Autor Wątek: Ustawianie wolnych obrotów, a linka gazu  (Przeczytany 6534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
Ustawianie wolnych obrotów, a linka gazu
« dnia: 17 Stycznia 2013, 09:19:34 »
Witam ponownie.
Problem polega na tym, że linka gazu idąca do przepustnicy jest napięta (dosłownie) jak bawole jaja i spodziewam się, że ktoś przede mną właśnie tak chciał ustawić wolne obroty (2.2 5S-FE) dzięki czemu na ciepłym silniku mam 1300rpm, w związku z tym jeśli ustawię linkę tak by miała jakieś 5mm luzu zgodnie z książką, to czy samochód sam dobierze odpowiednią wartość?

Jak jest zimny i odpalam rankiem to na początku poszarpie (zdaję sobie sprawę że poduszki mam wyje**** w mak), ale obroty są stosunkowo niskie 800-850rpm na położeniu P po wrzuceniu biegu na zimnym 650rpm i jest źle. Jakieś chyba automatyczne ssanie powinno chyba nastąpić póki temperatura nie podskoczy czyż nie? - u mnie tego właśnie chyba brak.

Wszystko to dzieje się na PB.

Jestem przed wymianą świec co dziś poczynię, ale czy jest jeszcze coś co powinienem był sprawdzić/zrobić?
W sobotę chcę zamontować LPG i przygotować działanie silnika na PB bo to chyba podstawa do prawidłowego ustawienia instalacji LPG.

Robsajson

• Gość
Odp: Ustawianie wolnych obrotów, a linka gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2013, 09:42:13 »
Linka tak jak napisałeś ma być luźna. Brak ssania może być spowodowany zasyfionym zaworem ISC lub uszkodzonym czujnikiem TPS. Najlepiej jest zdemontować przepustnicę i wszystko dobrze wyczyścić.
Obroty można w pewnym zakresie wyregulować zaworem ISC.
Więcej informacji szukaj w dziale Camry oraz tutaj:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,22722.0.html

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2013, 14:54:41 »
Witam ponownie.
Problem polega na tym, że linka gazu idąca do przepustnicy jest napięta (dosłownie) jak bawole jaja i spodziewam się, że ktoś przede mną właśnie tak chciał ustawić wolne obroty (2.2 5S-FE) dzięki czemu na ciepłym silniku mam 1300rpm, w związku z tym jeśli ustawię linkę tak by miała jakieś 5mm luzu zgodnie z książką, to czy samochód sam dobierze odpowiednią wartość?
[..]

Jeśli masz tempomat, to masz dwie linki i faktycznie linka idąca do skrzyni biegów powinna mieć luz.
Jeśli masz jedną linkę (bez tempomatu), to powinna być ona normalnie naciągnięta, bez zbędnego zwisania czy luzu.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2013, 15:11:22 »
Gdzie znajdę TPS oraz ISC ? bo czekam już ze szmatką do czyszczenia...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2013, 15:16:08 »
TPS to czujnik położenia przepustnicy ale go to lepiej nie ruszać w ogóle a tym bardziej nie odkręcać( w sumie jest nierozbieralny).
Czujnik ISC jest przy przepustnicy:

Możesz poczytać trochę tutaj bo 3S-fe od 5s-fe wiele się nie różni:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,6662.0.html

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2013, 15:22:22 »
Gdzie znajdę TPS oraz ISC ? bo czekam już ze szmatką do czyszczenia...

Nie tak prędko  :cheesy:
Żeby to miało sens najlepiej wymontować przepustnicę. Po takim przebiegu na LPG IIgen jest tam za pewne zagłębie nagaru i mazutu. Na początek spuścić trochę płynu z chłodnicy lub zamontować zaciski na rurkach ogrzewacza w przepustnicy. Trzeba wymontować, poznaczyć ustawienia które mogą się zmienić przy montażu. Wszystko rób powoli jeśli działasz po raz pierwszy.  Miseczka z benzyną, pędzelek i do dzieła, przydatny byłby też kompresor ale można się obejść jeśli wymyjesz kilka razy nową PB.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2013, 15:27:09 »
Możesz też użyć benzyny ekstrakcyjnej lub środka do czyszczenia gaźników  :good:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2013, 16:21:08 »
Odnośnie węży z płynem do przepustnicy to u mnie nigdy z tego więcej niż się zmieści w zakrętkę od butelki nie wyciekło.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2013, 16:27:01 »
Mam nadzieję że nic nie sknocę po drodze przy rozpieraniu tego pieruństwa, jest dużo z tym roboty? dzień styknie?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2013, 16:39:17 »
Mam nadzieję że nic nie sknocę po drodze przy rozpieraniu tego pieruństwa, jest dużo z tym roboty? dzień styknie?
Dla znającego temat to godzina-półtora bez pośpiechu. Dla nowicjusza może 2,5-3 godziny  :good:

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2013, 16:44:22 »
Godzinka, jak jest fest uwalona, żeby zrobić na błysk z przerwą na piffko nawet dla nowicjusza nie zajmie więcej jak 1,5h, zainwestuj w dobry zmywacz do gaźnikow, pędzelek bawełnianą czystą szmatkę, jak masz kompresor to przedmuchaj podciśnienia :good: pamiętaj, żeby czysto poskładać później wszystko, żeby gdzieś lewego powietrza nie łapało. Po takiej operacji należy przejechać  na benzynce  około 40km, żeby się komputerek nauczył od nowa wolnych obrotów. Powodzonka

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2013, 16:52:24 »
Dzięki za otuchę :) ile trwa taki tryb adaptacyjny w tym wozie? wie ktoś? wydziwiali że 100km inni że 50km a jeszcze inni nie wiedzieli o czym mowa...

weekend będzie mój  :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl