Autor Wątek: Reczne polerowanie lakieru  (Przeczytany 13893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krisr77

• Toyot Leżący
  • *
Reczne polerowanie lakieru
« dnia: 16 Maja 2013, 20:56:54 »
witam

jakie macie opinie na temat recznego detailngu samochodu? da sie to zrobic w ogole recznie za nieduze pieniadze?

troche sie juz tym bawilem, na poczatek zaplikowalem paste K2 polerska na glebsze rysy, pozniej jakies mleczko polerskie, nastepnie wosk koloryzujacy T Cut. efekt byl bardziej niz zadowalajacy ale niestety tylko do pierwszego deszczu:( poniej ryski wyszly a piekny polysk niestety sie ulotnil

teraz znalazlem niedaleko mnie ciekawy sklepik i wybralem nastepujacy zestaw kosmetkow:

1.  Polerka: http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/753/diamondbrite-ultra-step-2-ceramic-polish.html

2. Aplikator http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/299/smartwax-aplikator-3-kolorowy.html

3. Ktorys z tych woskow:
http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/101/diamondbrite-diamond-cut-nablyszczanie-lakieru-samochodowego.html
http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/763/diamondbrite-pgs-zabezpieczenie-lakieru.html
http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/213/diamondbrite-ultra-glaze.html

http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/626/sonax-polish-wax-kredka.html

Zgodnie z rada kolegi PWL dodajemy jeszcze glinke:

http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/produkt/1072/bilt-hamber-auto-clay-medium.html
Czy glinke zastepje polerke np ta diamondbrite-ultra-step-2-ceramic-polish???
PS

Co o tym myslicie??? Mozna liczyc na trwalszy efekt? Czy zostaje niestety tylko mechaniczna polerka???

Ps od razu powiem ze ogolnie lakier nie jest w najgorszym stanie nie byl traktowany przez mechaniczne myjki, ale niestaty ma pare glebokich i jeszcze wiecej plytkich rys na prawym boku i zderzaku ... Najbardziej mi zalezy na w miare trwalym pozbyciu sie tych drobnych ry
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2013, 21:14:23 wysłana przez krisr77 »

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Reczne polerowanie lakieru
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2013, 21:05:32 »
Zapominasz o podstawowej rzeczy przed nałożeniem wosku - o glince. Ja na początku swojej przygody z autem nie glinkowałem i byłem zadowolony. Po pierwszym takim zabiegu zobaczyłem, ile to daje. Glinka przede wszystkim oczyszcza lakier -> czysty lakier lepiej zatrzymuje wosk. Może dlatego Twój połysk przepadł - wosk spłynął.

Nie miałem kontaktu z produktami Diamondbrite, ale słyszałem, że chwalą.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2013, 21:32:15 »
Witajcie
Ja od pewnego już czasu używam środków firmy Meguiar's i jestem bardzo zadowolony - efekt "lustra" robi wrażenie na przechodniach i innych kierowcach :) Glinka Smooth Surface Clay Bar Replacement + politura Deep Crystal Polish + wosk Cleaner Wax Paste. 

Offline krisr77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2013, 21:45:23 »
dzieki za info znalazlem te produkty na http://detailershop.pl/ tez niedalko ode mnie :)
ceny porownywalne musze sie tam w sobote przejechac :)

Offline docent114

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2013, 21:58:27 »
Mi polerka maszyna zajęło pare dni a recznie to bym sie nie zabierał bo szkoda reki
Ale z drugiej strony ludzie robią ręcznie i żyją  :-)
.

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2013, 22:01:20 »
Mi polerka maszyna zajęło pare dni a recznie to bym sie nie zabierał bo szkoda reki
Ale z drugiej strony ludzie robią ręcznie i żyją  :-)
.

Wiadomo, że ręcznie efektu polerki maszynowej się nie osiągnie, ale jeśli w grę wchodzi jedynie wygonienie swirli i zabezpieczenie lakieru dobrym woskiem - parę godzin pracy i będzie gut :D

U mnie w sobotę operacja SwirlX+Poorboys Black Hole... ręcznie :)

Offline henake

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2013, 22:29:52 »
Forum.kosmetykaaut.pl
Toyota Yaris d4d 91ps
Renault Megane RS 330ps
Bmw X5 324PS

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2013, 21:40:01 »
recznie można tylko podrasować lakier, aczkolwiek wg mnie Car Compoundem od Megsa można zdziałać sporo.
jak chce sie zrobic recznie i na długi czas to polecam właśnie to co wyżej, na to coolinite i bedzie git.
ewentualnie pod wosk dac polymer to bedzie takie lustro jakie u mnie sie zrobiło :)
glinka tylko oczyszcza lakier, dzieki czemu lepiej sie pracuje i auto aż chce sie głaskać :)

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2013, 21:46:01 »
Ja bym nie szarżował z taką drogą glinką na start - ja kupiłem ValetPRO 100g za 34zł czy jakoś tak. Polecam sklep excede.pl - paczka po 3 dniach od zamówienia i wpłaty była u mnie :)
EDIT:
Dobra, widzę, że moja jest jednak droższa bo połowę mniejsza :P
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2013, 21:48:33 wysłana przez pwl »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2013, 01:15:51 »
niekiedy glinka nawet nawet nie daje rady
jedyne rozwiązanie to benzyna ekstrakcyjna mowa o kropkach asfaltu bitumu

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2013, 01:22:44 »
Ja bym nie szar�owa� z tak� drog� glink� na start - ja kupi�em ValetPRO 100g za 34z� czy jako� tak. Polecam sklep excede.pl - paczka po 3 dniach od zam�wienia i wp�aty by�a u mnie :)
EDIT:
Dobra, widz�, �e moja jest jednak dro�sza bo po�ow� mniejsza :P

valetpro jest w zupełności wystarczajaca,ja bede testował troche mocniejszą, która pozostawia hologram.
ale ogólnie zaczynam żałować, bo jak sobie recznie coś tam robiłem to było ok, teraz im dłużej sie człowiek przygląda i ma znajomego w branży tym  człowieka wkurzają coraz to mniejsze rzeczy  :wallbash:

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maja 2013, 15:58:09 »
Step one, Glinka Valet PRO (poślizg woda z szamponem Turtle Wax), Meguiars SwirlX + aplikator ValetPRO. Nakładanie ręcznie, czas operacyjny 3h  na parkingu centrum handlowego :cheesy:

BEFORE:

AFTER:

Myślę, że gdybym miał Ultimate Compound osiągnąłbym piekny gładziutki lakier bez pomocy maszyny  :good:

Wróciłem do domu na obiad i pogoda się zepsuła (dzięki Bogu auto do garażu wstawiłem), więc Poorboys World BlackHole będzie nakładane w mniej dogodnych warunkach - ciasny blaszak bez światła :(

Bonus: pwl at work  :cheesy: :cheesy: :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2013, 16:01:11 wysłana przez pwl »

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maja 2013, 21:32:43 »
jak na jazdę na reczny efekt śiwetny :good:

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maja 2013, 00:06:07 »
Ogromna różnica  :-o nasz Yarek i Rolka od dawna się o coś takiego proszą  :song:

www.FotoSzopa.pl

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Maja 2013, 00:14:31 »
Jednak pogoda się wyklarowała i po obiedzie popędziłem na parking C.H Plaza i dokończyłem dzieła. Wpadło PB Blackhole Glaze i na to Natty's Blue. Do czasu należy spokojnie doliczyć kolejne 4h. Nie wziąłem płynu do szyb i noc mnie zastała - jutro szyby i odpicowanie plastików/uszczelek za pomocą Turtle Wax ICE i jeśli siostra pożyczy lustro - konkret fotki :D
Kupa roboty z tym, ale gładkość powłoki, to jak palec idzie po lakierze, to, że nie wyczuwam żadnych chropowatości - warte każdej minuty i każdej złotówki wydanej na te kosmetyki. To moja pierwsza taka akcja i pierwszy zakup droższych niż Turtle Wax kosmetyków do auta.

Tata już zamówił taki zabieg na Aurisie :cheesy:

Teraz mam chęć zapodać czarnuchowi polerkę maszyną, bo jednak coś jeszcze zostało do usunięcia ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2013, 00:23:04 wysłana przez pwl »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl