Autor Wątek: Parowanie szyb  (Przeczytany 21623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
Parowanie szyb
« dnia: 30 Maja 2013, 18:20:11 »
Witam
Mam pewien problem z parowaniem szyb w moim Aurisie :-(

Cała rzecz w tym że kiedy włączam samą dmuchawę (nawiew ustawiony na szybę) w deszczowe dni (takie jak dziś) to szyby zaczynają parować. Zresztą wszystkie szyby parują.
Kiedy załączę klimatyzację to problem oczywiście znika.

Klimatyzacja nabijana, filtr kabinowy wymieniony ok. 4 m-cy temu.

Może ktoś ma/miał podobny problem i mógłby podzielić się ze mną jakimiś uwagami.
Pozdrawiam
VVT-i

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Parowanie szyb
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2013, 19:32:24 »
Tak samo u mnie wystarczy, ze mokry wejdę do auta to ciężko bez klimy nie zaparować. A jak kilka osób wejdzie no to już tylko klima ratuje

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2013, 19:38:59 »
W porównaniu do Yarisa to w aurisie jest MASAKRA jeżeli chodzi o parowanie szyb. Na początku byłem przekonany, że mam zapchany filtr ale to nie to.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2013, 19:44:36 »
W porównaniu do Yarisa to w aurisie jest MASAKRA jeżeli chodzi o parowanie szyb. Na początku byłem przekonany, że mam zapchany filtr ale to nie to.

Chcecie mi powiedzieć że to jest norma w tym aucie? :-o
Nie powiem jeśli to norma to trochę mnie uspokoiło ale z drugiej strony jak to możliwe......?
VVT-i

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2013, 19:50:13 »
Parowanie szyb w aurisie to nie jest norma, u mnie nie ma żadnego problemu, być może Macie włączony przycisk wewnętrznego obiegu powietrza bądź uszkodzony ten włącznik.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2013, 20:08:37 »
U mnie tez kiedyś tak było, jak dawałem ac to się poprawiało ale po wyłączeniu za chwile było to samo. Wymieniłem filtr, nie pamiętam firmy ale z wysokiej półki i nie mam już tego problemu

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2013, 20:34:35 »
być może Macie włączony przycisk wewnętrznego obiegu powietrza bądź uszkodzony ten włącznik.

Nie

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maja 2013, 21:10:30 »
Wydaje mi się, że jeśli parują Wam te szyby to nie ma co oszczędzać i jeździć na włączonej klimatyzacji, autko pali około pół litra więcej, a według tego co twierdzą fachowcy klimatyzacja używana cały czas jest o wiele mniej awaryjna niż ta co używana sporadycznie.

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Maja 2013, 22:47:03 »
W Corolli i skodzinie od ojca mamy ten sam objaw w takie dni jak ostatnio (deszczowo wilgotno), raczej jest to norma tym bardziej jeśli sami zmokniemy i wchodzimy do auta. Taki urok posiada klimy że więcej możliwości tworzy się na zgromadzenie wilgoci, a tak jak palec0 pisze, zalecane jest stałe jeżdżenie z klimą, czy to zima czy lato, a wtedy tego problemu nie ma :) Ja tak robię od ostatniego serwisu klimy i nie martwią mnie szyby zaparowane :P

Tomek90

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maja 2013, 14:52:13 »
Też jeżdżę cały czas na włączonej klimie i nie ma żadnych problemów z szybami. Więc polecam to rozwiązanie.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maja 2013, 15:02:38 »
W zimie też macie włączone AC??

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Maja 2013, 15:18:39 »
Tak mimo stereotypowi i mądralom (bo tacy zawsze się znajdą) którzy twierdzą, że klima w zimie nie pracuje.
Owszem nie uruchamia się ona w pełni, ale co pewien czas sprężarka "cyka" i to wystarczy dla niej samej żeby się "nie zastała" i dla nas żeby odparować szyby.
Więc spokojnie miej włączoną klimę nawet w zimie :) szczególnie jest to wskazane jeśli masz Climatronica, lub inny wynalazek z tzw "auto". :)

teufel 26

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Czerwca 2013, 07:23:07 »
ja mam klime wlaczona caly rok i nie mam problemow. W moim sluzbowym VW tez uzywam klimy calym rokiem i rowniez nie mam problemow. To co rowniez zauwazylem w aucie bez klimy, to to ze przy wlaczonym obiegu wewnetrznym powietrza przy deszczowej pogodzie zawsze parowaly mi szyby

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Czerwca 2013, 16:40:33 »
teufel, ameryki nie odkryłeś ze przy włączonym obiegu szyby parują :)

douglas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwca 2013, 18:40:21 »
Niczego nowego nie dodam, ale jako kolejna osoba potwierdzę - szyby parują migiem jak jest wilgotno za zewnątrz i nie ma nad czym dyskutować, używanie klimatyzacji do odparowania szyb to nihil novi. Takie parowanie nie jest 'przypadłością' jedynie Aurisa, znam to ze wszystkich samochodów które używam bądź używałem. Klimatyzacja to nie tylko chłodzenie, ale osuszanie powietrza - przydaje się 365 dni w roku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl