Autor Wątek: Dlaczego w Aurisie tylne pasy nie są ALR?  (Przeczytany 6686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
Dlaczego w Aurisie tylne pasy nie są ALR?
« dnia: 22 Marca 2013, 19:07:35 »
Ostatnio ze zdziwieniem stwierdziłem, że tylne pasy bezpieczeństwa w Aurisie są standardowe ELR, bez możliwości przełączenia na ALR. W pasach A/ELR po wyciągnięciu do oporu włącza się blokada rozwijania i pas się już tylko zwija aż do całkowitego zwinięcia. Pozwala to pewnie docisnąć fotelik dziecięcy nie wyposażony w isofix. W standardowych pasach ELR przypięty fotelik na wstrząsach się luzuje i nie zapewnia wystarczającego bezpieczeństwa. Instrukcja do Aurisa każe użyć dodatkowego zacisku 73119-22010 (ok. 90 zł i parę dni czekania na ściągnięcie z magazynu centralnego). Funkcja ALR eliminująca potrzebę zewnętrznych blokad pasa jest standardem od połowy lat 90, w starej Corolli E11FL też tak było, teraz Toyota się z tego wycofała - czemu? Wszechobecne cięcie kosztów ponad miarę?
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

Vuda

• Gość
Odp: Dlaczego w Aurisie tylne pasy nie są ALR?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marca 2013, 19:19:23 »
Myślę, że wynika to może po części z oszczędności, ale bardziej prawdopodobne że zrezygnowano z powodu powszechnego stosowania systemu isofix.

niven

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2013, 21:26:34 »
Ostatnio ze zdziwieniem stwierdziłem, że tylne pasy bezpieczeństwa w Aurisie są standardowe ELR, bez możliwości przełączenia na ALR. W pasach A/ELR po wyciągnięciu do oporu włącza się blokada rozwijania i pas się już tylko zwija aż do całkowitego zwinięcia. Pozwala to pewnie docisnąć fotelik dziecięcy nie wyposażony w isofix. W standardowych pasach ELR przypięty fotelik na wstrząsach się luzuje i nie zapewnia wystarczającego bezpieczeństwa. Instrukcja do Aurisa każe użyć dodatkowego zacisku 73119-22010 (ok. 90 zł i parę dni czekania na ściągnięcie z magazynu centralnego). Funkcja ALR eliminująca potrzebę zewnętrznych blokad pasa jest standardem od połowy lat 90, w starej Corolli E11FL też tak było, teraz Toyota się z tego wycofała - czemu? Wszechobecne cięcie kosztów ponad miarę?

auris to nie jest auto rodzinne, to auto dla przedstawiciela handlowego, ew mlodej dziewczyny, chłopaka czy pary - na pewno nie dla rodzicow z dzieckiem (patrz chocby na bagaznik) :) amen

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2013, 21:37:18 »
Przesadzasz z tym bagażnikiem. Podobny do tego jaki miałem w Corolli E11FL, a tam mieścił się wózek, krzesełko do karmienia, łóżeczko turystyczne i torba z bagażem. Zresztą Aurisa kupiłem właśnie jako rodzinne, jak dla jednej osoby/pary to mam Suzuki Alto (co ciekawe nawet tam pasy tylne są ALR).
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2013, 21:38:22 »
Głupie gadanie że to nie auto rodzinne, a bynajmniej żadne to wytłumaczenie że Auris nie ma z tego powodu tego systemu. Jak to się ma do Yarisów które mają to?

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2013, 22:03:20 »
ale jak to ? ;o u mnie działa :D się znaczy jak wyciągnę do końca to włącza się blokada rozwijania, czasem jak coś wożę to używam tego jako dodatkowego mocowania.

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2013, 22:34:01 »
To znaczy że gdzieś między 2007 a 2013 musieli zmienić rodzaj pasów.
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

Vuda

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2013, 23:08:57 »
Ojciec ma Aurisa z 2011 roku i pasy nie mają tej blokady.. Moja rollka e12 z 2002r. ma  :cool:

mobicar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2013, 19:45:17 »
sprawdz zarowno lewy jak i prawy pas.Mnie w YI wnerwia ze po zacisnieciu i odpieciu fotelika pas jedzie i ciagnie mi fotelik do gory z dzieckiem bez mozliwosci odwiniecia go i poluzowania.

Vuda

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2013, 19:51:43 »
Przy najmniejszym foteliku - kołysce to tak jak pisze mobicar - ta blokada wkurza, ale już przy większych fotelikach >9kg, w których maluch siedzi, jest bardzo przydatna. Tak jak wcześniej pisano można solidnie zamocować fotelik co wpływa na bezpieczeństwo.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca 2013, 20:11:41 »
Myślę, że wynika to może po części z oszczędności, ale bardziej prawdopodobne że zrezygnowano z powodu powszechnego stosowania systemu isofix.

Posiadam aurisa z 2010 roku (facelifting) i wszystkie siedzenia tylne z isofixem.
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2013, 13:37:39 »
Przy najmniejszych fotelikach-nosidłach rewelacyjnie sprawdzają się mocowane na stałe w samochodzie bazy, w które wpinamy nosidło jednym kliknięciem. Bazy takie mogą być mocowane w isofix lub pasami. Jeżeli nie mamy takiej bazy i po prostu przypinamy nosidło pasem to faktycznie ALR jest nieco uciążliwy, ale z drugiej strony poprawia bezpieczeństwo. Przy większych fotelikach to już bezapelacyjnie ALR jest wygodny, zwłaszcza przy takich mocowanych tyłem, z dodatkowymi pasami stabilizującymi do przedniego fotela. Tutaj brak ALR i naciąg tych pasów stabilizujących powoduje że fotelik szybko się luzuje. Wczoraj odebrałem z serwisu ten dodatkowy zacisk o którym wspomina konstrukcja - super się sprawdza, fotelik ani drgnie. Jak na mój gust jest trochę drogi, rozumiem hartowaną stal i oryginalne części Toyoty, ale to jednak tylko kawałek grubej blachy. Z drugiej strony większe bezpieczeństwo jest bezcenne, a faktycznie taki zacisk jest przydatny. 
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl