Autor Wątek: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?  (Przeczytany 40848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AurisBeast

• Gość
Odp: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marca 2013, 10:49:14 »
"a powiedzcie jeszcze, bo nie mam dłuższego kontaktu z dieslami ale zauważyłem że ciężko szybko wystartować?  Tj. stojąc na skrzyżowaniu mamy sekundy na włączenie się do ruchu, benzynką no problem, ale w dieselku jest ta turbodziura... czy jak dam mu wyższe obroty i "but" ruszę tak samo szybko jak benz?"

Zależy w jakim Dieslu jest jaka turbodziura. Moim zdaniem faktycznie lepiej benzyną się włączać od zera do ruchu. Ja bym tu nie winił turbodziury tylko bardzo krótkie pierwsze przełożenia Diesli. Nie jest tajemnicą że do miasta Diesle się mniej spisują (krótkie biegi i wiecznie machanie drążkiem, duże drgania przy ruszaniu i na postoju). Masz rację DJpitt, benzyna w tym jest lepsza (przynajmniej 1.6 ;)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marca 2013, 10:57:37 »
"Jezeli bedziesz trzymal 3 tys obr/min i puscisz sprzeglo to rownie szybko wystartujesz (a nawet szybciej) jak benzyna..."

Na pewno. Wystartuje z 3000/obr jeszcze trochę podusi do 3500 i koniec Diesla :) Miałem wcześniej 4 Turbodiesle i żaden od zera nie ma startu do benzyny 1.6 od Toyoty, gdzie na dwójce dochodzę prawie do stówki. Benzyną możesz na jedynce pociągnąć do ponad 50km/h, wtedy Diesel będzie już parę długości aut za Tobą bo ma krótkie pierwsze biegi.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2013, 11:31:13 »
No napewno benzyna 1.6 lepiej sobie radzi niz diesel 1.4 (90 hp)

niven

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Marca 2013, 11:49:44 »
1.6 benzyna po lifcie jest najszybsza to setki na równi z 2.0 d4d ze wszystkich dostępnych silników na rynek polski. natomiast przed liftem najbardziej dynamiczna była 1.8 benzyna (bardzo krótko dostępna) oraz 2.0 d4d

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2013, 12:19:02 »
Nieprawda. Auris 2.0 D4D jest wolniejszy od benzyny 1.6 valvematic (bo o tej pisałem wcześniej) o przynajmniej długość auta a mianowicie o 0.3 sek. Ludzie wykręcają 1.6 na You Tube nawet 9 sek do setki. Niven może myślałeś o 1.6 VVTi to czasy faktycznie mogę być zbliżone. W każdym razie tak jak pisałem: do dynamicznego włączania się do ruchu, benzyna lepsza.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2013, 12:26:25 »
No ale strzał od zera to nie wszystko. W trasie Diesel to fajna sprawa. Nie wiem jak wyglada wyprzedzanie na szóstce przy 120km/h w 1.4 D4D, ja w każdym razie aby zrobić ten manewr sprawnie, redukuję na czwarty bieg i but (1.6 valvematic). D4D 2.0 poradzi sobie napewno na szóstce pięknie. Ja myślałem przy kupnie o Dieslu, lecz 1.4 D4D miał dla mnie za cienkie osiągi, a 2.0 był za drogi jak na moją kieszeń (zakładając że nie będę miał w nim awarii, zacząłby się zwracać po 6 latach). Benzyna na trasie też fajnie sobie radzi, tylko czasem trzeba go pokręcić wyżej. W każdym razie nie wyobrażam sobie motoru 1.33 w budzie Aurisa. Ktoś się chyba pomylił ładując ten silnik.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Marca 2013, 12:47:56 »
Nieprawda. Auris 2.0 D4D jest wolniejszy od benzyny 1.6 valvematic  długość auta a mianowicie o 0.3 sek

Ej, Wy tak na serio? Ja jeszcze rozumiem jakbym był na forum street racing warsaw gdzie licytują się właściciele M3 i C63 AMG ale no bez jaj, na forum Toyoty gdzie toczy się dyskusja o Aurisie i Corolli, które ze sportem mają wspólnego tyle co Skoda eddiego z Japonią?  :cheesy:

Sugerowałbym Ci znaleźć takie auta (nawet droższe, jedziesz udać zainteresowanego a nie kupować dany egzemplarz) na otomoto/moto allegro gdzieś w Twoich okolicach, podjechać, przejechać się i porównać która charakterystyka bardziej Ci leży..

Gwarantuję Ci, że tym Dieslem 1.4 też można w miare sprawnie włączyć się do ruchu, w razie czego możesz sobie podnieść moc i robić to jeszcze szybciej ;)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Marca 2013, 14:15:47 »
" Toyoty gdzie toczy się dyskusja o Aurisie i Corolli, które ze sportem mają wspólnego...."
Zgadzam się. 1.4 D4D (11.9 sek do 100km) ma mało wspólnego ze sportem, benzyna 1.6 o wiele więcej (10 sek do 100km). Różnice można spokojnie nazwać że 1.4 D4D wącha spaliny benzyny :)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Marca 2013, 14:21:38 »
Gość pisze, że szuka auta do ekonomicznych dojazdów do pracy a Wy toczycie dyskusje, która wersja silnikowa jest szybsza ze świateł kręcąc do odcinki...  :cheesy:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Marca 2013, 14:31:12 »
Padło też pytanie o żwawe wkręcanie się do ruchu, no nie ? Aaaaaaaa, najekonomiczniejszaaaa, no to chyba wszyscy wiedzą i są zgodni: 1.4 D4D jest taki bez dwóch zdań. Jeśli to jedyne kryterium kupującego, to chyba nie ma wątpliwości. Ale czy ekonomia spalania paliwa to najważniejsze ?

niven

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Marca 2013, 14:45:36 »
pamiętać proszę że 1.33 pali więcej niż 1.6

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Marca 2013, 15:05:20 »
Pali więcej ? Nie wiedziałem. Ale strach pomysleć jak to to jedzie pod górkę w tej kaście.

niven

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Marca 2013, 15:22:15 »
chodzi o sytuację wykorzystania mocy w taki sam sposób - jadąc 1.33 do odcinki spalisz więcej niż jadąc 1.6 do odcinki.

Offline Carlo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Marca 2013, 19:04:48 »
Oj chyba się mylisz.
1.6 valvematic przy odcince na 6 biegu ma jakieś 18-19 l/100km, a na 5 biegu (prędkość maksymalną osiąga na piątce) nawet 23 litry. Myślę, że 1.33 nie pali tyle przy Vmax.

Przy okazji zagadka: ile czasu potrzeba, by jadąc z maksymalną prędkością opróżnić pełny bak paliwa (55L.) ? Dla zwycięzcy browar  :-)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Marca 2013, 19:46:13 »
Przy okazji zagadka: ile czasu potrzeba, by jadąc z maksymalną prędkością opróżnić pełny bak paliwa (55L.)

Opróżnić do "0" ?
Z jakim silnikiem ?
Załadowany czy tylko z kierowcą ?  :-)  :-)  :-)
Po prostym, pod górkę czy z górki ?  :-)  :-)  :-)
Pod wiatr czy z wiatrem ?  :-)  :-)  :-)

Według moich wyliczeń - 89 minut
(przy założeniu Vmax = 195km/h ; spalanie przy Vmax = 19 l/100km i wypalamy 55 l paliwa)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl