Autor Wątek: Moja Starleta za dużo pali!!! Co trzeba sprawdzić?  (Przeczytany 16139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

di_Bodi

• Gość
Moja Starleta za dużo pali!!! Co trzeba sprawdzić?
« dnia: 25 Lutego 2005, 14:45:29 »
Mam od 15.01.2005 piękną :lol: , czerwoną Starletke z 1991roku - z silnikiem 2E-E (poj. 1,3 12v EFI 75KM ) z przebiegiem 157tyś km. Wymieniłem na razie tylko olej, filtr oleju i powietrza, świece i płyn w chłodnicy. Wszystko jest z nią wporzo tylko coś mi chyba za dużo pali!! Przejechałem nią 2000km i wykonałem w tym czasie trzy dokładne pomiary spalania. Autem jeżdże głównie na trasie Oświęcim-Gliwice i to na prawde spokojnie (może właśnie za spokojnie? :roll:  Spalanie wychodzi jak w pysk 7,8 l/100!!!!!
Dlatego prośba o porade co moge zrobić? Co trzeba sprawdzić (zawory??), czy coś może jest zepsute (sonda lambda?)...
Ile palą wasze Starletki???
Z góry wielkie dzięki!! :modlitwa
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 09:46:49 wysłana przez Janmor »

serwisSJ

• Gość
Moja Starleta za du¿o pali!!! Co trzeba sprawdziæ?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2005, 16:21:45 »
Cytat: di_Bodi
Co trzeba sprawdzić(zawory??),

Wszystko... począwszy od cisnienia w kołach po czas otwarcia wtryskiwaczy.

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2005, 16:24:43 »
czas otwarcia wtryskiwaczy :worried ?!? A zwykły mechanik sobie z tym poradzi czy trzeba w ASO?
Acha: sprawdzali mi w ASO Toyoty w Zabrzu czy nie ma jakichś błedów na złączu daignostycznym i było wszystko OK...

dEF

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2005, 21:08:10 »
Moja rowniez w serii palila sporo. Potrafilem dojsc do 9l...

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2005, 21:46:13 »
Mi w trasie moja P9 (4EFE) pali 6,2-6,5 l, a w mieście 10-11 l lekko łyka bo tak po prostu jeżdżę, mogęrównież spalić 8-8,5 ale wtedy sięmęczęi nudzęjeżdżąc ;)
Moja poprzednia Starleta P8 (2EE) w mieście robiła również z 10 l bo była popędzana, ale w trasie standard to 6 l/100 km, więc Twoje di_Bodi 7,8 to zdecydowanie za dużo.
Może sprawdź metodęobliczeń albo cuś ?  (zalej bak do pełna, przejedź jakiś dystans i ponownie zalej do pełna, wtedy policz ile Ci pali)

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2005, 23:29:29 »
Cytat: serwisSJ
Wszystko... począwszy od cisnienia w kołach po czas otwarcia wtryskiwaczy.

To prawda, spalanie zależy od wielu czynników. Optował bym jednak za wytryskiwaczami, ponieważ często siętak zdaża że połowa mieszanki, nie spalona wydostaje sięprzez układ wydechowy, czyli w komorze spalania może być albo za sława iskra, albo wtryskiwacze podają za dużo paliwa.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2005, 08:58:18 »
Cytat: mandes
albo wtryskiwacze podają za dużo paliwa.

ale dlaczego podają go za dużo...? oto jest pytanie;) bynajmniej nie dlatego że są uszkodzone czy zużyte...

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2005, 08:49:24 »
To wcale nie jest takie ekonomiczne autko na jakie wygląda.... w trasie fakt jadąc nawet 140-160 spala poniżej 6 L, ale miasto... ciągłe korki, krótkie trasy,  - i 9L/100 wychodzi ...  jak próbowąłem jeździc ekonomicznie to paliła 8,5 L wieć za 2zł/100km nie będęsięmęczył. jak tzreba to przycisnę, ale jak bym jeżdził cały czas oostrzej to sądzęze 10-11 to z palcem....

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lutego 2005, 09:58:43 »
THX za odpowiedzi :athunbsup
Dodam jeszcze że jeżdże na normowych gumkach czyli 145/80/13 (GoodYear Vector3, chyba całoroczne)
I mam wrażenie że najwięcej paliwa to trace po porannym odpaleniu, wskazówka poziomu paliwa opada dosłownie w oczach :(  a z rury wali spalinami więcej niż u innych aut..(i to pod sporym ciśnieniem...) które wydaje mi sie że mają dziwny zapach (jakby nie do końca dopalone paliwo?..?) Może to po prostu przez te mrozy i w lecie bedzie lepiej..? Nie wiem jakie mam obroty jak ją trzyma na autom. ssanku (brak obrotomierza:( ale na słuch to dość wysokie i długo z nich nie schodzi - czy to normalne?!?, JAK TO JEST U WAS Z TYM SSANIEM i spalinami?!?
Spalanie mierze normalnie tzn przy każdym tankowaniu notuje litry i potem przy zalaniu baku do pełna dziele przez przejechane km (zawsze zeruje licznik km po zalaniu na full) pozdrawiam wszystkich i czekam na dalsze cenne dla takiego nowicjusza jak ja rady!!!

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lutego 2005, 10:24:58 »
Świece wymieniłem na NGK...
a może już stary katalizator?!?
W związku z tym następne pytanko: Czy moge zamontować strumienice w miejsce katalizatora?

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lutego 2005, 12:36:45 »
Co do spalania, to mam pytanko jak ma prawidłowo być dogrzany silnik, tzn dokąd ma dojść wskazówka temperatury?
U mnie zawsze dochodzi tylko do 1/3 szerokośći zakresu... :?

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2005, 12:39:09 »
u mnie zawsze w połowie.... jak jest 1/3 to dopiero włączam ogrzewanie.. choc teraz w zimie do połowy wskaźnika ciężko dochodzi... na krótkiej trasie to 1/3 i więcej sięnie nagrzewa

di_Bodi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lutego 2005, 13:26:12 »
Może mam coś z termostatem? Co radzicie?
(na trasie 50 km dochodzi też do 1/3 i koniec!!!)

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2005, 14:36:05 »
Warto o tym wspomniec fachowcowi, ale może poczekaj miesiąc aż sięzrobi cieplej, może to wina zimy.....

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2005, 15:22:54 »
W sprawie termostatu napewno warto porozmawiac z fachowcem, może Ci polecić założenie tektury przed chłodnicą co by silniczek sie bardziej dogrzewał, przynajmniej w okresie tych największych mrozów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl