Autor Wątek: Podłączenie kamery parkowania z przodu  (Przeczytany 55397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Podłączenie kamery parkowania z przodu
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Października 2012, 18:58:31 »
czaję co piszesz,
ale dziś jak wyłączyłem tylna kamerkę i do pinu od wstecznego włączyłem 12v z przedniej to załączyła się przednia na każdym biegu ale też lampka cofania

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Października 2012, 19:23:25 »
'czujnik wstecznego' jest w radiu i  dochodzi do niego kabel z lampki wstecznego. Jeśli podałeś 12v nie odłączając kabla od lampki wstecznego 12v poleciało do czujnika w radiu (uruchomiło obraz z kamery) oraz do żarówki wstecznego. jak zamontujesz diody 12v dojdzie tylko do czujnika w radiu a do żarówki już nie.

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Października 2012, 19:30:15 »
 :-o
Musze kupic przekaznik i pokombinuje
Dzięki za wytlumaczenie blondynowi :-)

Ten 12v wsteczny to jest kabel ktory idzie do czujniak do radia?
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2012, 19:32:16 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Października 2012, 19:51:07 »
Tak, obecnie (sama tylna kamera) to wygląda mniej więcej tak:

Jako że słabo się znasz to zacznij na razie od schematu 1 (bez przekaźnika)
przy schemacie 1 powinno być tak:
przełącznik włączony, bieg do przodu lub luz -> obraz z kamery z przodu
przełącznik wyłączony, bieg do przodu lub luz -> brak obrazu z kamer
przełącznik wyłączony, bieg wsteczny -> obraz z kamery tylnej
przełącznik włączony, bieg wsteczny -> to co masz teraz czyli problem :)

zainstalowanie przekaźnika wpłynie tylko na to, że w sytuacji
przełącznik włączony, bieg wsteczny -> obraz z kamery tylnej

pozostałe przypadki załatwiają diody. kupując przekaźnik zwróć uwagę że musi on mieć 5 pinów (tzw przełączany) bo są też 4-ro pinowe.
kup sobie też od razu gniazdo przekaźnika z kabelkami

oszczędzi ci to zaciskania konektorów

PS. widzę ze jesteś z wawy, jeśli nie ogarniesz sam to wpadnij na czwartkowy spot http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,87.msg403845.html#new to postaram się pomoc (tylko nie wiem czy będę w najbliższy czwartek więc jak coś to pisz na PW)

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Października 2012, 20:02:17 »
już jeden przekaźnik instalowałem do świateł ledów dziennych, więc spróbuję z tym

dzięki serdeczne za pomoc

jak coś to będę pisał

jeszcze nasuwa mi się pytanie czy ten co idzie do czujnika do radia mam przecinać czy od przekaźnika kabel do pinu gdzie wchodzi do czujnika w radiu?

i kolejne pytanie ( to po analizie  obrazka z przekaźnikiem) - gdzie diodę do tylnej wpiąć skoro całość jest w zabudowie tylnej klapy, rozbierać i szukać + ?
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2012, 10:12:31 wysłana przez kingcin »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Października 2012, 21:40:19 »
Przetnij przewód sygnałowy przy radiu,zrób rozgałęzienie wstawiając diody.
Później możesz zająć się przewodem ,który ma iść do przekaźnika od czujnika wstecznego.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Października 2012, 23:16:13 »
Sygnalowy czyli te żółte na rysunku? A jak nie to ktore
Już nic nie kleje...

i jeszcze jedna kwestia, z każdej kamery (po obięciu chincza) ida dwa przewody, jeden żółty a drugi albo czarny albo brązowy .
Zarówno żółty jak i ten czarny wchodzą również do nawigacji z tyłu
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2012, 09:52:00 wysłana przez kingcin »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Października 2012, 09:48:28 »
I właśnie te chiche są zaznaczane na schemacie na żółto , łączysz je razem żółty z żółtym, czarny z czarnym(brązowym) i 1 wspólnym kablem podłączasz do wejścia tylnej kamerki. To trochę kiepskie rozwiązanie o czym już na początku pisał Robsajson, ale musisz zobaczyć jak to będzie działać z poprawnie podłączom zasilaniem.

i tak

1/ przecinasz kabel na którym do radia dochodzi sygnał z wstecznego biegu, (tak żeby z radia wystawało trochę przewodu)
2/ rozgałęziasz ten kabel na 2 i na każdym z końców lutujesz diodę w odpowiednią stronę (jak na schemacie)
3/ do diody nazwijmy ją nr 1 lutujesz drugi koniec kabla który uciąłeś oraz luźny przewód
4/ do diody nr 2 lutujesz kabel idący od przełącznika do załączania przedniej kamery
5/ również do diody nr 2 lub wpinając się gdzieś w kabel przełącznik <-> dioda nr 2 lutujesz kabel z którego zasilana jest przednia kamera
6/ do drugiej strony przełącznika lutujesz kabel na którym pojawia się 12v po przekręceniu stacyjki
7/ sprawdzasz czy działa zgodnie z :

przełącznik włączony, bieg do przodu lub luz -> obraz z kamery z przodu
przełącznik wyłączony, bieg do przodu lub luz -> brak obrazu z kamer
przełącznik wyłączony, bieg wsteczny -> obraz z kamery tylnej
przełącznik włączony, bieg wsteczny -> to co masz teraz czyli problem :)

jeśli tak dokładasz przekaźnik
8/ przecinasz kabel którym 12v dochodzi do przełącznika
9/ koniec tego kabla dochodzący do przełącznika lutujesz do złącza przekaźnika 87a
10/ drugi koniec tego kabla do złącza 30
11/ luźny kabel z punktu 3 do złącza 85
12/ do złącza 86 podpinasz masę

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Października 2012, 10:03:20 »
dzięki za rozjaśnienie
Czyli jesli nie chcilbym przekaznika to musialbym zawsze pamietac o wylaczniku jesli chcialbym uzywac kamery na tyl?
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2012, 10:47:41 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Października 2012, 12:17:29 »
Czyli jesli nie chcilbym przekaznika to musialbym zawsze pamietac o wylaczniku jesli chcialbym uzywac kamery na tyl?

tak...

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Października 2012, 14:48:32 »
czyli kamera przednia będzie zasilana jak włączę stacyjkę i jak włączę przycisk ?

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Października 2012, 16:17:51 »
tak, oczywiście musisz znaleźć jakiś obwód na którym pojawia się napięcie (np zapalniczka, czy odpowiedni kabel w radiu) po przekręceniu kluczyka, ale to chyba wiesz ...
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2012, 16:19:42 wysłana przez kingcin »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Października 2012, 16:33:02 »
Chodzi mi o to ,że przewody(te żółte) mogą być razem ze sobą podpięte ale zasilające nie mogą mieć wspólnego obwodu ,ponieważ kamerki będą się zagłuszać wzajemnie.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Października 2012, 17:28:43 »
Dzienne mam po stacyjce zrobione
Dzieki za info

--EDIT--

zamontowałem i działa WIELKIE DZIĘKI

mam jeszcze 2 kwestie: stacyjka przekręcona kamera z przodu jest obraz ok, ale jak uruchomię silnik to lekko obraz się rusza, chyba że to obroty silnika.
Druga kwestia, mam przycisk oryginalny od przednich czujników i obecnie funkcjonuje ale bez oświetlenia tego przycisku. Powinien cały czas się palicz pomarańcz a po uruchomieniu dodatkowo zielona dioda. Obecnie podłączyłem do jednej nóżki prąd ze stacyjki a do drugiej 12v do kamery - ale niestety nie świeci.

Czy ktoś wie jak to rozkminić?

--EDIT--

Dziś testowałem działanie kamer i jest jeden problem po kilku minutach jazdy nie dzialała ani przednia ani tylna dopero jak ponownie uruchomię silnik to znowu dzialałają. Dodatkowo wydajemi się, że gorzej działa kamera z tyłu, strasznie jasny obraz na niej.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 12:19:28 wysłana przez kingcin »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Października 2012, 12:18:14 »
jeśli chodzi o guzik

no to podświetlanie złap od innego guzika, żeby nie robić druciarstwa i wszystkiego nie podpinać pod stacyjkę
jeśli zaś chodzi o lampkę sygnalizująca że przycisk jest włączony, to ona powinna być wpięta za diodą od przedniej kamery
do tego oczywiscie jeszcze masa do przełącznika, który styk jest od czego, nie mam pojęcia bateryjka w dłoń i sprawdzaj.

Zakłócenia z przedniej kamery po załączeniu silnika, wpływ ma zarówno same prowadzenie kabla sygnałowego, jego ekranowanie, to skąd bierzesz napięcie jak i jakość wykonania samej kamery. Szczególnie ze względu na to ostatnie nie wiem czy uda się wiele podziałać. U mnie widać minimalne zakłócenie od silnika na obrazie z tylnej chińskiej kamerki, ale absolutnie nie przeszkadza to w niczym, w końcu nie służy ona do kręcenia filmów...

jeśli chodzi o pogorszenie jakości obrazu z tylnej kamery to wpływ mogą mieć 2 rzeczy:
jakość połączenia kabli (łączenie przedniej, tylnej i sygnału video do radia)
oraz nie odseparowanie sygnałów video z kamer (trzeba by dorzucić przekaźnik, który przełączał by sygnał video między kamerą przód i tył)

z tym że przestaje działać po kilku minutach to nie wiem o co może chodzić, jeśli dobrze połączyłeś... miernik w dłoń i trzeba sprawdzić co się dzieje tak to wróżenie z fusów
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 12:24:10 wysłana przez kingcin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl