Autor Wątek: Baterie silnika elektrycznego Prius  (Przeczytany 30766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
Baterie silnika elektrycznego Prius
« dnia: 15 Kwietnia 2013, 13:09:40 »
Witam,
nie mam doświadczenia hybrydowego stąd pytania:
- czy Prius posiada jakieś baterie (prócz akumulatora) które są powiązane z częścią silnika elektrycznego i są niezbędne do uruchomienia silnika i w ogóle poruszania się?
- czy da się autem jeździć gdy takie baterie padną na amen? czy to unieruchamia auto?
- jak długa żywotność jest takich baterii fabrycznych?
- jaka jest cena ich wymiany?
- czy można wstawić zamienniki i czy są dostępne na rynku?
- czy ktoś ma już wymienione takie baterie i może coś napisać jak się sprawują i jak sie sprawuje samochód z zamiennikami?
- nie wiem jak taki układ w dużej części elektryczny sprawuje się podczas polskiej zimy? - wiadomo elektryka nie cierpi mrozów -27stC ani wilgoci a w Polsce zima potrafi być i 7 miesięcy :).
Rozważając w zakupie takie auto, nie mam rozeznania czy hybryda to awaryjne auto pod tym względem? wiadomo problemy elektryczne to nie jest nigdy jakiś "pikuś problem".
Dziękuję za wszelkie informacje i podpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2013, 13:13:42 wysłana przez rambo7 »

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Baterie silnika elektrycznego Prius
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2013, 21:00:01 »
Siema :)

1. - czy Prius posiada jakieś baterie (prócz akumulatora) które są powiązane z częścią silnika elektrycznego i są niezbędne do uruchomienia silnika i w ogóle poruszania się?

Oprócz akumulatora 12V, który pełni rolę prawie wyłącznie zasilania pokładowych komputerów i reszty elektroniki
głównym źródłem energii jest bateria trakcyjna (HV). Doładowywana jest w dwojaki sposób: po pierwsze - dzięki silnikowi spalinowemu, po drugie - dzięki odzyskowi energii przy każdym dohamowywaniu, zjeździe z górki etc.

2. - czy da się autem jeździć gdy takie baterie padną na amen? czy to unieruchamia auto?

Nie da sie samochodem jeździc bez tej baterii.

3. - jak długa żywotność jest takich baterii fabrycznych?

Toyota się chwali, że co najmniej tak długo na ile opiewa gwarancja zespołu hybrydowego (8 lat). Ale z reguły wystarczają na duużo więcej. Obecnie (rok 2013) obserwuję posty uczestników Priuschata, którzy zaczynają wymieniac baterie HV z Priusów I generacji - lata produkcji 2001-2003.
Wpadły mi w oko relacje właściciele późniejszych wersji, ale niewiele. Wygląda to dość optymistycznie.

4. - jaka jest cena ich wymiany?
Dokładnie nie znam (mówię o ASO Toyota, trzeba by zapytać u nich) - zdaje się, że coś około 2500-3000USD;

5. - czy można wstawić zamienniki i czy są dostępne na rynku?

Nie ma zamienników, ale na Allegro i innych giełdach można zdobyć lekko używane z walniętych aut. I to podobno jest najlepsze rozwiązanie.

6. - czy ktoś ma już wymienione takie baterie i może coś napisać jak się sprawują i jak sie sprawuje samochód z zamiennikami?

Nie mam danych;

7. - nie wiem jak taki układ w dużej części elektryczny sprawuje się podczas polskiej zimy? - wiadomo elektryka nie cierpi mrozów -27stC ani wilgoci a w Polsce zima potrafi być i 7 miesięcy :).

Zero problemów. Bardzo wielu użytkowników Priusa jest w Kanadzie, Finlandii, Norwegii i nie narzeka. Ja moją mam dopiero pierwszy sezon, ale pewien znajomy z Warszawy użytkuje już długo i też jest zadowolony. A propos - pisuje ciekawe rzeczy o Priusie na swoim blogu ;)

A masz jakąś okazję? Priusa bez baterii? ;)

Offline infosoft

• Toyot Leżący
  • *
    • konsumpcja
  • Samochód:: RaV4,V-gen,2020
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2013, 22:22:57 »
"...When my 2004 HV battery failed at 195k miles, I replaced it with a ReInVolt and was allowed to keep my old battery. I then disassembled the failed battery and found that 27 of the 28 modules were still good (the 28th had one bad cell of the six in series)..."
Read more: http://priuschat.com/threads/battery-question.124975/#ixzz2QZ7BMKef

za $1875 można mieć baterię z gwarancją 18 m-cy, bez limitu km

http://www.re-involt.com/
"...
We are the only company that upgrades the HV battery packs to be better than the original factory installed.
 We offer the following remanufactured HV battery packs:
 2001-2012 Toyota Prius,
 2007-2012 Toyota Camry,

All our reman battery packs come with unlimited mileage warranty for 18 months...

All remanufactured packs come with a 18 month/ unlimited mileage warranty. Our current pricing is $1875.00 plus shipping and the old battery..."

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2013, 22:30:31 »
Nie ma możliwości edycji postów?
 no dobra, to uzupełniam:

1. z ostatniej chwili - cena nowej baterii EV to jakieś 5000PLN.
2. co do awaryjności - Prius należy do najmniej awaryjnych samochodów.

http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Toyota-Prius-obchodzi-15-urodziny,wid,15176833,wiadomosc.html?ticaid=1106ae

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2013, 22:32:51 »
"...When my 2004 HV battery failed at 195k miles, I replaced it with a ReInVolt and was allowed to keep my old battery...
hehe ubiegłeś mnie, własnie zacząłem na PC drążyć temat ;)

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2013, 14:53:33 »
Dzięki Panowie za wyjaśnienia, nie mam na oku nic konkretnego, zaglądałem za Priusem i widzę że są tańsze w porównaniu do Corolli w podobnym wieku, czyli może to być spowodowane "opcją" zakupu baterii za 5000zł szok. Motać się z zakupem baterii z jakiegoś rozbitka tez różnie może być. To "bateriowanie" się trochę mnie odstrasza. Te baterie są podobno gdzieś w bagażniku? tak?

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2013, 08:56:55 »
toyota oferuje Przedłużona gwarancja na akumulatory hybrydowe a 200 zł na rok, tylko układ hybrydowy musi przejść test sprawności, więc przed samym zakupem jedziesz do ASO i prosisz o takie sprawdzenie.
200 zł nie duzy wydatek, a będziesz miał spokój.

gwarancja przysługuje samochodom hybrydowym nie starszym niż 10 lat, może być sprowadzony.

Ja sam niedługo jadę do ASO na akcje serwisową i się właśnie zastanawiam nad tą gwarancją. W sumie z jednej strony koszt nie duży, ale te bateria narazie są prawie nie do zabicia.
Zobaczymy 24 kwietnia jadę do ASO, pomyślę, pogadam, może się zdecyduje.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2013, 08:59:35 »
...Ja sam niedługo jadę do ASO na akcje serwisową...
Jaką?

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2013, 04:30:41 »
Ta co była ogłoszona wcześniej - z kolumną kierowniczą, wcześniej u mnie zrobiona była (przez poprzedniego właściciela pompa wody).
Więcej np. tutaj http://auto.dziennik.pl/garaz/artykuly/411166,wielka-akcja-serwisowa-toyoty-w-polsce-avensis-corolla-i-prius-do-kontroli.html

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2013, 08:33:39 »
Aaa to w porządku, czytałem wcześniej, moja się nie łapie   <taniec>

Offline rafal_s

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2014, 14:49:41 »
Mam inne pytanie dotyczące baterii.

Jeśli bym kupił Priusa I ( NHW11 ), i akumulator by się zepsuł, to czy można by było kupić używany od Toyoty Prius II ( XW20 ) i dokonać naprawy poprzez wymianę niektórych modułów?
Wiem, że akumulator jedynki jest mocniejszy (ma 38 modułów, podczas gdy toyoty Prius II tylko 28 ).

Pytam, ponieważ jak widać trudniej jest znaleźć używaną baterię do jedynki niż do nowszych modeli.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2014, 14:52:15 wysłana przez rafal_s »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Września 2014, 21:19:47 »
Odp masz tu przyjacielu... szukaj, Szarik, szukaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,32789.0.html

Offline Kilo_Watt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2014, 18:34:21 »
ardzo wielu użytkowników Priusa jest w Kanadzie, Finlandii, Norwegii i nie narzeka.

Problem polega na tym, że owi zagraniczni użytkownicy kupują nowe Priusy, więc trudno żeby narzekali, skoro kupują auto na gwarancji.

Co innego w Polsce, królestwie wałkarzy ...

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2014, 07:16:12 »
I sknerusów, którym szkoda pieniędzy na podjechanie do ASO na test układu hybrydowego - taniej ponarzekać :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2014, 12:33:53 »
Rambo - polecam kupic Priusa w NL. Sam szukalem auta przez ponad 3 tygodnie i w sumie wyladowalem kupujac Aurisa HSD, ale widzialem wiele aut w dobrym stanie za kwoty w okolicach 11-16kE. Jesli jestes zainteresowany to uderzaj na strone toyota.nl do occassions i szukaj a znajdziesz.
Toyota Auris II Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl