Autor Wątek: CAMRY 87' 2.0Gli 16V - PROBLEM Z PRZEPŁYWOMIERZEM...  (Przeczytany 5246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

camryfun

• Gość
CAMRY 87' 2.0Gli 16V - PROBLEM Z PRZEPŁYWOMIERZEM...
« dnia: 03 Stycznia 2013, 23:47:19 »
Witam wszystkich Forumowiczów serdecznie :)
Posiadaczem mojej babci Camry jestem juz od dwóch lat, dwóch bez problemowych lat aż do lipca tego roku, kiedy to gaz w wilgotny dzień zgotował mi potęzny strzał w dolo i uszkodził przepływkę na osi... pękło obsadzenie tej klapki :/ Wedle odczytów z miernika, właściwości elektryczne przepływomierza są jak najbardziej w porządku, problem polega na dębowo stojącej klapce :/ Moja Camry ma przepływomierz z krótkiego okresu produkcji, bo raptem nie cały rok na przełomie 86/87, o nr fabrycznym - 22250‑74130.
Od tego przykrego zdarzenia, codziennie buszuję po necie w celach odnalezienia tej części ale nic nie moge w Polsce dostać! Dopiero w Usa albo u szwedów... Koledzy! czy ktoś z  was, rozbierał taki przepływomierz klapkowy i przekładał elektronikę do sprawnej mechaniki? Na allegro bez problemu moge dostać przepływki ale troche inne,
 http://allegro.pl/przeplywomierz-toyota-camry-2-0-22250-74140-87-91-i2879307255.html

http://allegro.pl/przeplywomierz-22250-74120-toyota-camry-celica-i2896155143.html

Różnią się one 3 "ząbkami" które zachacza to koło na sprężynie przy wychyleniu a boje się to rozebrać, bo jak zepsuje to zostane z niczym...  :|   A jazdy na Pb nie ma, nie da się, bo klapka jest zablokowana na jakies 3/4 otwarcia, zeby tylko gaz działał  :cry:  Gdyby nie było w niej LPG i to ver. I, była by autem nie zniszczalnym :) Kocham ten samochód i chce nadal w niego inwestowac i nim jeździć, proszę o pomoc i cenne uwagi o forumowiczów a szczególnie tych, co posiadają takie Camry z II gen :) pozdrawiam Janek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: CAMRY 87' 2.0Gli 16V - PROBLEM Z PRZEPŁYWOMIERZEM...
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2013, 22:51:24 »
A nie lepiej będzie zamówić od razu taki, jak potrzebujesz ?

http://www.easyautoparts.eu/de/ersatzteile/toyota/toyota-camry-sv20-87-91/kraftstoff/luftmengenmesser/pdc4e3-22250-74130

Jeśli miałbyś problemy natury językowej, bądź gdyby Germańcy nie chcieli wysłać do PL, to służę pomocą.

Oczywiście możesz próbować przerzucić elektronikę, ale potem trzeba by to poustawiać wszystko na analizatorze, jak również sprawdzić szerokim pasmem pod obciążeniem, czy auto nie ma za ubogo lub za bogato. IMO fajnie się pobawić i czegoś nowego dowiedzieć, ale czy gra jest warta świeczki, skoro rozwiązania mamy na tacy ?
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2013, 22:53:10 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

camryfun

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2013, 00:50:44 »
Dzięki za odpowiedź, ten link/aukcja też mi się przez oczy przewinęła ale po prostu spękałem, zamówić coś z za granicy to trochę roboty a w razie niezgodności lub awarii towaru, to dopiero rodzi się kłopotek... :D Elektronikę sprawdzałem i wszystko jest katalogowo, troche za ściężke wychodził ten "pędzelek", i czasami obroty świrowały ale teraz, na ciepłym silniku nie da się w ogóle korzystać z Pb a na zimnym to chodzi jak jakiś big block v8... odpali bez problemu, ok ale jak gaz się kończy i trzeba do stacji dojechać to nie ma opcji, silnik gaśnie zalany benzyną jak by miał z 5k rpm gdy w rzeczywistości ledwo 900... Nie wiem jak wygląda specyfikacja elektroniczna tych przepływek, różniących sie nr o 1 w góre/dół ale jedną, to 140 na końcu, oglądałem i tak jak mój przepływomierz ma 3 dodatkowe wąsy, które ida na 3 piny, które są zahaczane przez to główne koło na spręzynie, tak w tym drugi przepływo. nie było tylko tych 3 wąsów... nie wiem... Jak będe w warsztacie, to zrobię zdjęcie bo na razie auto ma naciąganą ramę :( ja się nie poddam, łatwo go nie oddam do "żyda" :D

pozdro!

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2013, 01:23:52 »
Nie ma się co bać - Niemcy nie są już tak straszni, jak w 39-tym  :cheesy:
3VZ.pl

camryfun

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2013, 20:30:16 »
Chyba mnie kolega namówiłeś... :) Nie ukrywam, że pękam troche, bo nie chciał bym 3 stów w błoto wyrzucić a pare danych się nie zgadza, np o silniku :/ Zamawiał ktoś z Forumowiczów coś zza granicy? Nie było problemów z towarem? A niemcy raczej uczciwie części sprzedają czy trafił ktoś na oszustów?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2013, 20:40:10 »
Poszukaj na allegro, był tam swego czasu gość reanimujący przepustnice. Podzwoń też po gościach z częściami do Twojej gen.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2013, 21:14:31 »
Kieruj się numerami na przepływce, a nie opisami handlarzy.

Ciągle coś zamawiam i to zza różnych granic. Raz tylko zdarzyło się, że panewki z USA przyszły nie takie, jak powinny, ale wina była moja, bo nie zamawiałem osobiście, tylko zleciłem to znajomemu.
3VZ.pl

camryfun

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Stycznia 2013, 18:33:29 »
Dziękuje za odpowiedź! W sumie dokładam 80 zł i nie mam problemów z rozkładaniem części :) trzymajcie kciuki, żeby dojechało sprawne i bez komplikacji, bo powiem że się mocno cykam ale pierwsze koty za płoty kiedyś muszą być...  :|

Ostatnie pytanie, może ktoś zerknie - zamawiać oryginał czy kombinować coś z podobnym modelem i robić z 2 jeden?  czy to jest wykonalne?

pozdrawiam :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2013, 22:34:21 »
Zamawiaj numer części, który pasuje do Twojego samochodu.

Wszelkie kombinacje to ostateczność, bo na upartego to i przepływka z 2VZ i z 3VZ i z innego 3S będzie działać, tylko kto Ci to ustawi tak, jak być powinno ?

Ogólnie nie lubię grzebania w przepływce, zwłaszcza przez gazowników, którzy zamiast wystroić instalację, to grzebią tam, gdzie nie powinni.

3VZ.pl

camryfun

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:19:02 »
Panowie, odgrzeję jeszcze temat... Odnośnie elektroniki i info dla kompa na temat mieszanki :) dopatrzyłem się, że sonda lambda jest już nie sprawna, komputer wyrzuca błąd... :/ wnioskując, nie mam żadnych informacji, przepływka uszkodzona, sonda też, na benzynie wariuje. Czy jeśli wymienie sonde, przepływkę odepne żeby szła w awaryjnym trybie, to powinna się sytuacja na benzynie poprawić? :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:46:22 »
Jeśli odepniesz przepływkę, to silnik w ogóle nie powinien odpalić.

Lambda jest ostatnim czujnikiem, z którego ECU bierze sygnały.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl