Autor Wątek: Rozrząd w D4D  (Przeczytany 97065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Badboy

• Gość
Odp: Rozrząd w D4D
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Sierpnia 2006, 20:14:22 »
np. w audi jest napinacz hydrauliczny, wymiania sioe go co 2 wymiany paska rozarzadu, wiem ze w Yarisku żony tez jest napinacz i jedynie sprawdza sie czy jest wszystko oki przy okolo 90kkm :)

Tyle tylko, że w silnikach VVTi i polskich D4-D jest łańcuch, a do niego napinacz hydrauliczny ślizgowy. W rozrządzie paskowym Toyota stosuje rolkę napinającą z mechanizmem sprężynowo-zapadkowym.
si, ale nie we wszystkich D4D były cały czas łańcuszki :)` w niektorych D4D były paski rozrządu :D

Qba

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Sierpnia 2006, 01:44:32 »
Napisałem wpolskich D4-D, czyli produkowanych w Jelczu, nowej generacji silników, z aluminiowym blokiem - 2.0 126KM, 2.2 136, 150 i 177 KM. Wszystkie te silniki mają rozrząd łańcuchowy. Natomiast poprzedniej generacji D4-D (90, 110 i 116 KM) mają rozrząd paskowy, ale te nie są i nigdy nie były produkowane w Polsce. Silniki 1.4 (Corolla, Yaris) też mają rozrząd napędzany paskiem.

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Września 2006, 11:56:46 »
To były D4-D 90KM?  :-\
Marcin

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Września 2006, 12:54:57 »
To były D4-D 90KM?  :-\

Myślę, że przedmówcy chodziło o zwykły TD

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Marca 2007, 22:39:13 »
A jak w silniku D-4D jest napedzana pompa wody. czy paskiem rozrzadu,  czy ja tez sie wymienia?. Np tak jak w Oplach

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Marca 2007, 22:04:29 »
Podłącze sie do tematu.
Serwisy dając gwarancje na rozrząd wymieniają rolki prowadzące ,napinacz,pompe wody(mówią ze cieknie albo ze zaczyna ciec ale jest napędzana tyłem paska i w TD i w D4D),uszczelniacze(wału i wałków) no i pasek oczewiście i najmniej chcą przy jak to sie nazywa zajebistej promocji bez pompy wody 1200pln a z pompą jeszcze conajmniej 600pln +płyn oczywiście :)
Rozrząd to powazna sprawa ale polecam taki schemat pasek dobrej firmy(droższy), pompe olać jak nie ma luzu na boki bądz nie cieknie
wokół uszczelniacza(napędzana jest tyłem paska więc obciążenia wielkie nie są,pozatym przeważnie do ponad 200kkm spokojnie powinna fabryczna dożyc),rolki i napinacz proponuje nie kupować póki sie nie rozbierze te z JC nie są wcale trwalsze od tego co jest fabrycznie nawet po 100kkm(sprawdzić czy łożysko w napinaczu i rolce nie szumi bądz nie ma luzu na boki jak jest git to to samo zamontować).Piewszy sposób jest bezpieczniejszy i masz gwarancje serwisu.Drugi raczej o gwarancji nie ma mowy ale nie znaczy że coś sie stani.Wybór zależy od kieszeni urzytkownika auta(bogotemu wszystko wolno:))

Darecki AveD4-D2000r.

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Kwietnia 2007, 08:55:40 »
ja u siebie wymienilem pasek, rolki i napinacz - jak zalecilo mi zaprzyjaznione ASO we Wroclawiu.
Zrobilem to sam wiec koszt maneli ok 700 zl z rabatami firmowe Toyoty.
Moj rozrzad z tego co napisane na naklejce byl wymieniany przy 97tys jak kupilem Ave to miala 137tys teraz wymienilem przy 147tys . Rolki i pasek nie wykazywaly zbytniego zurzycia, napinacz byl suchy.
Ale co ciekawe po wymianie przestaly mi dzwonic zawory (co do ktorych po poczytaniuinnych watkow juz sie przyzwyczailem) przy przyspieszaniu co opisywalem w innych watkach. Niewiem dlaczego bo wg stare ustawienie rozrzadu bylo ok.)
Ale co tam przeciez teraz jest lepiej.

wojtekvst

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Maja 2007, 11:32:00 »
Witam wszystkich mam zamiar wymienic pesek rozrządu i wszystko co za tym idzie by kłopotów nie było, wiadomo ASO odpada z uwagi na ich cennik ok 1,2 tyś cześci + robocizna kto juz wymieniał i jest w stanie polecic jakies dobre sprawdzone marki z którymi kłopotu nie bedzie tzn pasek nie piszczacy itd cena rozsądna i jakosc zadowalająca...

Scaliłem. Nastepnym razem nie zakładaj nowego watku, tylko podepnij sie pod juz istniejacy.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2007, 11:12:48 wysłana przez eddie »

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Maja 2007, 23:46:27 »
W dziale dotyczącym silnika jest temat o rozrządzie w D4D więc warto tam zajrzeć. Poza tym raczej nie mam możliwości by pasek rozrządu zapiszczał, to nie jest pasek wieloklinowy i nie ma takiej możliwości by się ślizgał.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Maja 2007, 07:35:26 »
Co do paska, to raczej musisz kupic w aso - ok. 230-250 zl, potrzebne tez sa 2 rolki - te mozesz kupic w motoryzacyjnym. W sumie koszt bedzie ok. 550 zł. Do tego robocizna. Roboty jest sporo ponoc.

Pozdr.

comora

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Maja 2007, 21:31:01 »
Co do paska, to raczej musisz kupic w aso - ok. 230-250 zl, potrzebne tez sa 2 rolki - te mozesz kupic w motoryzacyjnym. W sumie koszt bedzie ok. 550 zł. Do tego robocizna. Roboty jest sporo ponoc.

dlaczego akurat pasek w aso??? czy zamienniki są do bani??

wojtas 20

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Maja 2007, 19:45:03 »
Witam.W mojej avensisce po 50 000km pękł pasek rozrządu,czy ktoś przezyl może coś podobnego i jakie były tego skutki.

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Czerwca 2007, 00:50:34 »
Nie doczytałem się konkretnej odpowiedzi   -   kupiłem Avensis T22 2,0 D4 z 2001r, obecnie 95tys. i ... pytanie ,czy modele z tego rocznika posiadają pasek, czy łańcuszek rozrządu,  informacja wielce dla mnie ważna, wszak zbliżam się do setki.
Pozdrawiam/

giepe

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Czerwca 2007, 11:54:58 »
Nie doczytałem się konkretnej odpowiedzi   -   kupiłem Avensis T22 2,0 D4 z 2001r, obecnie 95tys. i ... pytanie ,czy modele z tego rocznika posiadają pasek, czy łańcuszek rozrządu,  informacja wielce dla mnie ważna, wszak zbliżam się do setki.

Silniki 2.0 D4 oraz 2.0 D4D to dwa różne silniki! Pierwszy jest benzynowy, a drugi to diesel.
Jaki masz!?

Pozdrawiam
Grzesiek

Offline operculum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Czerwca 2007, 12:53:50 »
witaj
tak jak napisałem 2.0  D-4  czyli benzyniak.
Jak na razie wszystko jest ok ( jeżdżę co prawda dopiero miesiąc i zrobiłem tylko 3 tys.), ale zbliżając się napięcie rośnie.Rozumiesz niepokoj .
Z góry dziękuję za odpowiedź.
A i jeszcze jedno - w D-4-D jest koło dwumasowe, jak to jest rozwiązane w benzynie, bo tak na chłopski rozum winno być takież samo?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl