Autor Wątek: Yaris roboczy wątek codzienny  (Przeczytany 141676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris roboczy wątek codzienny
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Listopada 2012, 22:56:59 »
Chodzi Ci o różnice pod względem budowy ?

z toyodiy wynika, że rocznikowo inaczej to wygląda - ale to już pewnie wiesz... co do trzeciego to w ogóle nie ma takiego numeru.

żeby nie robić OT, to dołączę zdjęcia styków migacza lewego na błotniku, niestety daleko im do ideału ;)

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Listopada 2012, 13:49:16 »
Chcę obszyć kierownicę, co myślicie o skórze z tej aukcji ? ile to wytrzyma ?
http://allegro.pl/pokrowiec-na-kierownice-z-1-kawalka-skory-promocja-i2793585367.html

Będę robił coś takiego:

- obszycie całej wraz z boczkami oprócz poduchy.

Generalnie to najbardziej obawiam się tej jakości skóry, mam w domu całkiem niezły kawał skóry z płaszcza ale jest w kolorze brązowym niestety i nie wiem czy da się coś takiego zafarbować, tak żeby mi na rękach nie zostało ;)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Listopada 2012, 14:01:05 »
Chcę obszyć kierownicę, co myślicie o skórze z tej aukcji ? ile to wytrzyma ?
http://allegro.pl/pokrowiec-na-kierownice-z-1-kawalka-skory-promocja-i2793585367.html

Będę robił coś takiego:

- obszycie całej wraz z boczkami oprócz poduchy.

Zanim zaczniesz obszywać kierownicę, to najpierw przełoż ją na właściwą stronę :).

PS
Jeżeli te zdjęcia prezentują twoje auto i jeździsz tym w Polsce to R.I.P. :(
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2012, 14:03:31 wysłana przez tomery »

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Listopada 2012, 14:35:18 »
spokojnie, to tylko zdjęcie poglądowe  :laugh:

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Listopada 2012, 16:20:31 »
tomery, jak możesz tak kolegę obrażać :-P Na zdjęciu jakiś komisowy angielski szrot bez radia, porządku w środku ale za to z markerem na szybie a Ty że to Mateusza :cheesy:

a co do samej sprawy- moje zdanie jest takie, że nie warto się w to bawić, takie pokrowce i to uniwersalne. Szczerze to może gdyby ta kierownica inaczej wyglądała seryjnie, żeby chociaż czarna była..
Chcesz żeby było ładnie czy żeby się dobrze kierowało?
Jeśli to pierwsze- szara poducha nie będzie wyglądać, niezależnie od obszycia :thumbdown:
Jeśli to drugie- nie wiem czy będziesz w stanie zrobić to tak, żeby ta skóra była nieruchoma i dobrze naciągnięta. Bo jeśli mi się coś przesuwa pod rękami, pokrowiec czy cokolwiek- dla mnie to jest dyskwalifikacja z miejsca. Pewny chwyt, dobra jakość materiału, to jak reaguje na pot to jest moim zdaniem najważniejsze. Z tego powodu polecam Ci (jeśli już się zdecydujesz) na skórę perforowaną tam gdzie na zdjęciu zaznaczyłeś czerwonym, a nawet trochę więcej.
Na Twoim miejscu poszukałbym oryginalnej kiery z yarisa ts czy celicy. Jeśli Ci się nie spieszy to może taniej wyjdzie kupić osobno kierę osobno poduchę. Uważam że ta kierownica jest na prawdę fajna do codziennej jazdy i już seryjnie wygląda dużo bardziej `bogato`.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Listopada 2012, 18:35:38 »
spokojnie, to tylko zdjęcie poglądowe  :laugh:

Aaaaaaaa , to kamień spadł mi z serca  :good:
Sorry jeśli cię uraziłem.
A jeśli chodzi o obszycie - skóra którą prezentujesz (z płaszcza) jest stosunkowo gruba i nie wiem czy uda się ją ładnie poukładać i ponaciągać na kierownicy.
Popytaj u siebie na miejscu kto obszywa kierownice i zrób to u nich z ich materiału.
Ja np. będąc kiedyś w salonie KIA zgadałem się ze sprzedawcą, że oni dają obszywać kierownice do firmy zewnętrznej która się w tym specjalizuje i tym sposobem mogą mi sprzedać wersję "biedniejszą" przerobioną na "bogatszą".
Jeśli dobrze pamiętam to koszt takiego obszycia to ok. 200 pln.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Listopada 2012, 23:57:07 »
tomery, jak możesz tak kolegę obrażać :-P Na zdjęciu jakiś komisowy angielski szrot bez radia, porządku w środku ale za to z markerem na szybie a Ty że to Mateusza :cheesy:
Dziękuję  :cheesy:
a co do samej sprawy- moje zdanie jest takie, że nie warto się w to bawić, takie pokrowce i to uniwersalne. Szczerze to może gdyby ta kierownica inaczej wyglądała seryjnie, żeby chociaż czarna była..
Chcesz żeby było ładnie czy żeby się dobrze kierowało?
Jeśli to pierwsze- szara poducha nie będzie wyglądać, niezależnie od obszycia :thumbdown:
Jeśli to drugie- nie wiem czy będziesz w stanie zrobić to tak, żeby ta skóra była nieruchoma i dobrze naciągnięta. Bo jeśli mi się coś przesuwa pod rękami, pokrowiec czy cokolwiek- dla mnie to jest dyskwalifikacja z miejsca. Pewny chwyt, dobra jakość materiału, to jak reaguje na pot to jest moim zdaniem najważniejsze. Z tego powodu polecam Ci (jeśli już się zdecydujesz) na skórę perforowaną tam gdzie na zdjęciu zaznaczyłeś czerwonym, a nawet trochę więcej.
Na Twoim miejscu poszukałbym oryginalnej kiery z yarisa ts czy celicy. Jeśli Ci się nie spieszy to może taniej wyjdzie kupić osobno kierę osobno poduchę. Uważam że ta kierownica jest na prawdę fajna do codziennej jazdy i już seryjnie wygląda dużo bardziej `bogato`.

Chyba troszeczkę za mało danych podałem, bo generalnie to ma wyglądać tak, że zamierzam kupić skórę na całe rondo na kierownicy (pod wymiar) ale nie chcę tego robić tak jak większość (ostatnio mój ojciec tak zbeszczeszczył volvo...) i skóra perforowana będzie na całej kierownicy oprócz poduchy i do tego jeszcze wstawki z takiej samej skóry.

Co do funkcjonalności: robię to dlatego, że moja kiera po 200kkm jest już tak wyślizgana, że niedobrze mi się po prostu jeździ i chciałbym mieć lepszy chwyt - może się mylę, ale nie obejdzie się bez klejenia, bo na tym wyślizganym plastiku wszystko się będzie ślizgać - chyba, żebym go zmatowił jakoś ale wolałbym się w to nie bawić, zresztą, chyba nie ma to sensu.

Jeżeli chodzi o kupno kiery to też o tym myślałem - ale po części chciałbym ożywić to plastikowe szare wnętrze... w dalszych planach mam klejenie tej samej skóry perforowanej na boczki - tam gdzie jest materiał, ale nie wiem czy to zda egzamin (czy będzie trwałe).
Co do kolorów samej skóry to poszedłem takim tokiem rozumowania, że skoro tapicerka z przodu to plastik w odcieniu szarego i grafitowego to kierownica też może mieć odcień grafitowy ze wstawkami w kolorze nadwozia, jak dorobię do tego boczki to wydaje mi się, że będzie to w miarę spójne kolorystycznie i nie będzie odpustu.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Listopada 2012, 11:10:32 »
zadzwoniłem do jednego gościa i twierdzi, że samemu bez wprawy nie da się obszyć tych odgałęzień do poduchy... ale i tak w to nie wierzę, bo zdolności manualne to akurat mam.

poza tym, skóra perforowana może i oddycha i lepiej odprowadza pot ale jest mniej wytrzymała na uszkodzenia bo pomiędzy dziurkami powstają pęknięcia po pewnym czasie.

Wybieram się do kuśnierza - zobaczymy czy będzie miał jakąś fajną skórę, maszynę do szycia tez mam więc będzie ciekawie :]

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Listopada 2012, 19:27:41 »
pakupki :cheesy:
TIIDA '09

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Listopada 2012, 23:54:57 »
gdzie żeś zdobył taki olej :P ? ile za litr ? ;)

Co do skóry na kierę... porzucam ten pomysł. Uzbieram 220zł i oddam całą do obszycia - a ta kasa naprawdę jest warta tej roboty.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Listopada 2012, 00:02:00 »
30pln od jakieś Małgorzaty ze Bytomia :cheesy:
ale jest ori, bo byłem z nim w Carterze

panowie nieco zdziwieni ceną

jeden litr z końcówki 2010 roku, drugi z 2011 roku i trzeci z 2012 roku
TIIDA '09

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Listopada 2012, 00:47:42 »
3 litry starczają Ci na wymianę i ew. dolewki?

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Listopada 2012, 01:26:07 »
3 litry starczają Ci na wymianę i ew. dolewki?
na wymianę tak, na dolewki nie :) dolewek nie planuję :)
TIIDA '09

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Listopada 2012, 11:26:39 »
30pln od jakieś Małgorzaty ze Bytomia :cheesy:
ale jest ori, bo byłem z nim w Carterze

jeden litr z końcówki 2010 roku, drugi z 2011 roku i trzeci z 2012 roku

No, no po 30 zł za eksponaty niemalże o wartości muzealnej   :laugh:

A tak na poważnie.
W czym ten olej będzie lepszy (oprócz ceny) od jakiegokolwiek 0W-20 renomowanego producenta ?
Dlaczego go kupiłeś ?
Ze względu na cenę czy markę ?
Przecież ten przez ciebie kupiony jest tylko markowany przez Toyotę (Toyota z tego co ogólnie wiadomo nie ma swojej rafinerii) a zrobiony jest najprawdopodobniej przezExxon Mobila.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Listopada 2012, 16:40:12 »
w niczym nie będzie, kierowałem się 3 rzeczami

1) nie miałem nigdy tego oleju
2) bardzo dobrze wypada na bobistheoilguy, nawet wśród 0w20
3) kosztował 30zł, czyli tyle co średniej klasy popularne 5w30, ok. 40% taniej niż Motul czy Amsoil
4) tak wiadomo, to jest Exxon

TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl