Autor Wątek: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO  (Przeczytany 50660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Odp: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Maja 2015, 20:21:19 »
Dzięki Sancho po raz drugi! Miło, że Tobie się podoba. Nieskromnie powiem, że mnie też  :grin:  Ostatnio jechał za mną jakiś mercedes z tymi samymi ledami Osram i nawet żonie zwróciłem uwagę: Patrz, jak one ładnie świecą. Mamy takie same... :cheesy:  Jak na razie to był dobry wybór. Zobaczymy jak się będą dalej sprawować...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Maja 2015, 21:14:21 »
Nie świecą one trochę na boki? Jakoś słabo dają po obiektywie.... :o

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Maja 2015, 21:29:01 »
Na boki? W żadnym wypadku. Być może to złudzenie. Linia diod tworzy coś w rodzaju litery L. Jest przerwa w okręgu i być może wydaje się, że światło świeci na boki. Nie jest to pełne koło. Zdjęcie robiłem telefonem. Poza tym fotka nie oddaje możliwości tych ledów. Świecą naprawdę mocno i nie jest to jakaś bazarowa chińszczyzna. Jak ktoś jest z Mazowsza, zapraszam na oględziny "na żywo".  :)
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2015, 21:33:36 wysłana przez Pablowski »

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Maja 2015, 21:50:26 »
Nie świecą one trochę na boki? Jakoś słabo dają po obiektywie.... :o
Niestety też mam takie odczucia patrząc na zdjęcie.

Offline MateuszW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Maja 2015, 22:37:13 »
W najbliższym czasie też montuje u siebie ledy Osram fog jestem już umówiony w serwisie więc i ja będę miał  okazie się pochwalić.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Maja 2015, 00:24:51 »
Nie wiem skąd te "boki" u Was? :-P
Zdjęcie to zdjęcie - nawet blondynka może wyglądać jak brunetka, a brunetka jak... brunet wieczorową porą. :cheesy: Trudno jest zrobić zdjęcie włączonych świateł: trzeba albo zdać się na automatykę (zwykle z mizernym skutkiem, aczkolwiek tutaj nie ma pod tym względem tragedii) albo... ręcznie ustawić w aparacie wszystkie parametry. A do tego trzeba już niemałej wiedzy, co w dobie "pstryknij i fejsbókuj sobie" jest raczej mało dostępne.
IMHO te "boki" to raczej jest złudzenie optyczne, bo ledy są ułożone w ten sposób, że więcej światła jest po zewnętrznej. :cool:

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Maja 2015, 15:23:42 »
Ledriving FOG. Kosztują niemało, bo z adapterem do Verso ponad 1 tys.
Czy możesz powiedzieć dokładniej co to za adapter do Toyoty? Czy też jest firmy OSRAM? Gdzie się go kupuje, bo nie widzę takiego elementu? Ile kosztuje?
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Maja 2015, 18:32:46 »
Ledriving FOG. Kosztują niemało, bo z adapterem do Verso ponad 1 tys.
Czy możesz powiedzieć dokładniej co to za adapter do Toyoty? Czy też jest firmy OSRAM? Gdzie się go kupuje, bo nie widzę takiego elementu? Ile kosztuje?
To chyba będzie to LEDriving FOG – TY MOUNT za 111 zł:
http://www.osram.com/osram_com/products/led-technology/led-vehicle-and-bicycle-lighting/cars/led-exterior-lighting/ledriving-fog-ty-mount/index.jsp
http://www.bazarek.pl/produkt/6736674/4052899094550-ledfog101-mount-akcesoria-oswietlenie-zestaw-montazowy-ledriving-fog-u-ty-mount-szt-osram-osram-zarowki-pt-bc-osram-1784579.html

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Maja 2015, 16:24:41 »
Tak, to jest ten adapter. Co do świecenia, gwarantuję, że nic nie "świeci na boki". Postaram się zrobić zdjęcie lustrzanką i wrzucić na jakiś serwer. Ale nie mam też zamiaru na siłę komuś udowadniać, że te ledy to naprawdę dobry wybór.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Czerwca 2015, 21:36:22 »
Kupiłem dwa komplety lamp dostępnych w Polsce, które mają zarówno światła do jazdy dziennej jak i przeciwmgłowe w technologii ledowej w jednej obudowie. Przymierzyłem do Verso, zainstalowałem jedne z nich, a drugie odesłałem. Poniżej wynik mojego porównania. Jedne lampy są tajwańskiego producenta Esuse. Drugie zaś firmy Osram.
  • Esuse DRL + FOG
  • Osram LEDriving Fog

1. Producent.
2.   Cena brutto.
  • Esuse: 699 zł
  • Osram: 985 zł
3.   Pudełko.
  •    Esuse: Szare pudełko OEM bez oznaczeń. Lampy owinięte w folię bąbelkową.
  •    Osram: Kolorowe, eleganckie pudełko z okienkiem przezroczystym eksponującym lampę. Gąbka do ochrony lamp.
4.   Instrukcja.
  •    Esuse: Czarno-biała kartka wyglądająca jak instrukcja do chińskich zabawek. Ani instrukcja po polsku, ani po angielsku w ogóle nie zawiera żadnych informacji o światłach przeciwmgłowych!
  •    Osram: Kolorowa instrukcja na błyszczącym papierze.
5.   Gwarancja.
  •    Esuse: Standardowa gwarancja konsumencka na 2 lata.
  •    Osram: Specjalna gwarancja na 5 lat.
6.   Kraj produkcji.
  •    Esuse: Tajwan
  •    Osram: Tajwan
Piszą, że fabryki tajwańskie produkują lepsze diody LED niż fabryki chińskie.

7.   Homologacja.
  •    Esuse: Homologacja uzyskana w Holandii (E4) na następujące rodzaje oświetlenia: A (pozycyjne), F3 (przeciwmgłowe), RL (do jazdy dziennej)
  •    Osram: Homologacja uzyskana w Niemczech (E1) na następujące rodzaje oświetlenia: F3 (przeciwmgłowe), RL (do jazdy dziennej). Brak homologacji na światła narożne o czym producent ostrzega w instrukcji. Brak homologacji na światła o zmniejszonej intensywności DIM.
8.   Światła do jazdy dziennej.
  •    Esuse: 6 bardzo eleganckich diod LED. Pobór mocy przez jedną lampę (6 diod) 3W. Diody te wyglądają o klasę wyżej niż większość obserwowanych na drodze. Porównuję je jakością świecenia i wyglądu do fabrycznych diod np. samochodach Audi. Myślę, że ten efekt „wysokiej elegancji” jest spowodowany tym, że tych diod jest aż 6 (nie jak w prowizorkach typu Hella gdzie są 3 diody :grin:) oraz te diody są schowane głębiej za szybą, która jest skośna, dostosowana do kształtu zderzaka. Więc wygląda to tak jakby to były fabryczne lampy z fabrycznymi diodami świecącymi na wprost, a na wierzchu klosz lampy zgodny z linią karoserii. Nazwałbym, że świecą „kryształowo” lub „perliście”, a efekt jest pogłębiany przez bardzo eleganckie szyby tych lamp.
  •    Osram: Bardzo elegancki jednolity pas świetlny (łamana linia). Porównuję to do bardzo eleganckich diod w Audi, w modelach w których zastosowano ciągły pas świetlny ledowy. Temperatura barwowa 5200 K. Pobór mocy przez jedną lampę 7 W.
Oba powyższe światła do jazdy dziennej wyglądają jak fabryczne światła do jazdy dziennej w modelach z najwyższej półki. Pytanie jak długo ten efekt elegancji będzie się utrzymywał. Czy tak samo te lampy będą wyglądać za 2 lub 5 lat?

9.   Światła przeciwmgłowe.
  •    Esuse: Światła w technologii LED soczewkowe wg nowej specyfikacji F3. Regulacja taka sama jak w fabrycznych lampach przeciwmgłowych Verso. Pobór mocy przez jedną lampę 6W.
  •    Osram: Światła w technologii LED odbyłyśnikowe wg nowej specyfikacji F3. Temperatura barwowa 6000 K. Pobór mocy przez jedną lampę 7 W.
Zaświeciłem oba te światła w ciemnym garażu. Światła Osram są zdecydowanie jaśniejsze, bardziej „mleczne” i mają bardzo równomierne światło. Światła Esuse są słabsze i mają ponadto nierówną jasność świecenia – widać wyraźnie jaśniej-ciemniej-jaśniej-ciemniej (taka sinusoida natężenia) jak przesuwamy wzrok od lewa do prawa. Oba te światła porównywałem ze światłami w technologii halogenowej wg specyfikacji B w samochodzie Kia Ceed w tym samym garażu. Światła w Kii świecą przy tych ledowych jak blade, żółte żaróweczki, gdyż światła LEDowe dają bardziej „białe”, czyli „zimne” światło. Jest również różnica szerokości świecenia: światła LEDowe świeciły szerzej na boki ze względu na homologację F3. Nie wiem jak to wszystko się przekłada na rzeczywistą widzialność na drodze. Najlepiej byłoby postawić trzy samochody obok siebie i porównać – niestety nie miałem takiej możliwości.

10.   Inne funkcje.
  •    Esuse: Światła pozycyjne przednie z homologacją A. Światła pozycyjne są uzyskiwane przez słabsze świecenie diod do jazdy dziennej za pomocą sterowania PWM. Należy zaznaczyć, że nie można ich użyć w toyocie Verso, gdyż są za nisko. Dół lampy w Verso jest przy oponach 17”, prawidłowym ciśnieniu i nieobciążonym samochodzie na wysokości 32 cm. Lampy przeciwmgłowe i do jazdy dziennej muszą być na wysokości co najmniej 25 cm, ale lampy pozycyjne przednie muszą być na wysokości co najmniej 35 cm. Te odległości są zarówno w dyrektywach homologacyjnych A, RL, F3 jak i o dziwo zgodnych z nimi polskich przepisach.
  •    Osram: Światła narożne bez homologacji, światła przyciemniane DIM również bez homologacji. Nie udało mi się uruchomić tego DIM i nie wiem do końca co to jest. Jest o tym wzmianka w instrukcji. Światła narożne aktywowane przez kierunkowskazy, co jest rozwiązaniem nienajlepszym. W momencie włączenia świateł awaryjnych równocześnie migają światła do jazdy dziennej.
Dla obu tych lamp polecałbym zastosowanie modułu doświetlania zakrętów Quasar Electronics sterowanego przez magistralę CAN za pomocą skrętu kierownicy. Brakiem homologacji bym się nie przejmował, gdyż niewielu policjantów zna dyrektywę homologacyjną K, a nie sądzę żeby za to policjant chciał odbierać dowód rejestracyjny.

11.   Montaż mechaniczny.
12.   Podłączenie elektryczne.
  •    Esuse: Lampy do jazdy dziennej i pozycyjne są połączone przez specjalny Control Box. Podpinamy również do stacyjki i masy. Ostrzeżenie, że połączenie bezpośrednio bez Control Boxa grozi uszkodzeniem lamp i utratą gwarancji. W czasie gdy światła do jazdy dziennej są wyłączone podawane jest na lampy napięcie 12 V, co może być zaskakujące. W czasie gdy są włączone 19 V. Na Control Boksie pisze że 18-29 V. Światła przeciwmgłowe podpina się bezpośrednio do oryginalnych wtyczek przeciwmgłowych w samochodzie po zmontowaniu wtyczek od strony lamp – są dostarczone w woreczku. Nie ma o tym w ogóle wzmianki w instrukcji. Na niesdostatek instrukcji fabryka Esuse odsyła do importera, ale trzeba przyznać że importer bez problemu na wszsystkie pytania odpowiada.
  •    Osram: Wszystkie połączenia podpinamy przez Control Box. Również sygnał z przeciwmgłowych jest wpięty do Control Boxa. Dopiero z Control Boxa jest ciągnięty sygnał do obu lamp. Dodatkowo możemy podpiąć sygnały z kierunkowskazów. W wersji maksymalnej od strony instalacji samochodu do Control Boxa podpinamy aż 9 przewodów, a po drugiej stronie ciągniemy po 4 przewody do każdej lampy.
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2015, 22:29:51 wysłana przez Lew2 »

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Czerwca 2015, 22:05:12 »
Cytuj (zaznaczone)
Dla obu tych lamp polecałbym zastosowanie modułu doświetlania zakrętów Quasar Electronics sterowanego przez magistralę CAN za pomocą skrętu kierownicy. Brakiem homologacji bym się nie przejmował, gdyż niewielu policjantów zna dyrektywę homologacyjną K, a nie sądzę żeby za to policjant chciał odbierać dowód rejestracyjny.

Należy przypomnieć, że moduł jest niedopracowany w przypadku jazdy do tyłu: powinny zapalić się dwa światła lub światło przeciwne do skrętu kierownicy a zapala się jedno i to z tej strony, w którą skręcona jest kierownica.

p.s. a tak w ogóle to szacunek, że chciało Ci się tyle tego porównania światełek pisać.  :good:
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2015, 22:07:53 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Czerwca 2015, 15:28:49 »
Należy przypomnieć, że moduł jest niedopracowany

Oczywiście, ale cos się tak przyczepil do tego to nie mam pojęcia - jakiś uraz, konkurencja czy może urazona duma? :laugh:
Plastiki w Toyotach tez sa MOCNO niedopracowane, bo rysuja się jakby od samego tylko patrzenia na nie i jest to dużo większy minus, a jednak... jednak jesteśmy zadowoleni ze swoich samochodow. Tak?
Czy Ty tez nie?  :-P :-P :-P

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 08 Czerwca 2015, 07:00:38 »
No Panie Kolego LEW! Szacuneczek za taką recenzję. Myślę, że niejedna gazeta motoryzacyjna mogłaby taki tekst zamieścić.  :good:  A kolega Felicjator to już faktycznie przesadza z tym modułem Quasar   :-P   Gdzie tylko pojawi się jego nazwa, tam jest komentarz o niedopracowanym module. Już to wszyscy wiemy...   :roll:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #73 dnia: 08 Czerwca 2015, 09:52:33 »
A ja znalazlem tansza alternatywe:
Osram TY Mount + DEPO h8 p13w (w cenie 132,- za szt)

Do tego zarówka + wtyczka + przekaznik.

calosc ponizej 500,-

Offline sergiej

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Lipca 2015, 19:46:39 »
Osram TY Mount + DEPO h8 p13w (w cenie 132,- za szt) Do tego zarówka + wtyczka + przekaznik.
Też tą ofertę znalazłem, ale jest jeden minus - nie umiem znaleźć wtyczki do żarówki p13w.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl