Autor Wątek: Nanopowłoka przedniej szyby  (Przeczytany 9042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzaska

• Gość
Nanopowłoka przedniej szyby
« dnia: 31 Października 2012, 21:06:09 »
Czy mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami ktoś, kto powlekał przednią szybę tzw. nanopowłoką?

mazi88

• Gość
Odp: Nanopowłoka przedniej szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2012, 20:09:13 »
Mogę polecić w 100%. Najlepiej sprawdza się podczas deszczu.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2012, 06:47:59 »
Mogę polecić w 100%. Najlepiej sprawdza się podczas deszczu.
właścicielu samochodu renaul możesz rozwinąć temat

mazi88

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2012, 22:05:07 »
Nie wiem ile kosztuje założenie takiej nanopowłoki np przez fachowców z NORDGLASS. ja nakładam po każdej "kąpieli na myjni" samochodu. Płyn kupiłem sobie w jakimś hipermarkecie. Ceny nie pamiętam. A plusy to:
- szybsze spływanie wody z szyby ( przy prędkości 60-70 km/h nie trzeba używać wycieraczek, woda sam spływa)
- mniej się szyby brudzą
- mniej spryskiwacza się zużywa
- mniejsze zużycie wycieraczek
- lepsza widoczność

Offline bullseye

• Toyot Pełzający
  • **
    • e-debian
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2012, 00:14:49 »
A może wady ?
- poniżej 60km/h woda już sama nie spływa, a sama nanopowłoka ma tę właściwość że dla wycieraczki jest materiałem suchym, czyli gumy w szybkim tempie się zużywają.

Więc w ruchu miejskim dla mnie bez sensu trochę, chyba że za każdym razem będziemy jeszcze spryskiwacza używali, ale wtedy po co nanopowłoka ?

Dla mnie kolejny bajer typu magnetyzery paliwa, z tym że można zauważyć że faktycznie działają przy 60+ km/h :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2012, 00:18:22 »
Ja znam opinie od użytkowników forum Renault.
Powłoka owszem, sprawdza się przy niskich prędkościach ale za pierwszym razem.Po drugim i trzecim jej nałożeniu traci swoje wartości  :thumbdown:

Trzaska

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2012, 22:42:10 »
Zupełnie się nie zgadzam z tym co napisał "bullseye". Jak może na mokrej szybie nanopowłoka być materiałem "suchym" skoro jej zadaniem jest właśnie wygładzanie i niwelowanie nierówności. Znacznie szybciej wycieraczki zużyją się na różnych chropowatościach od przyklejającego się brudu, przed którym właśnie ma ona szybę chronić.

mazi88

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopada 2012, 20:04:12 »
Dokładnie.
piasek na szybą także powoduje uszkodzenia wycieraczek
a w zimę ile osób ściąga lód z wycieraczek przed uruchomieniem?? tylko tak szczerze. To wszystko niszczy nasze wycieraczki a nie nanopowłoka która według mnie nie wysusza szyby tylko raczej ją "naciera"

Offline blaszczu

• Partner Forum
  • Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2014, 22:37:58 »
Trochę odgrzeję kotleta i dodam swoje 5 groszy do tematu ;)

Ja osobiście produkt jakim jest "Niewidzialna wycieraczka" bardzo sobie chwalę. Przede wszystkim łatwiej domyć szybę, nie zostają tzw. "waterspoty" czyli ślady po wodzie. Zauważyłem też lżejszą pracę wycieraczek i mniejsze smużenie na szybach. O aspekcie jakim jest kropelkowanie nie wspominam bo nie o to w tym chodzi ale też jak najbardziej cieszy oko :)

Oczywiście polecam stosowanie lepszych NW które trzymają się na szybie np 6 miesięcy w górę a nie jakieś marketowe Autolandy itp bo takich produktów nie ma nawet co porównywać :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl