Autor Wątek: Toyota auris pomoc przed zakupem  (Przeczytany 32469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szymon2520

• Gość
Toyota auris pomoc przed zakupem
« dnia: 16 Maja 2013, 12:40:39 »
Witam

Znalazłem na stronie otomoto.pl ciekawą propozycję toyoty auris: http://otomoto.pl/toyota-auris-C29121114.html
Jednak nie wszystko złoto co się świeci. Mianowicie auto nie posiada książki serwisowej, sprowadzone jest z Niemiec, sprzedający mówi że lewy błotnik jest w innym odcieniu więc przypuszcza że auto było puknięte i zrobione w Niemczech (co wydaje się mało prawdopodobne). Przebieg bardzo mały (tylko 9000km), dzięki numerowi VIN dotarłem do informacji, że w grudniu 2012 roku auto miało przebieg 8500 km informacja ta pochodzi z Systemu Ogłoszeń Internetowych w którym zgłoszono przebieg (na ile ta informacja może być wiarygodna, czy można samemu wprowadzać takie dane do ewidencji?)
Doradźcie co trzeba w takim aucie sprawdzić, czemu się dokładnie przyjrzeć, o co pytać, czy można jakoś zweryfikować to co mówi sprzedający?
PS: auto pochodzi z Drezna, jednak jak już wspominałem wykupiłem usługę sprawdzenia auta (strona autoDNA) za pomocą numeru VIN i dotarłem do archiwalnych zdjęć z końca 2012 roku na tablicach z Hanoveru.
Z góry wielkie dzięki za pomoc

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota auris pomoc przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2013, 13:09:28 »
jeżeli od grudnia do dziś samochód zrobił tylko 500km to znaczy że cały ten okres gdzieś stał, pewnie w warsztacie lub u ubezpieczyciela itp. Jakbyś dotarł do numeru tel właściciela to więcej byś się dowiedział. Ogłoszenie miało odsłon ok 200 - nie jest to dużo ale też nie mało - jakby to była dobra oferta to sprzedałby się następnego dnia. Ja bym raczej nie ryzykował. Zawsze możesz za 400zł sprawdzić wszystko w ASO.
Where Wishes Fly......

szymon2520

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2013, 13:14:05 »
podobno obecny właściciel wrócił autem z Niemiec do Polski na kołach na razie nie może go sprzedać bo auto jest w trakcie rejestracji
PS: na zdjęciach z grudnia auto jest całe, nie widać żadnego uszkodzenia
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2013, 13:16:23 wysłana przez szymon2520 »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2013, 14:34:24 »
Jedyne co możesz zrobić to wziąć auto do ASO i zlecić kompletne prześwietlenie samochodu celem zweryfikowania jego faktycznego stanu. Skoro auto jest z Niemiec to na Twoim miejscu napisałbym maila do któregokolwiek niemieckiego ASO z prośbą o podanie informacji dot. wykonanych przeglądów lub chociaż o podanie stacji dealerskiej gdzie został kupiony (auto na gwarancji musiało odbębnić przeglądy w ASO więc może podadzą Ci datę i przebieg, przy których zostały wykonane).

Informacje te mogą Ci podać aczkolwiek nie muszą - wszystko zależy od dobrej woli. Jeśli nie uda się u jednego dealera, to pisz do drugiego - może się poszczęści :)

Osobiście jednak z tego co patrzę to cena auta jest znacznie niższa od innych, również sprowadzonych samochodów (inne mają biedniejsze wyposażenie i większe pzebiegi). Nie jestem zwolennikiem aż takich ' okazji ' .. ;) Samochód równie dobrze mógł być po dzwonie, ubezpieczyciel zakwalifikował go do szkody całkowitej. Ktoś go odkupił, zrobił i pchnął dalej - tłumaczyłoby to atrakcyjną cenę :) Możliwości jest multum - bez oględzin niczego się nie dowiesz.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2013, 17:45:16 »
Witam
 Oglądałem to auto w marcu, było zaśnieżone, kosztowało 40 000,00 pln plus opłaty, przód malowany, tylny zderzak poobijany, środek nie wyglądał na ten przebieg, ja szukałem dalej, kupiłem w Toyota Okęcie.

pozdrawiam

szymon2520

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2013, 21:15:15 »
Ktoś jeszcze poradzi? A może ktoś jest z pobliża, zna się na temacie i mógłby pomóc

mmis4167

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2013, 21:28:09 »
kolego, palec0 chyba wyczerpal juz temat i rozwial wszelkie watpliwosci, co do niskiej ceny.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2013, 22:14:13 »
Szymon2520, Pan który sprzedaje to auto nie mówi do końca prawdy, kupił to auto rozbite, naprawił najtańszym kosztem, nie posiada żadnego zdjęcia auta rozbitego a na otomoto podaje, że Auriska jest bezwypadkowa.
Rozumiem Cię, że chciałbyś kupić za takie pieniążki Toyotkę po lifcie, na pewno są okazje, ale tym razem szału nie ma  :thumbdown:.

pozdrawiam

szymon2520

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2013, 22:30:28 »
Masz 100% rację, jednak z tyłu nie wygląda na to żeby był uszkodzony, w środku też jak nowy (o ile to wszystko można stwierdzić oglądając tylko zdjęcia). Wiem tylko tyle że auto w grudniu 2012 roku było w takim samym stanie jak jest teraz z przebiegiem (prawdopodobnie) 8500km

Offline Bartol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maja 2013, 23:20:39 »
Szymon, miałem podobną sytuację.
Chciałem kupić auris i rocznik 2011 był w super cenie 40 000zł..jednak czułem, że coś jest nie tak a sprzedający twierdził, że możemy podjechać do ASO toyoty w Wawie bo już był kilka razy z klientami i wszystko było w porządku. Samochód był z czech nie z niemiec tak jak ten, no i miał lekkie przetarcie na prawym boku, o którym dowiedziałem się przez telefon. Poprosiłem nr VIN aby to sprawdzić bo mam znajomego czecha, który zadzwonił do ASO ze stempelka i sprawdził...co się okazało lekkie przetarcie było dzwonem, więc powiedziałem gościowi, że wali w c....i opowiada pierdoły bo myśli, że nikt do czech nie zadzwoni i nie zapyta. I nagle przestał dzwonić i się pytać jak sprawa z autem (to kolejny krok sprzedawcy, który mnie zdziwił). Także nie pozostaje nic innego jak zadzwonić do DE i zapytać w salonie po numerze VIN co było robione.

szymon2520

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Maja 2013, 23:44:29 »
gdzie znajdę adresy do punktów serwisowych toyoty w Niemczech

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maja 2013, 00:37:56 »
gdzie znajdę adresy do punktów serwisowych toyoty w Niemczech

http://www.motor-company.de/standorte/uebersicht.html

Po kliknięciu w auto na mapce pojawiają się dane kontaktowe  :-)

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Maja 2013, 08:18:00 »
Krótko - jeżeli chcesz kupić dobre auto to daj sobie spokój z tym.
Where Wishes Fly......

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Maja 2013, 08:35:02 »
Ja pisałem do ASO na terenie Niemiec o padanie danych serwisowych po VIN-ie i olali mnie.

JA jak szukałem Aurisa po lifcie - to szukałem tylko i wyłącznie krajowych. Wybór zawęził się do 4 autek ale udało się kupić 8 -miesięczny co prawda goły i wesoły ale pewny, serwisowany a przed zakupem sprawdzony w ASO - 210 zł.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline alf1969

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maja 2013, 16:42:34 »
Cena za autko z ogłoszenia jest więcej niż bardzo atrakcyjna.
Pomyśl o tym że skoro jest w tak doskonałym stanie to dlaczego od grudnia do tej pory jeszcze się nie sprzedało.
Swojego aurisa kupiłem w zeszłym roku po bardzo długich poszukiwaniach. Miał mieć historię serwisową, być z polskiego salonu i od pierwszego właściciela.
Jest jaki chciałem. Byłem w ASO i potwierdziłem całą historię serwisowania. Ma wprawdzie spory przebieg 154000 ale nie miał żadnego dzwona i wszystko robione na czas. Oglądałem sporo aurisów które miały być w stanie idealnym i bezwypadkowe, na zdjęciach tak wyglądały, ale po osobistych oględzinach już tak "idealnie" nie wyglądały.
Od grudnia do teraz samochód mógł przejść sporo zabiegów kosmetycznych, wnętrze jak i z zewnątrz może teraz wyglądać zdecydowanie lepiej niż kilka miesięcy temu.
Tu na przykład auto z polskiego salonu:
http://otomoto.pl/toyota-auris-1-33vvt-i-na-gwarancji-salon-C29077444.html
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani " Feliks Dzierżyński

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl