Autor Wątek: Problem z wyskakującymi 2 komunikatami: "Check Brake" oraz "Check ABS"  (Przeczytany 22042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Odp: Problem z wyskakującymi 2 komunikatami: "Check Brake" oraz "Check ABS"
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lutego 2014, 17:01:33 »
A jakieś rady? Co zrobiłeś?
Po prostu sprzedałem auto bo i tak miałem zmieniać :) w przypadku corolli to jeździłem z tym i nic nie robiłem bo kontrolka pojawiała się sporadycznie.

Offline bjaa

• Początkujący
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2015, 12:35:31 »
Witam, kilka dni temu pojawił mi się komunikat Check ABS w moim Aurisie. Po przeczytaniu tego wątku pobiegłem do garażu i przeczyściłem wszystkie cztery kostki, w lewej tylnej było dość mokro. Problem znikł. Niestety na krótko. Wczoraj zapaliła się kontrolka ponownie. Wróciłem do garażu i ponownie rozebrałem te tylne. Tym razem było dość sucho, ale użyłem wazeliny technicznej. Nie pomogła. I teraz tak się zastanawiam, czy może powinienem bardziej przyjrzeć się tym przednim? Dlatego pytam innych, czy u was bym problem z przednimi czy tylnymi czujnikami? Dodam, że zacząłem szukać ile może kosztować czujnik do tyłu i o dziwo ciężko takie coś znaleźć, są tylko do przodu. Dlatego zaczynam się zastanawiać, czy przewód z tyłu to także czujnik ABS, czy może już coś innego? Nie znam się dobrze, proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2015, 13:05:55 »
A czy czujnik ABS nie jest czasem połączony z piastą i nie można go samego wymienić tylko cały komplet?

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2015, 16:16:42 »
Dziś właśnie jestem po wymianie drugiego czujnika  ABS w moim AURISIE. Pierwszy, prawy przód (sprawdziłem testerem)wysiadł na wiosnę, kupiłem nowy i wymieniłem. Po dwóch miesiącach znów "CHECK" znów sprawdzenie i awaria lewego. Nadmienię, że robiłem różne czary mary - czyszczenie, smarowanie, itp., - pomagało na krótko, rozwiązanie to wymiana. Koszt ok. 80 - 100 złotych czujnik (wymieniam sam). Mój Auris 2.0 d4d z 2008r. Dodam, że prawy zamieniłem na oryginał BOSCH-a za 120 zł., a lewy już na zamiennik za 80 z dostawą. Zobaczymy, jak się spisze.
Czujniki oczywiście przód, bo tył, tak jak pisał przedmówca - chyba w piaście.
Pozdrowionka i powodzenia!!!

Offline latek2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2018, 14:37:30 »
Też mam problem z tym cholernym check abs. Nie mogę odczepić kostki od piasty, żeby ją wyczyścić i uszczelnić. Mocuje się, a ona ani drgnie. Nie chce tego połamać, bo nie chce uszkodzić piasty za 1k złotych. Jak to odczepić?
P.S. chodzi o tył. Ostatnio miałem wymienianą piastę z tyłu i podejrzewam, że właśnie jej dotyczy problem.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2018, 14:44:13 wysłana przez latek2 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl