Autor Wątek: Zawór EGR 3sfe  (Przeczytany 8442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
Zawór EGR 3sfe
« dnia: 11 Listopada 2012, 18:22:59 »
czy da radę usunąć zawór EGR bez wyjmowania go? chodzi mi o podciśnienie sterujące nim. Zostawić go tak żeby był zamknięty i spaliny nie wchodziły do obiegu. Pytanie jest też czy nie wywali mi check engine jakbym tak zrobił. Samochód toyota rav4 96r 3sfe.
rav4 96r, blokada LSD, LPG z BLOS'em + przygotowania w teren :D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Zawór EGR 3sfe
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2012, 19:17:35 »
Odepnij i zaślep wężyk, to się dowiesz, w starszych 3S działa, więc jeśli tylko nie masz czujnika temperatury spalin, to i u Ciebie będzie.
3VZ.pl

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2012, 20:25:50 »
Odepnij i zaślep wężyk, to się dowiesz, w starszych 3S działa, więc jeśli tylko nie masz czujnika temperatury spalin, to i u Ciebie będzie.
czyli mam zaślepić wężyk od góry i od dołu i odpiąć silniczek podciśnienia EGR?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2012, 20:31:43 »
A ja dla pewności bym wywalił rurkę łączącą EGR z głowicą, a zamiast niej pasuje bodajże 2x 20gr lub 2x 5gr. Już nie pamiętam ile mnie to "kosztowało"  ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2012, 15:29:48 »
A ja dla pewności bym wywalił rurkę łączącą EGR z głowicą, a zamiast niej pasuje bodajże 2x 20gr lub 2x 5gr. Już nie pamiętam ile mnie to "kosztowało"  ;)
Pozdro.
w tą rurkę co dochodzi od dołu do EGR? wyglądająca na aluminiową? chyba nie jest z aluminium ale... :D dzięki za odpowiedzi Pozdro ;)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2012, 16:14:03 »
Wyjmujesz rurkę, zbijasz z niej pierścienie uszczelniające, zdejmujesz nakrętki, w nakrętki wkładasz pasujacą monetę lub coś podobnego i zakręcasz :)
Z zewnątrz wygląda jakbyś miał EGR, a na pewno już nie będzie kopcić w kolektor ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2012, 16:33:39 »
Wyjmujesz rurkę, zbijasz z niej pierścienie uszczelniające, zdejmujesz nakrętki, w nakrętki wkładasz pasujacą monetę lub coś podobnego i zakręcasz :)
Z zewnątrz wygląda jakbyś miał EGR, a na pewno już nie będzie kopcić w kolektor ;)
Pozdro.
dobry sposób ;D dzięki
Pozdro ;)

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopada 2012, 11:27:18 »
zrobiłem tak jak pisaliście nie pasowało 5gr ani 1gr blache dociąłem wstawiłem i zaślepiłem też od strony kolektora ssącego. Różnica jest tylko na 3,4 i 5 biegu lepiej przyspiesza predkosc maksymalna taka sama mniej wiecej. plus że lepiej sie zbiera. Jednak w dieslach jest wieksza róznica;) pozdrawiam

glaeken

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2013, 20:25:41 »
Stary temat, ale odpisze.

Przy jezdzie na LPG, spaliny sa na tyle czyste, ze EGR nie bedzie brudzil.
EGR obniza temperature w cylindrach, wiec z punktu widzenia zuzycia silnika jest bardzo pozadany. Zwlaszcza jesli ktos planuje niewielkie przerobki w celu np. wyeliminowania skokow bogatej mieszanki (potrzebnych do poprawnego dzialania katalizatora).

EGR sie zamyka przy: ponizej 2000 pobrotow, ponizej 50C temp. silnika, powyzej 4000 obrotow no i oczywiscie w WOT.
Wiec o ile uklad sterujacy EGR jest sprawny, to niema on wplywu na przyspieszanie przy WOT i powyzej 4k rpm.

Jest jeszcze jedna sprawa - powiedzmy ze depczemy auto, ale nie az do WOT, tylko poprostu duze obciazenia i po takiej jezdzie, stajemy na... suchej trawie. Bez EGR temperatura katalizatora, BEDZIE WYZSZA, a co za tym idzie, zwiekszy sie ryzyko zapalenia trawy pod autem. Sprawa z katalizatorem dotyczy to tez sytuacji bogatej mieszanki spowodowanej np. uszkodzeniem sondy lambda czy LFT dociagnietym do maksimum z jakichs innych przyczyn.

Minusy EGR?
Na benzynie zasyfia silnik. Obniza nieznacznie moc w zakresie malych i srednich obciazen.
Jesli jest niesprawny, np. caly czas otwarty - to cala gama zmartwien.
Czasem wylaczenie EGR podnosi lekko ekonomie.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2013, 21:12:50 »
spalanie spadło o 0,5l na benzynie i niewiele na gazie ale jest mocniejszy na gazie i benzynie, robiłem DECAT tłumik przelotowy 2cale aż do ostatniego wydechu fajnie mruczy nawet chociaż wydech ostatni ma dosyć jakieś ścierwo lata w nim i był spawany jak przerdzewieje do reszty zrobie całkowity przelot.

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lutego 2014, 08:59:55 »
Witam, właśnie żona stała się posiadaczem starego Rav4.
Samochód orginalnie pochodzący z USA, 1996 , napęd tylko na przód , z błędem P0401 - czyli EGR. Samochód ma dwie sondy lambda dwuprzewodowe , jedna za drugą w odległości ok 20cm od siebie....  Poprzedni właściciel dla św. spokoju wyjął żarówkę check engine :) Zawór i modulator ,oraz połączenie między nimi zupełnie zapchane węglem . Wszystko to przeciściłem , ale błąd po jakimś czasie i tak się pojawia. Na pewno zawór VSV jest uszkodzony (brak rezystancji i przepuszczał podciśnienie cały czas) , przez co zastąpiłem go rezystorem 39Ohm 15W , podciśnienie zaślepiłem przy wyjściu Q modulatora , a i tak po pewnym czasie wyskakuje błąd...
Na jakiej podstawie komputer go wykrywa ? 

Offline MiG25

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2015, 11:23:43 »
Szkoda ,ze nikt nie odpisał wiec sam sobie odpowiem, niestety tylko przywrócenie sprawności (czyszczenie ,wymiana vsv) doprowadziła do tego ,ze check nie wywalał.Zaslepianie powodowało świecenie checka.

Następne pytanie jest takie , jak "bardzo" szczelny jest EGR ?
Po moim bardzo dokładnym czyszczeniu nie ma ani drobinki węgla , natomiast jest problem ze szczelnością. Niby sie zamyka , ale środek do czyszczenia przelatuje przez zawór gdy jest zamknięty , to samo jak go "zassie" ustami. W ten sposób wydaje mi sie ,ze kolektor sam będzie zasypał spaliny mimo ,ze EGR jest zamknięty , bo jest w nim podciśnienie.

I pytanie dwa ,czym sie różnią zawory EGR od Manuala i Automatu ? Wyglądają w sumie bardzo podobnie ,ale wg toyodigy maja rożne numery katalogowe.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl