Autor Wątek: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?  (Przeczytany 40850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?
« dnia: 09 Marca 2013, 09:17:55 »
Witajcie, jestem młodym kierowcą (26l) i szukam EKONOMICZNEGO auta do dojazdów do pracy i czasem gdzieś dalej. Wiadomo chicało by się mocną benzynkę jak np jakieś BMW E46 :D ale... to auta nie na nasze dziurawe drogi no i spalanie :)

Upatrzyłem Aurisa lub ew. Corolle  z silnikiem 1.4 D4D 90KM - szału  bez ale ponoć pali ok 6L bez oszczędzania auta.

Czy jest to dobry wybór?
Zależy mi na :
- dobrym audio
- nie awaryjnym i prostym dieslu (czyli 1.4 d4d)
- trwałym zawieszeniu
- wygląd... przetrawię :P

Cena jaką mogę dać to 32 tys.

Nawiasem odpadają auta z LPG gdyż uważam ,że za dużo z tym problemu no i dodatkowy koszt. A mała benzynka odpada bo jak będę miał diesla będę robił ponad 20tys. rocznie.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2013, 09:21:50 »
Jak chcesz ekonomicznego to 1,4 d4d to najlepszy wybór. Ponoć mistrz oszczędzania.
Dobre audio będziesz miał jak sobie założysz... to w aurisie nie grzeszy jakością (też się zastanawiam nad czymś porządnym)
Zawieszenie chyba trwałe mam 103 tys i nic nie dotykałem w zawieszeniu.

A pytanie na forum aurisa czy warto brać aurisa ehhe  <zalamka> wiadomo że większość powie, że tak

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2013, 09:30:23 »
No  tak, ale liczę że są tu obiektywne osoby które wcześniej jeździły innymi autami jak np Golf V, Leon, czy inne podobne :)

Co do audio to można w ogóle wymontować fabryczne i wstawić inne?

elfakuba

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2013, 10:20:19 »
To zalezy ile do pracy dojezdzasz jak 8km to sobie odpuść diesel. Bo nie będzie mu tak krotka odległość służyła.. daj sobie spokój z bmw to auto dla buraków. Ja mam aurisa służbowego 3d 1.6 VVTi ze skrzynia MMT pomijajac skrzynie (taki jej urok) jest to auto ktore swietnie sie prowadzi, bardzo dobrze trzyma drogi jest bardzo dobrze wykonane - wada na dłuższe trasy kiepsko wyprofilowane fotele. Jak masz dalej do pracy to bierz 1.4 D4D. Ja jezdzilem fabia i octavia. Fabi wogole nie ma co porownywac. Octavia wygodniejsze siedzenia ale miejsca z przodu mniej niz w aurisie no i prowadzenie to porażka w octavi.

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2013, 10:23:54 »
moja obecna praca to 20KM w jedną stronę + dodatkowe dojazdy ok 7KM  90% podmiejsko reszta miasto

Rozważam w sumie też KIA Ceed 1.6 CRDI ponoć też dobre auto i tańsze

Offline Zibi_wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2013, 13:03:57 »
Jeżeli wygląd auta jest dla Ciebie drugorzędną sprawą to proponuje Ci Dacie np Logan lub Sandero albo zaszalej i weź Dustera.Silnik 1,5 DCI ,spalanie w trasie np.Logan z silnikiem 1,5 DCI 75KM ok 5 l/100.

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2013, 14:16:41 »
Zibi_wawa nie no szanujmy się.... rozmawiamy o samochodach chyba a nie trumnach.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2013, 14:38:37 »
Jak najbardziej polecam 1.4 D4d moi rodzice maja corolle e15 1.4 D4d w trasie spokojnie 5 - 5.5 l/100 w miescie to zalezy jaka noga ale okolo 6l/100 km... Co do awaryjnosci to sie zbytnio nie wypowiem bo jak narazie przez 5 lat od nowosci zrobili 35 kkm i  jezdzi jak nowka z salonu....

pioorkis

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2013, 15:55:39 »
Ja mogę porównać do Golfa 5, bo mam Aurisa 1.4 d4d i golfa 5 1.9 tdi.
Na plus Golfa:
1) Lepsza jakość wykonania - przy 160 000 km nic nie trzeszczy :)
2) Lepsze zawieszenie - przynajmniej w moim odczuciu - bardziej komfortowe, sprężyste.
3) Na pewno silnik mocniejszy i bardziej elastyczny.
Na plus Toyoty:
1) Lżej wszystko działa :) może mało precyzyjne to ale jakbyś miał możliwość przejechania się jednym i drugim to byś od razu zrozumiał - lżej działają pedały, kierownica. Ogólnie auto sprawia wrażenie bardziej lekkiego
2) Chyba jednak trochę mniej pali niż Golf, ale to są małe różnice ... generalnie oba zużywają śmieszne ilości paliwa ... przynajmniej przy moim stylu jazdy (spokojnym)
3) Ciut lepsza pozycja za kierownicą - wyżej się siedzi niż w Golfie ...
Oczywiście to wszystko to moje subiektywne odczucia.
Jeszcze tylko od dodam, że dużo łatwiej trafić pewną Toyotę niż Golfa ... jednak sporo jest powypadkowych VW z Niemiec.
Ja wybierając między tymi dwoma autami skupiłbym się na stanie konkretnego egzemplarza, bo to generalnie 2 udane auta i problem to tylko wybrać odpowiednio zadbane auto.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2013, 00:36:45 »
W razie chipowanie z golfa wyciagniesz 140 km a z aurisa 110 km przy praktycznie takim samym spalaniu...no i oczywiscie do golfa tansze i ogolnie dostepne czesci zamienne...

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2013, 10:19:37 »
no nie wiem czy tak do golfa tańsze skoro dwumasa 2000zł, pozatym większe opłaty za pojemność, dużo łatwiej trafić zajeżdżony model oraz  jest chyba częściej kradziony...

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2013, 12:02:12 »
z częściami vw vs toyota jest tak, że owszem można kupić tanio do golfa - ale można kupić kaszane po prostu. Do toyoty nie ma chińskich zestawów wahaczy (patrz passat 8 wahaczy i drążki można za 600zł kupić), do toyoty są porządnej jakości części, jak porówna się podobne jakościowo to się okaże, że części są niewiele droższe.
Na pewno trudniej znaleźć coś ze szrotu używanego

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2013, 12:42:46 »
I napewno jest mniej aurisow niz oklepanych wieswagenow....

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2013, 17:06:42 »
a powiedzcie jeszcze, bo nie mam dłuższego kontaktu z dieslami ale zauważyłem że ciężko szybko wystartować?  Tj. stojąc na skrzyżowaniu mamy sekundy na włączenie się do ruchu, benzynką no problem, ale w dieselku jest ta turbodziura... czy jak dam mu wyższe obroty i "but" ruszę tak samo szybko jak benz?

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marca 2013, 17:50:31 »
Jezeli bedziesz trzymal 3 tys obr/min i puscisz sprzeglo to rownie szybko wystartujesz (a nawet szybciej) jak benzyna...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl