Autor Wątek: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO  (Przeczytany 50672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario1974

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Lipca 2015, 17:37:57 »
Witam Forumowiczów,
Od ok. 1 m-ca jestem posiadaczem Verso R2 - 2012. W samochodzie mam zainstalowany automat (auto jest krajowe) do włączania świateł mijania po uruchomieniu samochodu. Na przełączniku świateł nie mam pozycji "AUTO", tak więc jest to dorobione przez serwis, który sprzedał auto w Polsce. Potrzebuję pozbyć się tego automatu, bo zamierzam zapodać sobie dzienne LED-y Philips. W moim samochodzie jest zainstalowany AWS (nie programowy, bo tak ustaliłem z serwisem) ale nie mogę go zlokalizować. Koszt odłączenia tego układu to 130 PLN w salonie w Bielsku, co trochę boli bo to 50% ceny ledów philipsa. Jeśli ktoś wie i jest w stanie podzielić się tą wiedzą, gdzie go znaleźć to wielkie dzięki :-).

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Lipca 2015, 19:48:29 »
Witam Forumowiczów,
Od ok. 1 m-ca jestem posiadaczem Verso R2 - 2012. W samochodzie mam zainstalowany automat (auto jest krajowe) do włączania świateł mijania po uruchomieniu samochodu. Na przełączniku świateł nie mam pozycji "AUTO", tak więc jest to dorobione przez serwis, który sprzedał auto w Polsce. Potrzebuję pozbyć się tego automatu, bo zamierzam zapodać sobie dzienne LED-y Philips. W moim samochodzie jest zainstalowany AWS (nie programowy, bo tak ustaliłem z serwisem) ale nie mogę go zlokalizować. Koszt odłączenia tego układu to 130 PLN w salonie w Bielsku, co trochę boli bo to 50% ceny ledów philipsa. Jeśli ktoś wie i jest w stanie podzielić się tą wiedzą, gdzie go znaleźć to wielkie dzięki :-).

W tych samochodach nie ma żadnych AWS jak się okazało. Podłączają komputer i wyłączają automatyczne światła. Wszystko jest opisane w tym wątku ale zerknij też na ten:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31425.0.html (zerknij na pkt.9)
Cóż, chcą Cię skroić na kasę. Jak donoszą forumowicze, w tym ja to potwierdzam, ASO normalnie nie bierze za to kasy. Jeśli ASO upiera się, że nie jest to u Ciebie ustawione programowo to.. pojechałbym do innego ASO. Serio.

Witamy na forum  :good:
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2015, 19:51:05 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Mario1974

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 13 Lipca 2015, 20:48:25 »
Dzięki za info. Jutro telefon i prawdopodobnie wizyta u "sąsiedniego" dealera Toyoty. Z pewnością o wyniku rozmów poinformuję na forum. Bielsko uważałem za naturalny serwis bo tam to auto było kilkanaście razy serwisowane jak jeździło w firmie żony, stąd może mieli przyzwyczajenie, że za wszystko można "kroić". Jeszcze raz THANKS. :- :good:

Offline Mario1974

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Lipca 2015, 10:09:51 »
No i zonk! :wallbash:
Kilkanaście telefonów do serwisów (nawet polecanych przez Forumowiczów) i wyłączenie bzdurnego automatu to minimum 120 pln (Płock), Łódź - 130, Radom - 120, do nawet 220 (Katowice - oba serwisy). Do tej pory użytkowałem kilka samochodów Made in Germany i większość tematów sam ogarniałem poprzez OBD II. Toyoty chyba nie są w prosty sposób "edukowalne".
Ale OK.  :good:
To dopiero początek przygody z Toyotą - zakup związany z tym, że Toyota (co znamienite jak na polskie warunki) po dokładnie 2 latach i 11 miesiącach po usterce pękniętej uszczelki pod głowicą (po wyjeździe z serwisu przy 165 tys.) i wielu pismach zdecydowała się gwarancyjnie wymienić silnik (diesel) w tym samochodzie - tak więc oprócz osprzętu silnika i pokryw zaworów jest to nówka sztuka. 

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Lipca 2015, 10:13:25 »
No to nie wiem. Ode mnie nie chcieli - może faktycznie dlatego, że u nich kupiłem auto, serwisowałem je. Może.

Tak czy inaczej, jest to opcja programowa i ASO nie ominiesz.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Lipca 2015, 10:32:48 »
Mario - jakby Ci to powiedzieć :) Są dwa sposoby w Twoim konkretnym przypadku:
1) Wykonać usługę wyłączenia w ASO PRZY OKAZJI INNEJ usługi, ustalonej cenowo z góry, którą i tak chcesz wykonać w ASO (bez doliczania kasy).
2) Napisz do mnie na priva - postaram się coś poradzić z uwagi na Twoją lokalizację.  :cool:  :-)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Lipca 2015, 14:37:36 »
Ja tak zrobiłem. Umówiłem się w ASO Radom na montaż ledów i za free wyłączyli mi z KOMPA ten bzdurny automat. Cenę za montaż ustaliliśmy z ASO przed wykonaniem usługi, żeby nie było skuchy...  :-P  I jest ok, a kolega z serwisu dodał, że gdyby wiedział ile to roboty z montażem ledów, zaśpiewałby  :song:  więcej...  Może dlatego teraz biorą te 120zł za wyłączenie. 120zł za 5 minut roboty!!   :thumbdown:

Offline Maciejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Września 2015, 19:17:10 »
Witam. Jestem użytkownikiem Verso od roku i tak jak w poprzednich moich autach korzystam ze świateł dziennych. W moim przypadku ich funkcję pełnią światła drogowe świecące na ok 30% swojej mocy (rozwiązanie spotykane np. w VW). Koszt całości  to ok. 50 zł. Żadnych ingerencji np. w AWS. Pzdr.     

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Września 2015, 19:36:33 »
Maciejo - powtórzę tutaj po raz kolejny: to rozwiązanie jest NIELEGALNE i kropka. :cool:
Sam mam taki moduł, który może realizować taką funkcję, ale nie mam tego podłączonego, bo jest to niezgodne z przepisami: światła drogowe są homologowane do świateł drogowych, a nie do dziennych.  <taniec>

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Września 2015, 08:33:15 »
Nielegalne? Bo ja sądze zupełnie inaczej. BMW i Lexus stosują takie rozwiązanie w oryginale i dostali na to homologacje
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bigboykr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Września 2015, 08:49:22 »
Nielegalne? Bo ja sądze zupełnie inaczej. BMW i Lexus stosują takie rozwiązanie w oryginale i dostali na to homologacje
sądzić możesz co chcesz. Sprawdź sobie oznaczenia na reflektorze. Gwarantuje, że nie będzie tam właściwego dla świateł dziennych.

sorki za błędy i wypaczenia, literówki itp... z tapatalka się pisze ;)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Września 2015, 08:53:57 »

Tak jak Kolega bigboykr napisał - zupełnie nie zrozumiałeś Kolego: producent może sobie robić co chce, bo jak robi taki "patent", to jednocześnie homologuje reflektor do dodatkowych funkcji. A dodatkowo przy takim patencie widać z daleka, że auto "dziwnie świeci", więc to się po prostu rzuca w oczy.

Offline Maciejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Września 2015, 15:32:06 »
Co do nielegalności - zgoda -fabryczne lampy nie mają oznaczenia na kloszu RL. Natomiast, ani na przeglądzie, ani kontrola policyjna do tej pory tego nie zakwestionowała. Mało tego, wytwórca tego patentu dostarcza to do jednego z ASO Mitsubishi, które montuje to w swoich autach. Mnie przekonała cena, prostota rozwiązania (to tylko jeden przekaźnik + przewody) oraz możliwość demontażu. Stosuję to od wielu lat, lampy nie oślepiają, a niedawno zauważyłem takie rozwiązanie również w jednym z nowych modeli Toyoty. Nie mam zamiaru bronić tutaj tego rozwiązania, natomiast uważam osobiście, że to ciekawa alternatywa dla montowanych dodatkowo wątpliwej jakości często świateł dziennych.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Września 2015, 16:51:49 »
Ale Quasar też dostarcza moduły do ASO Toyoty, mało tego - inny dostawca dostarcza "ksenony" i też montują jak ktoś chce. Ale konsekwencje będzie ponosiło nie ASO, a właściciel - a więc to żaden argument. Jak komuś się kradzież uda, to nie znaczy, że kraść jest dobrze.  :-P
Mam moduł doświetlania zakrętów realizowany przez lampy, które nie mają do tego homologacji (p.mgłowe), ale co innego mignąć nawet przed policjantem na moment na zakręcie takim światłem, a co innego walić po oczach długimi czy pseudodługimi, że każdy z daleka widzi, że "coś jest nie tak".
Pseudoksenony też są "ciekawą alternatywą", ale IMHO nie warta ta gra świeczki. I pozbawiona sensu - nie lepiej za te parę zł kupić LEDy i brać mniej prądu i być legalnym i spokojnym?
A co jak za granicą ci się przyczepi jakiś Austriak lub inny dociekliwy?  :cool:

Offline osekltd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Września 2015, 18:14:10 »
Takie dzienne z długich/mijania na 30-40% na bank nie oślepia.
Z przeciwników tego rozwiązania, miał to ktoś z Was? Widział ktoś to, że się wypowiada? Fakt, nie ma takie rozwiązanie homologacji, ale prędzej czepi się policja wątpliwej jakości chińskich LEDów - z chińską homologacja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl