Autor Wątek: Toyota auris pomoc przed zakupem  (Przeczytany 32511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Toyota auris pomoc przed zakupem
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Czerwca 2013, 14:14:59 »
Auto sprawdzane czujnikiem lakieru
W dzisiejszych realiach dobranie używanego błotnika, drzwi, zderzaka czy pokrywy silnika lub bagażnika, nie stanowi najmniejszego problemu. Dzięki owocnym poszukiwaniom sprzedawca pozbywa się powierzchownych śladów uszkodzenia, których nie wykryje żaden czujnik grubości lakieru (będącym niesłusznie wyznacznikiem dla ogromnej grupy klientów). Dlatego też nie warto ślepo podążać za wskazaniami elektronicznego czujnika.

Przebieg potwierdzony książką serwisową.
Na potwierdzenie nowej „tożsamości”, nieświadomy kupujący otrzymuje skrupulatnie prowadzoną książkę serwisową przez każdego właściciela. Cóż, wystarczy wpisać odpowiednie hasło na jednym z portali aukcyjnych, aby bez trudu znaleźć fabrycznie nowe lub wypełnione wedle zamówienia książki serwisowe. Rzecz jasna, z prawdziwymi pieczątkami zachodnich serwisów.

oto cały artykuł
http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Nie-daj-sie-oszukac-sprzedawcy-samochodu,wid,15686092,porada.html

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Czerwca 2013, 14:28:12 »
Dlaczego na siłę wmawiacie koledze, że kupił parcha składanego z czterech innych? Nikt z was nie widział tego samochodu na "żywo". Pojechał, zobaczył, zweryfikował jego stan w stopniu umożliwiającym podjęcie mu - w jego ocenie słusznej decyzji i tyle. Jak miał pecha to trudno - taki zakup wiąże się z ryzykiem. Zrobił co mógł. Ja dodatkowo pojechał bym do ASO Toyoty ew. do stacji diagnostycznej, ale to moja opinia.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline yaris_fajny_is

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Czerwca 2013, 14:35:08 »
bo gdyby to nie był jak to Ty mówisz parch, to by kosztował min 10 procent więcej. jak już pisałem koleś z komisu musiałby to auto kupić w cenie aurisa z 08 09 roku - a aby auto z 10 roku w takiej wersji było tyle warte musi być parchem :) rynek rynkiem - średnia cena aurisa z 2010 roku na allegro to 47 tysięcy, z 2011 49 tysięcy

komis to nie instytuacja charytatywna - to jest biznes - a nie opłaca się ściągać "idealnych" aut na handel - będą droższe niż te z polski

http://allegro.pl/toyota-ksiazka-serwisowa-niemcy-i3289317614.html

dzwonisz prosisz o pieczątki ii się pojawią
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2013, 14:36:53 wysłana przez yaris_fajny_is »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Czerwca 2013, 14:38:36 »
Dlaczego na siłę wmawiacie koledze, że kupił parcha składanego z czterech innych?
ja tylko przytoczyłem artykuł
zacytowałem odnośnie grubości lakieru i książeczki serwisowej
oczywiście auto kolegi z pewnością pozbawione jest mankamentów zakupu z cytowanego tekstu

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Czerwca 2013, 14:54:50 »
yaris_fajny_is - piszesz o rzeczach oczywistych. Wątpię w to aby osoba kupująca dziś samochód pochodzący z ryku wtórnego, znająca średnie ceny rynkowe takich samochodów nie miała świadomości ponoszonego ryzyka i opierała sie wyłącznie na książce serwisowej (wszyscy wiedza, że takową można kupić na allegro). Podkreślam nikt z Was nie miał szansy ocenienia tego samochodu. A skąd wiecie, że był bity i kręcony licznik - mógł być zalany podczas powodzi.  :wallbash: :wallbash: :wallbash: Szymon wybacz

Panowie to wróżenie z fusów.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

szymon2520

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Czerwca 2013, 14:55:06 »
Chyba nie uważacie że kupiłem auto na słowo :) Oczywiście był ze mną mechanik, auto sprawdzone, co do przebiegu oczywiście każdy może zmodyfikować książkę tak jak mu się podoba, ale przecież od razu widać po aucie jaki ma przebieg. Tak jak wspominałem auto było odkupione przez komis w rozliczeniu (za 45 tys) od osoby prywatnej. Z tego co udało mi się dowiedzieć wcześniejszy właściciel sprzedawał auto za pośrednictwem ASO Toyoty, ale że dogadał się z komisem sprzedał im. Pozdrawiam

----------

yaris_fajny_is: "bo gdyby to nie był jak to Ty mówisz parch, to by kosztował min 10 procent więcej. jak już pisałem koleś z komisu musiałby to auto kupić w cenie aurisa z 08 09 roku - a aby auto z 10 roku w takiej wersji było tyle warte musi być parchem :) rynek rynkiem - średnia cena aurisa z 2010 roku na allegro to 47 tysięcy, z 2011 49 tysięcy"

yaris_fajny_is nie wiem skąd wziąłeś takie dziwaczne ceny toyoty auris... hahaha naprawdę rozbawiłeś mnie. Wg Ciebie wszystkie Aurisy na rynku poniżej 47 tys. to złom w parach. Gratulację
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2013, 15:18:30 wysłana przez SZYMON14 »

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Czerwca 2013, 15:11:53 »
Może zacznijmy od tego, że nie kupujemy auta nowego z salonu, kogo stać to nikt mu nie broni, ale zachowujecie się tak jakbyście nigdy nie dopuszczali okazji/szczęścia w kupnie samochodu.
Idąc waszym tokiem rozumowania, ja również kupiłem wrak i powypadek bo jego cena była niższa o 3-4tyś niż pozostałych z ogłoszeń na tamten dzień, i żaden argument dlaczego tak tanio do was i tak nie przemówi :>
Znajomy ostatnio również kupił Focusa kombi w fajnej cenie, auto nie bite, ładnie wyglądające, tylko że salon forda aut używanych nasprowadzał sobie trochę za dużo poliesengówek i nie są w stanie na raz tyle aut sprzedać, a jak wiadomo im dłużej auto stoi tym więcej straci na wartości i dodatkowo zajmuje nieraz cenne miejsce na parkingu, więc zaczęli sprzedawać te auta po kosztach.

Dopuście czasem do swych umysłów fakt że innym czasem trafia się okazja i może faktycznie w tym przypadku jest tak jak kolega piszę. W końcu jak to ktoś nazwał jest to biznes, myślę że goście z salonu i tak wiedzą co robią :)

Offline yaris_fajny_is

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Czerwca 2013, 15:33:12 »
w komisie nigdy nie trafia się okazja

w komisach się nie kupuje - a że Polacy kupują to dzieje sie jak sie dzieje

jakby ludzie kupowali uzywki tylko od 1 wlasciciela to komisy przestałyby kombinowac bo nie mieliby klientów

a ze dla nas nadal 10 letni pasek w tedeiku z przebiegiem 150kkm nie budzi wątpliwości to jest jak jest

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Czerwca 2013, 15:53:56 »
Co niektórzy chyba boją się kupić jogurt, bo może ktoś tam gdzieś coś przy produkcji od siebie dodał  :grin:   Nie popadajmy w paranoję z przekrętami, każdy ma oczy i wie na co się decyduje, nikt nikomu auta na siłę nie wciska.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Czerwca 2013, 17:26:02 »
Jak nie widzieliście na żywo to nie komentujcie głupio, ze wrak ze to i tamto. Widać ze komis ten ma same auta z wyższej półki. Ja rok temu tez kupiłem aurisa w dobrych pieniądzach i przez rok dopiero widać tak naprawdę w jakim stanie są odpowiednie podzespoły.
Pozdrawiam

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Czerwca 2013, 19:03:24 »
Przecież kolega napisał, że komis zarobił tyle na sprzedawanej po zmianie z Aurisa Alfie, że Toyote mogli puścić po kosztach.
Aurisa przyjeli pewnie grzecznościowo bo wiedzieli, że to transakcja wiązana - on zostawi Toyote którą i tak sprzedadzą a da im zarobić na ich samochodzie - proste.

Swoją drogą handlarze dzisiaj wolą zarobić na trzech autach po np. 1500 zł niż 4500 zł na jednym aucie ;)
Prowadząc taki interes nie można sobie gotówki na zbyt długo zablokować bo ani kupca się za zbyt wielkie pieniądze nie znajdzie, i auto na wartości traci i kolejna fura do' wyhaczenia ' może przejść koło nosa.. ;)

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Czerwca 2013, 20:36:40 »
bo gdyby to nie był jak to Ty mówisz parch, to by kosztował min 10 procent więcej. jak już pisałem koleś z komisu musiałby to auto kupić w cenie aurisa z 08 09 roku - a aby auto z 10 roku w takiej wersji było tyle warte musi być parchem :) rynek rynkiem - średnia cena aurisa z 2010 roku na allegro to 47 tysięcy, z 2011 49 tysięcy

Realna (nie ogłoszeniowa) cena używanych Aurisów mocno spadła w momencie jak wszedł nowy model, a stary jest nadal sprzedawany jako Auris Classic za 49.900 nówka. Oczywiście wyposażenie jest dość skromne, silnik najsłabszy, ale potencjalny kupiec mocno się zastanowi zanim wyda 49 tys. na dwuletnią używkę z niewiadomą przeszłością jak może za to kupić nówkę w salonie z bieżącego rocznika, sprzedawcy też o tym wiedzą.
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Czerwca 2013, 20:43:24 »
trzeba też wziąć pod uwagę to, że wg Eurotax wartość mojej Auriski to 36 tysięcy a kupiłem ją za 32k. Wartość sobie a rynek sobie. Samochód sprzedaje się za taką ceną, za którą ktoś chce ją kupić

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Czerwca 2013, 11:08:30 »
Później się słyszy, że tylko głupi kupuje w salonie tracąc po wyjeździe 10 tys. Jak ja się cieszę że nie miałem takich przebojów przy kupnie Toyoty, żadnych podejżeń i kombinacji. Wszystkie te Wasze atrakcje mnie ominęły. Po prostu autko z salonu. Warto było i nie żałuję.

Offline yaris_fajny_is

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Czerwca 2013, 11:25:03 »
popieram przedmówcę. warto kupować auto z salonu, zwłaszcza że przez autosalon24 na toyoty można złapać od 10-15% rabatu od ceny podstawowej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl