Autor Wątek: Filtry - co i jak do Auris  (Przeczytany 44104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
Odp: Filtry - co i jak do Auris
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Maja 2022, 15:07:13 »
Wczesniej mialem filtrona i z pylkowym nie bylo problemow ale z powietrza to rzeczywiscie gumowa uszczelka blokowala obudowe filtra powietrza.
Dziwne, dopiero wymieniłem filtr kabinowy z węglem, antyalergiczny i powietrza, oba od Filtrona i nic nie blokuje obudowy filtra powietrza.
Uszczelka na filtrze powietrza strasznie gruba i naprawde ciezko jest domknac obudowe filtra powietrza u mnie.Ktory rok samochodu masz??Zakupilem filtry wczoraj Manna zobaczymy przy wkladaniu co wyjdzie.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Maja 2022, 22:06:57 »
Nie wiedzialem ze te biale tez do nas bedą pasowac

To nie białe, Purflux na żywo jest taki szary, jak oryginał. Oczywiście, że pasują i to idealnie. A wiesz, jak wygląda oryginał Toyoty? Właśnie jest identyczny, jak te białe, jak ty je nazywasz. One są całe z papieru, nie mają gumowych, grubych uszczelek. Ja w Aurisie tylko takie kupowałem, głównie Purflux.

Dziwne, dopiero wymieniłem filtr kabinowy z węglem, antyalergiczny i powietrza, oba od Filtrona i nic nie blokuje obudowy filtra powietrza.

Nic nie dziwne. Ja raz chciałem taki zamontować, bo przysłali mi go jako zamiennik, to obudowa filtra nie chciała się domknąć, a siły nie chciałem używać, żeby cos nie pękło. Zrezygnowałem z tego filtra i kupiłem Purfluxa, który montuje się, jak miodzio.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Maja 2022, 22:09:55 »
szczelka na filtrze powietrza strasznie gruba i naprawde ciezko jest domknac obudowe filtra powietrza

A, no właśnie. Ci, którym się pokrywa bez problemu domyka, pewnie stosują siłę przy domykaniu. Różni są ludzie. Jedni jadą na hurra, mocno i zdecydowanie, a inni są delikatniejsi i subtelniejsi. Idź do sklepu w ASO i poproś filtr powietrza do twojego auta. Pan ci go poda i sam se zobacz, jak wygląda. Właśnie tak, jak Purflux, tylko że w ASO kosztuje ponad 100 zł a Purflux jest dużo tańszy a firma porządna.

To jest oryginał Toyoty. Cena spoza ASO, ale i tak dość drogi. Zaraz, moment, ty masz hybrydę, a ja miałem 1,6 valvematic, nie jestem pewien, czy do obu aut jest ten sam filtr. Żebym czegoś nie namieszał.

https://2407.pl/toyota-brand/filtr-powietrza-17801-0d060-1146753/
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2022, 22:30:34 wysłana przez fynooh »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Maja 2022, 11:50:28 »
Ktory rok samochodu masz??
12.2018
Ci, którym się pokrywa bez problemu domyka, pewnie stosują siłę przy domykaniu.
???.... nie stosowałem siły, zdjąłem dekiel, ułożyłem filtr na krawędzi, nałożyłem dekiel, normalnie zapiąłem zatrzaski, amen.
Założony filtr : AP160/1 FILTRON, cena c.a. 25 pln
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Maja 2022, 16:42:08 »
szczelka na filtrze powietrza strasznie gruba i naprawde ciezko jest domknac obudowe filtra powietrza

A, no właśnie. Ci, którym się pokrywa bez problemu domyka, pewnie stosują siłę przy domykaniu. Różni są ludzie. Jedni jadą na hurra, mocno i zdecydowanie, a inni są delikatniejsi i subtelniejsi. Idź do sklepu w ASO i poproś filtr powietrza do twojego auta. Pan ci go poda i sam se zobacz, jak wygląda. Właśnie tak, jak Purflux, tylko że w ASO kosztuje ponad 100 zł a Purflux jest dużo tańszy a firma porządna.

To jest oryginał Toyoty. Cena spoza ASO, ale i tak dość drogi. Zaraz, moment, ty masz hybrydę, a ja miałem 1,6 valvematic, nie jestem pewien, czy do obu aut jest ten sam filtr. Żebym czegoś nie namieszał.

https://2407.pl/toyota-brand/filtr-powietrza-17801-0d060-1146753/
.W Hybrydzie na 100 procent jest uszczelka na orginalnym bo taki wlasnie wyciagnelem jak zakladalem nowy.Dlatego cos mi nie pasowalo jak mowiles o tych Purflux
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2022, 16:43:47 wysłana przez Redsik »

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2
« Odpowiedź #80 dnia: 05 Sierpnia 2023, 14:55:03 »
Witam,
Nie bede zaczynał nowego watku, moze tutaj ktos mi podpowie na temat wymiany oleju. Zmienilem olej i filtr oleju i mam problem z wyciekiem z pod obudowy filtra a korpusem jest widoczny olej. Przetarlem szmatą idealnie do sucha pojeździlem troche i widac w dalszym ciagu na laczeniu tych dwóch elementów. Pytanie mam czy jak zaczenie cieknąc to czy moge odkrecic obudowe filtra i wymienić oring. Czy wycieknie tylko olej z filtra czy wszystko.Pozostal mi jakis 1.2 litra na dolewke. Dzieki za pomoc

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 05 Sierpnia 2023, 15:00:49 »
.

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Sierpnia 2023, 20:50:05 »
Najwazniesze dla mnie czy po odkreceniu filtra oleju wyleje sie caly olej czy tylko w filtrze.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 05 Sierpnia 2023, 21:17:06 »
A nie możesz mocniej dokręcić filtra? Posmarowałeś uszczelkę olejem przed przykręceniem filtra? Nowy filtr z posmarowaną olejem uszczelką dokręcamy tylko ręką, mocno. Trochę dziwne, że Ci cieknie. Mnie się to nigdy nie zdarzyło, a montowałem dużo filtrów w innych autach. Trzeba było obejrzeć filtr i uszczelkę przed zamontowaniem, czy nie ma jakiejś wady i czy równo leży ta uszczelka.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2023, 21:19:13 wysłana przez fynooh »

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Sierpnia 2023, 21:22:15 »
Juz prubowalem mocniej nic to nie dalo. Smarowalem oring ale nie mylem obudowy z zewnatrz benzyną lub czym podobnym.Pytanie czy ktos prubowal wymieniac sam filtr.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Sierpnia 2023, 21:37:30 »
Obudowy z zewnątrz nie myje się benzyną, wystarczy przetrzeć szmatką. Trochę dziwne pytanie, skoro zawsze wymienia się filtr razem z olejem. No, czekamy na odpowiedź, czy ktoś ktoś odkręcał sam filtr bez spuszczania oleju z silnika. Olej jest w misce, a miska jest raczej niżej, niż filtr, więc nie powinien się wylać, oprócz tego, co wycieknie z filtra.

Offline stemplowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Sierpnia 2023, 21:43:46 »
Olej mam wymieniony razem z filtrem tylko teraz chce sam filtr wymienic na nowy razem z oringiem aby wyeliminowac ten wyciek i zrobie to na zimnym silniku. Olej bedzie na samym dnie. Przetre ta obudowa do sucha i posmaruje oring olejem zobacze jak bedzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl