Autor Wątek: Podłączenie kamery parkowania z przodu  (Przeczytany 55402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Podłączenie kamery parkowania z przodu
« dnia: 19 Października 2012, 22:15:24 »
Możecie mi pomóc z podpięciem kamery ale na przód, na tył działa rewelacyjnie ale chciałbym wrzućić na przód - jak podłączyć i czy się da?

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2012, 20:09:21 wysłana przez kingcin »

tom

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2012, 09:36:06 »
musisz jakoś dać sygnał nawigacji że masz załączony wsteczny mimo że tak nie jest - sprawdz na kablu przy załączonym wstecznym jakie tam jest napięcie (jak 12V albo podobne to wtedy łatwe to bedzie). kable sygnałowe idące do navi łączysz z tymi z kamery tylnej

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2012, 15:24:29 »
znazłem tylko teraz szukam jakiegos otworu aby do komory silnika kable przełożyć

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2012, 10:01:32 »
Tom coś jednak nie działa, a zrobiłem tak

Znalazłem w kostce z boku auta kabel cofania i tam się wpiąłem do tego dołączyłem plus z aku i to do kamerki (włączana to jest przyciskiem, ale do prób na stałe) a minus z aku również do kamerki przedniej i jak włączam wsteczny to pojawia się nieczytelny obraz z tylnej a jak włączę normalny bieg to też jest obraz z tylnej ale nieczytelny (z zakłóceniami - pewnie przez przednią).
Jak wyłączę tylnią kamerę to przednia pięknie działa na każdym biegu ale również na wstecznym co robić aby się nie gryzły ?

Czy może mieć nadzieję, że daje plus do kabla cofania a nie minus?

W nowej kamerce po odcięciu chincza ma tak: żółty (obraz), czarny i jeszcze ekranujący bez izolacji, w tej tylnej tak nie miałem.

pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 10:47:05 wysłana przez Jeziorko »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2012, 12:23:08 »
Podłączenie dwóch kamer na jednym kablu ?!?!  :laugh: :cheesy: <diabel>

Jak odseparujesz sygnał każdej z nich to wtedy będzie miało to ręce i nogi.Inaczej się nie da ,bo jak już sam zauważyłeś jedna powoduję zakłucenia drugiej.
Spróbuj zrobić jeszcze całkowite odcięcie zasilanie kamery ,która w danej chwili nie jest używana, powinno być mniej zakłóceń ale to i tak powinno być inaczej zrobione.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2012, 12:42:50 »
tylko jak zrobić odcięcie zasilania tylnej skoro wsteczny ją uruchamia

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2012, 12:48:09 »
Najlepiej przekaźnikiem ale to już jest większą rzeźbą.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2012, 12:55:11 »
czyli to już nie dla mnie robota;)

a może jest taka możliwość że np jeden przycisk wyłącza jedno i włącza drugą?
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 13:01:36 wysłana przez Jeziorko »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2012, 12:58:39 »
jest to wykonalne ale trzeba trochę posiedzieć i pomyśleć nad schematem.
Producent przewidział możliwość podłączenia jednej kamery więc z drugą jest problem.
A tak z ciekawości to po co jest Ci potrzebna kamera z przodu?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2012, 13:11:53 »
jakoś nie czuje auta z przodu :-)

dodatkowo jak na kablu ze wstecznego (bez wrzucenie wstecznego) jak dalem zasilanie to na przod kamera dziala (z wylaczona tylna) ale lampka wstecznego sie pali
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 14:12:52 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2012, 15:53:04 »
zacznij od zakupienia diod prostowniczych 1A

Na początek spróbuj podłączyć zasilanie w ten sposób, oczywiście jest to trochę lipne rozwiązanie bo przydał by się jeszcze przekaźnik który zapobiegał by jednoczesnemu włączeniu przedniej kamery i wstecznego, ale jeśli tak będzie działać to pomyślimy co dalej, tyle że tak jak napisał Rob, należało by to zrobić inaczej

PS. moja wiedza na temat elektroniki jest jedynie hobbystyczna więc ew może mnie ktoś poprawić ;)

Edit: z przekaźnikiem który odłączy zasilanie z przedniej kamery (jeśli będzie załączone przełącznikiem) po wrzuceniu wstecznego, wyglądało by to jakoś tak:

przekaźnik:

schemat:
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 16:34:42 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Października 2012, 17:10:52 »
jutro kupię taki przekaźnik i zobacze chociaż nie znam się zupełnie na elektronice i jeszcze diody podłączyć huhuhu

zastanawiam się jeszcze nad jednym, znalazłem czujnik wstecznego w radiu i tak jeśli go wypiąłem i tam wrzucłem 12v z kamery przedniej to kamera cały czas działała niezależnie od biegu ale tylna niestety nie działała i musiałem wpiąć ten kabel od wstecznego aby tylna zaczeła działać

może jakoś można ten fakt wykorzystać, napewno 2 przyciski by rozwiązały sytyację ale 2 dla mnie to za dużo komplikacji
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 17:22:00 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2012, 17:47:13 »
przekaźnik to sprawa drugorzędna. diody odpowiadają za to żeby prąd przepływał tylko w 1 stronę i zasilana była tylko 1 kamera na raz

Idea jest taka, ze w radiu jest czujnik wstecznego, jeśli podasz na niego napięcie załącza się tryb kamery , normalnie napięcie podawane jest jak wrzucasz wsteczny, ale ty musisz dodać też tryb który będzie udawał wsteczny :)

druga rzecz to musisz podać napięcie do kamery, żeby działała. W przypadku kamer 12v to będzie to samo napięcie które wzbudza tryb kamery.
Czyli:
wrzucasz wsteczny -> na sygnał do radia i do wstecznej kamery idzie zasilanie
przełączasz przełącznik ->  na sygnał do radia i do przedniej kamery idzie zasilanie

Wersja z przekaźnikiem zapobiega sytuacji kiedy włączysz przednia kamerę przełącznikiem i dołączysz tylną wrzucając bieg. w w tej wersji wrzucenie wstecznego jeśli kamera przednia będzie włączona spowoduje przełączenie obrazu na kamerę tylną (przekaźnik odłączy na ten czas zasilanie z przedniej kamery).   

bez diod napięcie pojawiało się na obu kamerach więc nie ma to prawa działać

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2012, 17:50:14 »
ok zrozumiałe ale jedno ale,
przednia kamera jak będzie wpięta w czujnik tył i dam 12v to pojawi się wtedy tylna lampka cofania - sprawdzałem to, dopiero jak wypiłąłem ten czunik z radia i bezpośrednio podpiątem 12v z przedniej kamery to kamera działała i światło tylne nie działało

czyli jak też zrobić to udawanie tylnego
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 18:11:51 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2012, 18:56:07 »
Czujnik w radiu to pin na którym jeśli pojawi się 12v załączany jest ryb kamery.

Jeśli podłączysz zgodnie z moim schematem  (patrz lepiej na pierwszy, bez przekaźnika bo łatwiej wtedy zrozumieć) po przełączeniu włącznika 12v zostanie podane do kamery przedniej i do czujnika w radiu.

Po wrzuceniu wstecznego 12v zostanie podane do czujnika i do kamery tylnej.

dioda zapobiega temu żeby 12v  zasilające przednią kamerę i idące do czujnika, zasiliło tylną kamerę i światło cofania 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl