Autor Wątek: Co to za gniazdo? silnik 1.3 VVT-i  (Przeczytany 15590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wito

• Gość
Odp: Co to za gniazdo? silnik 1.3 VVT-i
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Stycznia 2013, 22:19:16 »

Przepływomierz przedmuchałem ale nic to nie zmieniło.
przepływomierz trzeba umyć dobrym środkiem np. crc a nie przedmuchać
silnik się normalnie nagrzewa, przyspiesza ?

Pudło - zafajdany przepływomierz objawia się zmniejszonym zużyciem paliwa i dynamiki - wiem z doświadczenia. Także z doświadczenia wiem, że przepływomierz brudzi się nienaturalnie przy nieodpowiednim filtrze powietrza. U mnie siedział sobie jakiś BOSCH, wymieniłem go na inny kupiony w Suwałkach (chyba na rosyjski rynek) i zaczęły się właśnie problemy z przepływomierzem. Wrzuciłem stary brudny z powrotem - problemu niet.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Stycznia 2013, 13:54:44 »

Pudło - zafajdany przepływomierz objawia się zmniejszonym zużyciem paliwa i dynamiki - wiem z doświadczenia. ciach[...]
Z tym zmniejszonym zużyciem paliwa to tak nie do końca.
Zasyfiona przepływka wywala Chcecka, a to powoduje zwiększenie zużycia paliwa gdyż komp podaje zapotrzebowanie na bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną.
Obi

wito

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Stycznia 2013, 21:28:50 »
Piotr Sas, w teorii wszystko masz widzę obcykane. Ale napisałem wyraźnie - wiem z DOŚWIADCZENIA. A więc jeszcze raz - brudny przepływomierz to niższe spalanie o około max. 0,5 litra na 100 i oczywiście kiepska dynamika. Przypuszczalnie chodzi o to, że zasyfiony przepływomierz podaje komputerowi zaniżoną ilość powietrza przez niego przepływającą, a komputer do tej małej zaniżonej ilości powietrza dobiera zaniżoną ilość paliwa. Checka rzeczywiście wywala, ale reszta jest tak jak opisałem. Nie wiem czy mój tok myślenia jest lepszy czy gorszy niż kolegi Piotr Sas, ale jest eksperymentalnie potwierdzony.

Pudło - zafajdany przepływomierz objawia się zmniejszonym zużyciem paliwa i dynamiki - wiem z doświadczenia. ciach[...]
Z tym zmniejszonym zużyciem paliwa to tak nie do końca.
Zasyfiona przepływka wywala Chcecka, a to powoduje zwiększenie zużycia paliwa gdyż komp podaje zapotrzebowanie na bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Stycznia 2013, 08:58:57 »
Piotr Sas, w teorii wszystko masz widzę obcykane. Ale napisałem wyraźnie - wiem z DOŚWIADCZENIA.
Z Tą moją teorią to na jakiej podstwie sądzisz? Znasz mnie, to co robię i czym się zajmuję?
Nie wiem jakie Ty masz doświadczenie, ale ja pisalem na temat mojego doświadczenia oraz bolączek z przepływomierzem.

Przy wywalonym Checku, komp uistwia tryb awaryjny pracy silnika i mieszanka paliwowo-powietrzna ustawiana jest na bogato.
Obi

wito

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2013, 17:25:46 »
Może odwrócimy pytanie: skąd wiesz czym ja się zajmuję, żeby autorytatywnie podważać moje doświadczenia tekścikami w stylu "z tym i owym to tak nie do końca" skoro właśnie "do samego końca"?

Ja opisałem swój przypadek a ty mi wyrecytowałeś przepiękną formułkę (już po raz drugi zresztą) bez dodania czy to twoje osobiste doświadczenie. Więc troszkę się wyluzuj przyjacielu i nie podnoś nam tu zgromadzonym ciśnienia proszę.

Piotr Sas, w teorii wszystko masz widzę obcykane. Ale napisałem wyraźnie - wiem z DOŚWIADCZENIA.
Z Tą moją teorią to na jakiej podstwie sądzisz? Znasz mnie, to co robię i czym się zajmuję?
Nie wiem jakie Ty masz doświadczenie, ale ja pisalem na temat mojego doświadczenia oraz bolączek z przepływomierzem.

Przy wywalonym Checku, komp uistwia tryb awaryjny pracy silnika i mieszanka paliwowo-powietrzna ustawiana jest na bogato.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2013, 22:03:14 »
Panowie - dajcie spokoj z tym przekomarzaniem bo i tak zaden z was nie ma do konca racji a poza tym to temat o czym innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl