Siema

1.
- czy Prius posiada jakieś baterie (prócz akumulatora) które są powiązane z częścią silnika elektrycznego i są niezbędne do uruchomienia silnika i w ogóle poruszania się?Oprócz akumulatora 12V, który pełni rolę prawie wyłącznie zasilania pokładowych komputerów i reszty elektroniki
głównym źródłem energii jest bateria trakcyjna (HV). Doładowywana jest w dwojaki sposób: po pierwsze - dzięki silnikowi spalinowemu, po drugie - dzięki odzyskowi energii przy każdym dohamowywaniu, zjeździe z górki etc.
2.
- czy da się autem jeździć gdy takie baterie padną na amen? czy to unieruchamia auto?Nie da sie samochodem jeździc bez tej baterii.
3.
- jak długa żywotność jest takich baterii fabrycznych?Toyota się chwali, że co najmniej tak długo na ile opiewa gwarancja zespołu hybrydowego (8 lat). Ale z reguły wystarczają na duużo więcej. Obecnie (rok 2013) obserwuję posty uczestników Priuschata, którzy zaczynają wymieniac baterie HV z Priusów I generacji - lata produkcji 2001-2003.
Wpadły mi w oko relacje właściciele późniejszych wersji, ale niewiele. Wygląda to dość optymistycznie.
4.
- jaka jest cena ich wymiany? Dokładnie nie znam (mówię o ASO Toyota, trzeba by zapytać u nich) - zdaje się, że coś około 2500-3000USD;
5.
- czy można wstawić zamienniki i czy są dostępne na rynku?Nie ma zamienników, ale na Allegro i innych giełdach można zdobyć lekko używane z walniętych aut. I to podobno jest najlepsze rozwiązanie.
6.
- czy ktoś ma już wymienione takie baterie i może coś napisać jak się sprawują i jak sie sprawuje samochód z zamiennikami? Nie mam danych;
7.
- nie wiem jak taki układ w dużej części elektryczny sprawuje się podczas polskiej zimy? - wiadomo elektryka nie cierpi mrozów -27stC ani wilgoci a w Polsce zima potrafi być i 7 miesięcy
.Zero problemów. Bardzo wielu użytkowników Priusa jest w Kanadzie, Finlandii, Norwegii i nie narzeka. Ja moją mam dopiero pierwszy sezon, ale pewien znajomy z Warszawy użytkuje już długo i też jest zadowolony. A propos - pisuje ciekawe rzeczy o Priusie na swoim blogu

A masz jakąś okazję? Priusa bez baterii?