Autor Wątek: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?  (Przeczytany 40863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niven

• Gość
Odp: Kupno Aurisa - czy to dobry wybór?
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Marca 2013, 08:57:17 »
prosta sprawa:

- jak masz auto zza granicy bez znaczenia czy przed czy po lifcie masz DPF
- jak masz krajowe, to przed liftem dpf nie było
- jak masz krajowe, po lifcie to jest dpf

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Marca 2013, 09:10:40 »
Niven - była już o tych filtrach mowa. Ja mam samochód z Francji przed liftem i nie mam żadnego filtra - więc jak to jest? Skąd masz informację, że wszystkie samochody zza granicy mają filtry?
Where Wishes Fly......

niven

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Marca 2013, 09:41:48 »
w sensie zza granicy miałem na myśli z Bundesrepublik Deutschland - czyli kraju skąd sprowadzamy najwięcej aut.

Fisq

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Marca 2013, 16:51:03 »
Witam!

Od kilku lat jeżdżę Aurisem 1.6 Dual VVT-i, i co tu dużo mówić, z samochodu jestem bardzo zadowolony (bezawaryjny od nowości), tylko mocy /dynamiki trochę mi brakuje.
I tu moje pytanie do specjalistów:
Jakie samochody o większej mocy, a niekoniecznie większych gabarytach oferowała Toyota?
Ze względu na budżet na poziomie ~30kzł w grę wchodzą tylko samochody używane.

Rozważałem:
1) Aurisa 2.2 D4D - przyzwoite spalanie, niezłe osiągi, ale może być problem z zakupem. Miał ktoś okazję tym jeździć?
2) Celica VII; 1.8 wersja 192KM - nieco gorsze spalanie, lepsze osiągi.

Teraz wpadła mi w oko:
3) Corolla 1.8 TS; osiągi pewnie zbliżone do wzmiankowanego Aurisa, ale chyba bardziej sportowe zestrojenie zawieszenia.

Gdyby ktoś mógł się podzielić wrażeniami z jazdy, jakie są różnice między wymienionymi samochodami, ew. wskazać lepszą alternatywę, to byłbym bardzo wdzięczny. Nie zależy mi specjalnie na szpanerskim wyglądzie, tylko na dynamice jazdy.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Marca 2013, 17:36:27 »
Witam!

Teraz wpadła mi w oko:
3) Corolla 1.8 TS; osiągi pewnie zbliżone do wzmiankowanego Aurisa, ale chyba bardziej sportowe zestrojenie zawieszenia.

Gdyby ktoś mógł się podzielić wrażeniami z jazdy, jakie są różnice między wymienionymi samochodami, ew. wskazać lepszą alternatywę, to byłbym bardzo wdzięczny. Nie zależy mi specjalnie na szpanerskim wyglądzie, tylko na dynamice jazdy.

Żart? 2.2 w dieslu nie ma podejścia do TSa ;) Darowałbym sobie tego diesla, 2,2 to niezbyt udana konstrukcja Toyoty..
Dostać niebitego TSa z przywzoitym przebiegiem to też sztuka ale tego bym się trzymal. 30k to już kwota na fajnego polifta :)

Fisq

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Marca 2013, 17:55:47 »
Tak zastanawiałem się właśnie dlaczego już nie robią Aurisa z 2.2 D4D...
Jak będę miał czas to może skoczę obejrzeć:
http://otomoto.pl/toyota-corolla-ts-C28206959.html

Szkoda, że Aurisów nie robią w mocniejszych wersjach i trzeba się posiłkować starszymi modelami...

Edit:
@Jarod84

Auris II nie jest oferowany w Niemczech w wersji z silnikiem 2.2 D-4D, są tylko 2.0 i 1.4, u Brytyjczyków jest tylko 1.4 D-4D. Może to wynikać ze spraw związanych z emisją CO2.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2013, 18:37:22 wysłana przez Fisq »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Marca 2013, 18:07:21 »
2,2 robią, tylko nie sprowadzają do polski bo się nie opłaca. W niemczech w cennikach jest 2,2d ( przynajmniej był jak jakiś czas temu sprawdzałem)

mobicar

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Marca 2013, 20:41:19 »
Tak zastanawiałem się właśnie dlaczego już nie robią Aurisa z 2.2 D4D...
Jak będę miał czas to może skoczę obejrzeć:
http://otomoto.pl/toyota-corolla-ts-C28206959.html

.......

Fajny przebieg.Ja to auto bym kupił w Polsce i sprzedal za dwa razy wiecej w Niemczech jak ma udokumentowane wszystko. :cheesy:

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Marca 2013, 13:18:33 »
Znajomy jeździ 1,6 vvti i nie narzeka. Co do braku mocy... to nie mocy brakuje tylko nie każdy lubi wysokie obroty. Auto nie jest wyścigówką, ale złego słowa o nim powiedzieć nie mżna. Jak ktoś chce jeździć sportowo to niech sportowy kupi.
Jedyna przygoda to pęknięta przednia szyba podczas upału. Podobno wada fabryczna i coś źle spasowano. W ASO przeprosili, wstawili nowąszybę, która... pękła na parkingu pod ASO czekając na właściciela. Podjęto decyzję o wstawieniu zamiennika i ten nie pęka już od trzech lat.
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline djpitt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Marca 2013, 07:25:47 »
post do usunięcia
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2013, 07:48:02 wysłana przez djpitt »

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Października 2013, 11:45:57 »
A jak jeździ Auris z najsłabszym silnikiem benzynowym? Nie chodzi tu o ten 1,33 vvt-i montowany w późniejszych latach tylko 1,4 vvt-i znany z Corolli e12. Mocno zamula? Ponoć w E12 był wystarczający , jeżeli ktoś nie miał wielkich wymagań, ale Auris jest chyba jednak cięższy...

Nabdur

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Października 2013, 21:53:37 »
Jeśli chodzi o naprawdę ekonomiczną jazdę to polecam HSD <taniec>
Ale w diesla bym się nie pchał z uwagi nie tylko o dwumasę,ale też filtr,pompowtryski,układ studzenia oleju napędowego,zdecydowanie większą masę auta,a co za tym idzie szybciej zużywające się przednie opony i zawieszenie,częstotliwość wymiany filtra paliwa co 60kkm,itd.
Dla mnie i wg mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem jest auto z fabryczną instalacją LPG jak np.Golf VI 1.6(głównie z Niemiec),Astra IV 1.4 Turbo 140KM,Skoda Octavia też 1.6 101KM lub 1.4 turbo 122KM.
Wg cen gazu spalanie realne auta rzędu 9-10l jest i tak tańsze niż jakiegokolwiek diesla,a przy tym nie trzeba wymieniać podzespołów.
Póki co społeczeństwo krzywo patrzy na auta z gazem,ale fabryczne instalacje są dopracowane do perfekcji pod gaz.
Jedyny minus to jak na razie nie udało się wykalibrować komputerów pokładowych pod dualfuel...więc pozostaje liczenie pod dystrybutorem :-)

ElizaS

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Października 2013, 16:13:43 »
Witam! Aktualnie poruszam się Corollą z 98, która jest w rodzinie od nowości. Teraz jednak szykuje mi się zmiana pracy i będę potrzebowała samochodu większego, bezpieczniejszego i nowocześniejszego - pomyślałam więc o naturalnym następcy - Aurisie. Nie wiem tylko na co konkretnie się zdecydować - będę dziennie pokonywała 120km, więc ojciec powiedział, że dobrym pomysłem byłby diesel. Co byście poradzili mi kupić?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Października 2013, 16:26:51 »
Auris z dieslem 1.4 D4-D  :good:

ElizaS

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Października 2013, 12:45:05 »
Dzięki! Teraz mogę rozpocząć poszukiwania :-)

« Ostatnia zmiana: 28 Października 2013, 12:48:09 wysłana przez ElizaS »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl