Autor Wątek: Koło dwumasowe w D4D z '02  (Przeczytany 4277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sync

• Gość
Koło dwumasowe w D4D z '02
« dnia: 05 Listopada 2012, 09:49:00 »
Panowie, siadło mi koło dwumasowe  :| No i muszę je zrobic wiec szukam podpowiedzi, bo jestem w sprawach technicznych totalna noga. I tak jeden spec proponuje, ze mi wstawi koło bodajze AISIN za 4000. Troche kurna duzo. Podjechalem do lokalnego "warsztatu" i mi powiedzieli, ze wstawią mi kolo sztywne (nie wiem jakiej firmy, ale na pewno nie jakies Blue ....) za 2650 wiec juz lepiej, przynajmniej cenowo. Kolejny spec mi powiedzial, abym sobie czesci kupil sam a on zrobi mi wymiane za ... 400 zł (znowu robota wydaje mi sie za tanio bo ponoc troche przy tym zabawy jest).
Na portalu wszystkim znanym są jakies komplety i po 800zł (http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeglo-toyota-avensis-rav4-d4d-i2714660907.html) jak również po 1900 (http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeglo-rav4-avensis-d-4d-d4d-i2756953355.html). Mozecie cos podpowiedziec ?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Koło dwumasowe w D4D z '02
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2012, 10:03:08 »
Cena za samą wymianę wydaje mi się być ok. Skrzynię trzeba wyjąć, wymienić komplet sprzęgła i zamontować, więc 400 za tą czynność jest ceną do zaakceptowania.
Wielu ludzi wymienia dwumasę na zwykłe sprzęgło i po przyzwyczajeniu się do delikatnego szarpania jeżdżą i nie narzekają. Z drugiej strony komplet AISIN który podałeś jest jakoś dziwnie tani, może się nie znam, ale warto zapytać czy nie jest to przypadkiem regenerowane.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopada 2012, 10:11:51 »
Ze sztywnym sobie daj spokój, chyba, że chcesz w niedalekiej przyszłości wymieniać wał (krzyżaki) albo synchronizatory w skrzyni.

To nie jest przednionapędówka, w której zmielisz opony i pojedziesz, tylko to jest 4WD "na nową modłę" - nie ma tłumika drgań skrętnych na wale, więc to, czego nie wyłapie dwumasa, to przyjmą : skrzynia, krzyżaki, tylny dyfer.

1900 to uczciwa cena za Aisina, tyle płaciłem do naszej Ravki, a jeśli ktoś chce Ci to wymienić za 400 i wie o czym mówi, to mu zawieź od razu samochód, zanim się rozmyśli i powie dwa razy tyle, bo się zorientuje, ile to jest roboty  :cheesy:
3VZ.pl

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2012, 19:12:50 »
AISINa odradzam. Zakupiłem taki komplet do Avensis we Wrocku i od razu był felerny. Co ciekawe drugi kolega, który taki kupił w tym samym miesiącu miał to samo. Strasznie długo trwała reklamacja. Cud, że odzyskałem pieniądze. Odradzam. Dużo jest na ten temat na forum.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2012, 19:40:25 »
Myślę, że pisanie tego samego postu w dwóch tematach nie ma większego sensu.
Zwłaszcza, że odradzasz Aisina po tym jak prawdopodobnie kupiłeś jakiś feler (jeśli nie chinola w pudełku Aisin'a)
Już 2 razy miałem Aisina i nie mam do niego najmniejszych zarzutów.

www.FotoSzopa.pl

Sync

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2012, 18:28:45 »
No to teraz mam zagwózdkę co wybrać, aby nie było mega drogo ale i nie było mega dziadostwo.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2012, 19:32:13 »
Taniej lecz niepewnie Aisin, nieco drożej i pewniej Exedy. Chociaż jak to w życiu bywa i tu i tu nigdy nie wiadomo  :|
Tak czy siak wybrałbym się na pewno do IC.

www.FotoSzopa.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2012, 20:17:54 »
W Cenie Exedy wolał bym wrzucić Sachsa jeśli jest to możliwe.Jakieś większe zaufanie mam do tego.Np. Moja teściowa Wykańcza średnio jedną tarczę sprzęgła rocznie.Teść próbował już wszystkiego.Exedy wytrzymało rok a Sachs prawie półtora roku  :good:

Offline jędrekpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopada 2013, 09:43:45 »
witam forumowiczów
mam pytanie jak sprawdzić jakie sprzęgło jest zamontowane tzn. dwumasa czy zwykłe sprzęgło czytałem na forum że niektórzy zakładają zwykłe i jestem ciekawy jak jest to szkodliwe dla auta
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2013, 21:20:22 wysłana przez eddie »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl