Autor Wątek: [IIIgen] [2.2] Silnik krokowy, przepustnica, problemy z jazdą  (Przeczytany 7929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
Witam wszystkich miłośników camry. Posiadam model 1993 silnik 2.2 wersja XLE. Auto ma 3 letnia instalacje stag 4 sekwencja.Miałem sporadyczne problemy zdarzające się raz na kilka miesięcy, jeszcze przed zalozeniem gazu, które objawiały się zgaśnięciem silnika podczas jazdy. Miałem wtedy chwilowy problem z odpaleniem, po okolo minucie ruszał i wszystko wracało do normy.

Ostatnio przy gwałtownym przyspieszaniu przy wyprzedzaniu, przejechalem jakos 1km i po puszczeniu gazu zgaslo. Nie chcial juz zapalic. Po zaholowaniu zaczalem czytac co to moze byc. Przeczytalem o silniczkach krokowych i przepustnicy. Po odpieciu sensor throtle positon i silniczka uruchomilem silnik. Po podlaczeniu silniczka auto skakalo na obrotach az wkoncu gaslo. Sensorem przepustnicy probowalem wyregulowac obroty i ustawilem je mniej wiecej na 900-1000 obrotow, jednak bo wlaczeniu auta na bieg i dodania gazu zdychalo. Jedyne kiedy moglem jechac to przy wylaczonym czujniku przepustnicy i silniczku krokowym. Rozkrecilem z moim mechanikiem przepustnice, ktora przeczyscilem i silniczek krokowy wszystko zmontowalismy i efekt jest taki ze auto zapala normalnie niezaleznie gdy silnik jest cieply czy zimny, jednak przy gwaltownym dodaniu gazu czy na p czy na d gasnie. Jedynie przy bardzo delikatnym operowaniu gazem da sie rozpedzic max do 60. Prosze o wskazowki co moze byc przyczyna dlawienia silnika, gdy byl zimny nie bylo problemu z jazda. Swiece i kable wymienialem jakis rok temu.  Dzieje sie tak za benzynie i gazie. Co moge jeszcze sprawdzic? Nie mam bledow z komputera nie wtajemniczałem się jak się to robi. Akumulator byl odlaczony po przeczyszczeniu jakies 5 minut.

Dziekuje z gory za pomoc. Jestem swiezakiem na forum takze odrazu przepraszam za bledy.

Dorzucam zdjecie mojej camrzycy. Jestem jej wlascicielem od 1997 roku, wczesniej byla w USA, moj ojciec nia jezdzil :)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2013, 18:44:53 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: silnik krokowy, przepustnica, problemy z jazda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2013, 13:38:57 »
1. TPS - jak sama nazwa wskazuje, nie służy do regulacji wolnych obrotów, tylko do podawania ECU informacji o stopniu uchylenia przepustnicy. Ustaw to tak, jak książka pisze, bo teraz pewnie masz tak, że ECU nie dostaje sygnału IDL.

2. Wtajemnicz się, jak się czyta kody.

3. Sprawdź cewkę - w 90% przebicie daje właśnie takie objawy.
3VZ.pl

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2013, 14:56:41 »
1.TPS - ustawilem w polozeniu jakim byl oryginalnie

2. przed sprawdzeniem bledow odlaczylem - na 10 minut i wyciagnalem bezpiecznik
dioda migala okolo 2x na sekunde to wskazuje na brak bledow

3. cewke zaplonowa bede dopiero sprawdzal jak pojade do mechanika az tak sie na tym nie znam. rozumiem ze znajde ja w kopulce? bo przy aparacie dochodza tylko 4 kable

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
3VZ.pl

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2013, 15:21:56 »
dzięki  :-) w poniedziałek dam znać czy to na bank cewka, jesli tak jaka kupic?

znalazlem w Fota takie:
http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars3.aspx?GenArtNr=689

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwietnia 2013, 15:24:35 »
Link nie działa.

Kup jakąkolwiek, byle nową.
3VZ.pl

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwietnia 2013, 18:48:25 »
aparat rozebrany i... strzał w 10 marcinm, cewka strzelila w tym samym miesjcu co w linku ktory mi przeslales, slicznie dziekuje za diagnoze i pomoc :-)

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2013, 18:18:07 »
cewka wymieniona, wszystko wróciło do normy  :-) jeszcze raz dziękuje za pomoc   <taniec>

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2013, 18:41:14 »
Zaraman,
Gratulacje ale to nie wszystko.Zawsze musisz sobie zadac pytanie dlaczego ona dostala przebicia?
Pewnika musial ktorys z kabli wysokiego napiecia przebic.Sprawdz czy tak bylo przynajmniej wzrokowo i ewentualnie wymien ten uszkodzony.
Mycie silnika woda. To sa te typowe przyklady.Sam osobiscie mialem taka  przygode po myciu woda silnika.szybka lokalizacja,wymiana i po sprawie ale dla pewnosci zmienilem wszystkie kable.No i mam nauczke nigdy woda nie traktuje nawet brudnego silnika.
Pzdr.Camry 2,2

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Kwietnia 2013, 08:59:10 »
Camry 2.2 wszystkie kable sprawdzone, nie ma nic co by wskazywalo na przyczyne uszdzodzenia cewki.
Przejechalem juz okolo 200km z nowa cewka i przeczyszczonym krokowcem i przepustnica i zaobserwowalem cos czego wczesniej nie bylo. Mianowice gdy silnik jest cieply zapala idealnie, wskakuje na okolo 1200-1250 obrotow i pozniej schodzi na okolo 750. Problem jest gdy auto jest zimne. Po odpalelniu obroty nie wskazuja tak wysoko tylko na 750 i pozniej delikatnie do okolo 900. TPS ustawiony w polozeniu jak przed czyszczeniem. Prosze o jakies wskazowki?
czytalem ten topic http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,22301.0.html, pisalicie o srubce ktora mozna regulowac polozenie zderzaka przepustnicy, ktora ta sruba dokladnie mam to zrobic?i czy szukac gdzie indziej problemu?

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Kwietnia 2013, 09:14:26 »
TPS ustaw zgodnie z książką, a nie "na znaki". Szczelinomierz, krzyżak i do dzieła.

Żadnych śrubek nie ruszaj, chyba, że ktoś już wcześniej grzebał, to trzeba wrócić na fabryczne nastawy.
3VZ.pl

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Kwietnia 2013, 09:39:23 »
srubek nikt nie ruszal, dlatego wole zapytac  :-) znalazlem w manualu jak to dokladnie ustawic, musze kupic tylko szczelinomierz bo nie posiadam  :wallbash:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Kwietnia 2013, 09:42:07 »
Na pewno się przyda.

A ISCV sprawdzałeś, czy po czyszczeniu płynnie działa ?
3VZ.pl

Offline zaraman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Kwietnia 2013, 09:48:21 »
byl dosc mocno zabrudzony i stawial delikatny opor przy przejsciu z pozycji zamknietej do otwartej, ale po przeczyszczeniu chodzil plynnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl