek? Szukałeś w instrukcji auta?
Może to jakaś z funkcji alarmu?
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2012, 13:54:47 wysłana przez AGILESS »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Października 2012, 13:55:27 »
A lusterka nie powinny się otwierać z otwarciem auta, a nie uruchomieniem silnika? Nie zamykają się i nie otwierają w żadnej pozycji przełącznika, jak się auto otwiera i zamyka?

grafiq

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Października 2012, 14:04:33 »
Może jest możliwość programowania funkcji rozkładania lusterek? Szukałeś w instrukcji auta?
Może to jakaś z funkcji alarmu?
W instrukcji nic nie ma o automatycznie składanych lusterkach... A alarm jest fabryczny Toyoty ale instrukcji do niego nie mam...

A lusterka nie powinny się otwierać z otwarciem auta, a nie uruchomieniem silnika? Nie zamykają się i nie otwierają w żadnej pozycji przełącznika, jak się auto otwiera i zamyka?

A tego akurat nie próbowałem ;)

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Października 2012, 14:49:24 »
generalnie jeśli po wyjęciu kluczyka 'wyciśniesz' guzik to się rozłożą się po włożeniu i przekręceniu.

jeśli chodzi o automat to robił to kiedyś Red_point w swoim ave. napisz może PM do niego

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline gearbox

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2016, 10:05:13 »
Toyota nie ma w swojej ofercie automatycznego składania lusterek, ale na olx'ie i na allegro można spokojnie kupić moduły automatycznie składające lusterka przy zamknięciu samochodu z pilota. Ja mam tak w swojej Avensisce, ale w Aurisie i Corolli też bez problemów to można zrobić.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2016, 12:46:36 »
oczywiście, że ma, przynajmniej II generacja, u mnie składają się gdy zamykam auto, a otwierają jak łapię za klamkę gdy chcę wejść do auta.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2016, 13:50:17 »
Ja też posiadam. W najnowszym Aurisie lusterka składają mi się po zamknięciu pojazdu. Wersja Prestige.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2016, 15:55:37 »
A to ja też zapytam: czy da się dorzucić taką opcję do wersji Comfort (czyli nie ma w ogóle opcji składania elektrycznego lusterek)? Czy ktoś to robił i ewentualnie ile to by kosztowało? Dodam, ze autko jest z ubiegłego roku.
Przyznam, że tego najbardziej mi brak w tej mojej wersji  :|

Offline Qbik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Października 2016, 22:53:02 »
A wiecie może jaki dokładnie moduł potrzebuję (podobno można kupić na alibaba.com za jakieś 10$) żeby dodać automatyczne składanie lusterek przy zamknięciu auta z pilota i rozłożenie przy otwarciu?

Na tą chwilę mam składanie po naciśnięciu przycisku ale to niestety działa ręcznie, a opcja żeby składało z zamknięciem i rozkładało z otwarciem z pilota jest kuszące.

w ASO ponoć za jakieś 350 zł mogą to zrobić i pytanie czy jest sens grzebać się w tym samemu czy im zostawić

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopada 2016, 21:30:41 »
Zakupiłem moduł i będę chyba montował do Verso.
Zastanawiam się jeszcze tylko, czy dołożyć wyłącznik tego modułu, czy nie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl