Autor Wątek: Przyspieszenie Corolla Sedan 1.6  (Przeczytany 16882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nikolas

• Gość
Przyspieszenie Corolla Sedan 1.6
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2005, 13:55:00 »
Cytat: Peek
No to mnie Nikolas pocieszyłeś :)
Może jakieś małe wskazówki co do startu  :D
Przy okazji pytanie, czy jest możliwe ,że mój sedan kupiony w 2004 roku jest 100% japońcem? numer VIN zaczyna sie od JT  :?:
I czy ktoś może mi wyjaśnić co to jest DYNAMIC FUEL MAKSORA ?
Czy teraz jak silnik jest dotarty to czy powinienem czasami kręcić go na wyższych obrotach by sie silnik nie zamulił? Jak to jest ogólnie po okresie docierania, bo z tego co czytałem można silnik zamulić zbyt mułowatym stylem jazdy.

pzdr.

Start musi być taki aby na 1 biegu poślizg kół był nieduży a auto pojechało dynamicznie - czyli start musi być z ok 3 000 obr/min zmiana biegów na poszczególne przełożenia musi sięodbywać precyzyjnie i bardzo szybko (jak wiadomo złącznie z b. szybkim wciskaniem sprzęgła) - muszą być wyłączone wszystkie "pobieracze prądu" czyli klima, ogrzewanie - w miare możliwości światła i radio. A więc czwicząc starty wkoncu otrzymasz przyspieszenie takie jakie jest w książce  :wink:  (Jak bęedziesz chciał miec lepsze przyspieszenie - to już będzie trudniej ale zawsze mogępomóc i poradzić co z tym zrobić :wink: )

Całkiem możliwe że masz auto z Japonii - ponieważ słyszałem że po fl zaszła zmiana i dostawy Corrolek są również z Japonii :aslyer

Co do dotarcia silnika - jeżdzij normalnie - czasem możesz dokręcić i do konca - po 3000 km autem już mozna szaleć :wink:  Ale olej jednak do 15000 km sprawdzaj :wink:

zenek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2005, 16:17:24 »
Nikolas  poczekaj aż kupięCOROLLE T -SPORT :) .Odnosnie dynamik fuela jest to magnetyzer paliwa zmienia właściwości paliwa i w ten sposób poprawia moment obrotowy i przyrost mocy.Więcej dowiesz sięna www.maksor.pl .Jak chcesz mogęzałatwić dynamika na test. :?:

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2005, 16:53:54 »
Cytat: zenek
Nikolas poczekaj aż kupięCOROLLE T -SPORT

Nie mogęczekać, bo niedługo chyba sam zmienie auto na CTRa - a  jak wiadomo auto nie będzie długo seryjne - raczej jak najbardziej cichociemne...

A co do Magnetyzerów - nie wierze w działanie tego urządzenia - a tym bardziej że poprawia przyspieszenie - chyba raczej humor poprawia :D

W AS był p[rzeprowadzony test wszystkich dostępnych magnetyzerów (czy jak ich tam) i żaden :!: z nich nie wykazał poprawy osiągów czy zmniejszenie spalania :wink:

Peek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lutego 2005, 01:59:39 »
Dzięki za odpowiedzi!
Co do magnetyzerów to przeczytałem już dużo i faktycznie testy pokazują żadną bądź znikomą poprawęmocy/momentu. Z pewnością wpływają na łatwość łączenia sięcząstek paliwa z powietrzem ale jak praktyka pokazuje - efekt nienamacalny, chyba, że na dłuższy okres użytkowania. Na wiosnępotrenuje starty(dzięki za cenne rady Nikolas) ale mam jeszcze pytania co do startu:
1. Przy ruszaniu do jakich obrotów kręcic na 1-szym biegu?
2. Czy przy szybkiej zmianie biegów w tych skrzyniach synchronizatory wytrzymają to ? Nie chodzi mi o długie katowanie skrzyni w ten sposób ale czy te skrzynie ogólnie znoszą szybkie przełączanie biegów?
Co do poprawy przyspieszenia to oczywiście,że bym chciał uslyszeć Twoje rady :!:
Co do oleju to sprawdzam co ok 500-1000km :-DD

Pozdrawiam.

zenek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lutego 2005, 12:03:19 »
magnetyzery działają tylko trzeba pojeżdzić ok 500 km i min. 1 miesiąc, zakladałem nie jednej osobie w różnych samochodach i tylko w Audi B4  nic nie było czuć ale każdy ma swoje zdanie. Nie mówię,że zaraz będzie 2s szybszy ale różnice są szczególnie przy wyprzedzaniu.
A JESLI NIE MIAŁEŚ ZAŁOZONEGO TO JAK MOŻESZ TWIERDZIÆ ŻE NIE DZIAŁA :?:

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lutego 2005, 13:37:26 »
Dzieki!

Pankuba:
1. Też masz sedana 1.6 ?

mhm

2. Czy mierzyłeś w lato czy teraz w zimę?

w zeszłą zimę, a potem w jakimś lecie

3. Przy jakich obrotach zmieniałeś biegi?

bo ja wiem, starałem sięwyczuć moment kiedy już nie daje najlepszego kopa i wtedy zminana

4. Jaki masz przebieg w aucie i kiedy robiłeś pomiary(przy jakim przebiegu)?

w zimie było koło 30k potem około 40k

5. 2,5 osoby ?? wozisz poćwiartowane zwłoki ??? :) hehe

nie Janoop'a  :wink:  :lol:  8)

6. Czy na drugim biegu też osiągasz max ~83 km?

? bardziej starałem sięwyczuć auto, a jeśli już to patrzyłem na obroty

7. Rozmiar opon standard?

tak, o dziwo lepiej mi sięjeździło na zimówkach (Semperit Sport Grip) niż na letnich (Bridgestone Bcoś tam) o jakies 0,1 - wzimie chyba wyszło o 0,1 lepiej jak w instr. a w lecie dokładnie jak w ksiażce.
 :wink:

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lutego 2005, 17:03:36 »
Pankuba
Nie wierzęże tak katujesz auto, taki spokojny z Ciebie człowiek :-)

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lutego 2005, 18:18:28 »
Taaaaaak, magnetyzery dzialaja dobrze, podobnie jak spojlery, na samopoczucie wlasciciela tychze :wink:
Kurcze, kiedys ja tez musze zmierzyc przyspieszenie u siebie. Jak przesiadlem sie z 60 KM na 110KM to roznice czulem przez pierwszy tydzien i pierwsza trace nad morze, potem juz nie. :P
A tak poza tym - juz to gdzies na forum pisalem - mam nadzieje, ze Corolla E13 (czy tez jak tam sie bedzie ona nazywac) bedzie miala w Polsce dostepny silnik 1.8.
Kiedys podczas przejazdzki na rowerze minela mnie Corolla E12 Kombi (z kratka, wiec kupiona w Polsce) z emblematem 1.8. Kurde, facet oderwal sobie z Avensisa i szpanuje (to dlaczego nie 2.0) czy naprawde mozna kupic takie auto?

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Marca 2005, 12:28:27 »
Cytat: Jackal
Pankuba
Nie wierzęże tak katujesz auto, taki spokojny z Ciebie człowiek :-)

a pewnie że spokojny i zupełnie spokojnie sprawdziłem przyspieszenie i czas na 400m  :D

a po za tym popieram wniosek Bartka72, bo jak nie to będęmusiał kupić jako następny samochód ave :chmmm  :cehhh  :cwalbrush  :abadgrin

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Marca 2005, 12:52:54 »
Bartek
Oczywiście ze można kupić CorollęE12 z silnikiem 1.8, ale to jest wersja TSport i o ile wiem nie ma wersji kombi.

Tyle że na Corollach E12 nie ma oznaczeń pojemności, czyli znaczek musiał pochodzić z innego auta.

Peek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Marca 2005, 18:41:00 »
Pankuba ile miałeś na 400m?

pzdr

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Marca 2005, 12:20:26 »
Oczywiście ze można kupić CorollęE12 z silnikiem 1.8, ale to jest wersja TSport i o ile wiem nie ma wersji kombi.

i to HB 3d TYLKO :?

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Marca 2005, 12:59:28 »
Cytat: pankuba

i to HB 3d TYLKO :?

Po liftingu zdaje się, że wprowadzili w końcu do Polski wersję5d.

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Marca 2005, 18:25:17 »
ale jeśli miałbym kupić TSa to tylko 3 drzwi i do tego w czerni !! to dopiero piękne auto  :twisted:
"... po jasnej stronie księżyca"

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Marca 2005, 19:52:15 »
Temat dotyczy 1.6 a nie wersji TS :>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl