Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Yarisa I 1.5ts i przymierzam się do opon zimowych czy zakładać 175/65r14 czy 185/55r15. Muszę zakupić zarówno felgi i opony. I dlatego zastanawiam się między 14" a 15" żeby mieć komplet na zimę. Co możecie doradzić.
Zasada jest prosta>> na zimę lepsze węższe. Ja sam zawsze schodzę z szerokości o 1cm na oponie, tzn, w przypadku corolli E12
lato 195/60R15 > zima 185/65R15 . W YI jest problem bo musiałbym zejść ze 175/65R14 na 165/70/R14 a ciężko z tym rozmiarem z dobrymi nokianami - bo na zimę lepszych opon nie miałem.
Nie mówię tutaj o NOKIANACH typu WD R3 czy R4 bo to opony do jazdy po autostradach a konkretnie chodzi mi o modele hakkapeliitta R2 czy z innym indeksem. Micheliny czy GoodYeary umywają się przy tych oponach..
No i rzecz jasna że opona najlepiej jak jest nowa > max do 5 lat bo później guma niestety ale zmienia swoje właściwości i to już nie ta sama jazda.
Jak Polacy zmądrzeją to zrozumieją dlaczego np. w Niemczech wiek opony decyduje o pozytywnym badaniu technicznym.
Pozdrówka!