Autor Wątek: Napęd w nowym RAV 4  (Przeczytany 2712 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PaweLu

• Gość
Napęd w nowym RAV 4
« dnia: 12 Marca 2013, 21:19:21 »
Witajcie

czy może ktoś z Was śmigał nową Rav 4. Proszę może wiecie jak dokładnie wygląda przeniesienie napędu. Byłem na jeździe testowej i wrażenia bardzo OK tylko Pan nie był do końca w stanie wytłumaczyć jak jest rozdzielany napęd między osiami jedyne czego się dowiedziałem to że po wciśnięciu przycisku sport  90% idzie na przód a 10% na tył.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Napęd w nowym RAV 4
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2013, 10:19:32 »
Dokładnie wygląda tak, jak w poprzednim modelu. Przed tylnym dyfrem siedzi elektrycznie sterowane sprzęgło lepkościowe.

W normalnych warunkach napędzany jest tylko przód, a w razie potrzeby może to być maksymalnie 50:50, lecz nigdy więcej, bo to wynika z konstrukcji takiego rodzaju napędu.

Ciekawe, czy ktoś przeprojektował przekładnię kątową, czy pozostawili tą z betoniarki... ekhm, tzn. z poprzedniej generacji  :laugh:

W wątku, który podał bis bardzo ładnie widać, jaką wiedzą dysponują panowie z ASO. Najczęściej są w stanie podać dane, z broszury, którą klient sam może sobie przeczytać, a jeśli zaczyna się rozmowa o technice, to "nie mamy takich danych", "trzeba by do producenta napisać", albo "nie wiem, ale jest bardzo ekologiczny i ma system zapobiegający ekscytacji na widok Porsche"  :cheesy:

3VZ.pl

PaweLu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2013, 19:58:21 »
Dzięki za odpowiedz :-) Niestety pracownicy salonów zazwyczaj nie posiadają dużej wiedzy a szkoda
Czyli nie ma  opcji żeby zablokować i żeby na stałe  było 50%/50% tak jak jest w Mitsubishi Outlander. Ciekawe jak szybko się dołącza ten tylni napęd jak auto zaczyna wpadac w poślizg. MOże wiesz czy trwałe jest to sprzęgło lepkościowe czy może się popsuć 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2013, 20:47:13 »
Jest opcja, podobno jest jakiś tryb 'offroad', który spina 50:50, ale to Ci powiedzą w ASO. Zresztą, chyba w którejś broszurce też coś było, czy w tym drugim wątku ktoś pisał...

Pracownicy salonów są pracownikami salonów. Jeden rok w Toyocie, dwa lata w Fordzie, potem rok w VW, a potem jeszcze kilka lat u Citroena. Nie ma specjalistów. Rzadko się zdarza w ASO ktoś, kto rzeczywiście ma wiedzę ogólną, nie tylko mechaniczną, z zakresu danego modelu, czy wręcz całej gamy modelowej, najczęściej ogranicza się to do typowych usterek danego modelu.

Odnośnie wiskozy sterowanej elektronicznie: Toyota stosuje ten wynalazek od 97 roku w różnych autach. Nie słyszałem, żeby się jakoś nagminnie sypało, ale też nie mam z tym za wiele do czynienia, a do tego na naszym rynku jest dopiero od 2006 roku.

Wiele do zepsucia tam nie ma, ale na pewno jest bardziej awaryjne od zwykłego wału :grin:
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2013, 20:53:59 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

PaweLu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2013, 19:24:46 »
Dzięki za info :-) kiedyś starałem się zaczerpnąć wiedzy jak dokładnie działa napęd w Toyota Rav 4 2004 r. dzwoniłem do Toyoty byłem w kilku salonach i za każdym razem otrzymywałem inną informację.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl