reset kompa pomoże na chwilę, jak jest błąd, usterka - tylko na chwilę. Chodziło mi o to, byś po restarcie kompa jeździł tylko na benzynie, aż obliczysz ile Ci jej pali (skoro 13-14 l to za dużo). Teraz warto popatrzeć na wskazania ECU - pokazuje Ci średnie spalanie benzyny na 100 km? jak to wygląda na gazie i benzynie?
U mnie jak zapali sięcheck - to po 50-100 km po przejściu na benzyne dopiero gaśnie, potem znów zapala siępo 200-300 km na gazie. I wiem, że na benzynie auto sobie radzi, a na gazie coś nie tak. Tylko nie mam czasu pojechać na regulację. (dodam, że pali poniżej 8 l gazu /100 km (spoko), a moc jest akceptowalna. Więc sie nie przejmuję, ale Pafflech zara straci cierpliwość. Jeszcze raz po kolei:
1. Sprawdź jak pali na benzynie (najlepiej trasa), bo to podstawa.
2. Istotne znaczenia ma dobór wtryskiwaczy, bo gdy ECU zmienia czas otwarcia wtrysu benzynowego, gazowy zmienia czas otwarcia swojego z pewnymi poprawkami, które można modyfikować na laptopie. Lecz nie można zmienić wydatku wtrysku gazowego w jednostce czasu (komp gazowy już tego nie zrobi). Stąd wtryski musza byc dobrane ściśle do danego silnika, (pisałes, że coś Ci rozwiercali we wtryskach, może za dużo), Wydatek wtrysku gazu mozna czasem ponoć nastawić ręcznie - luzując, bądź dokręcając dyszęwtrysku (przynajmniej w niektórych typach), ale nigdy nie da siętego ustawić precyzyjnie. W mojej bryczce sa wtryski od 2-litrówki - tak właśnie przydławione i widze już , że to nie najlepsze rozwiązanie. Ale po założeniu nie byłem jeszcze na regulacji bo pali mało i jedzie nieźle, więc nie mam motywacji
3. Czy zaczął palić więcej benzyny po założeniu gazu, czy przed instalacją tez paliła jak smok -a i tu koncepcja Perzana może być słuszna - lewe powietrze (błąd montażu) - szczelność mocowania wtrysków, może odkręcali kolektor (uszczelka)
Przyczyn może byc wiele - lae walczyc musisz, bo ta twa sekwencja ni cholery sie nie kalkuluje.
Pozdro