Autor Wątek: Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!  (Przeczytany 35805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maniek_camry

• Gość
Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Marca 2005, 14:17:34 »
Cytat: Lwiecz01
yufuyf -- >redukowałeś bieg w trasie Overdrive'em ??? Chyba sięnie dziwię, że zajechałeś tak szybko silnik :) Overdrive można przełączać tylko i wyłącznie jeżeli nie masz wciśniętego gazu i do określonych prędkości. W zasadzie te prędkości nie są nigdzie opisane, ale włączając/wyłączając nadbieg powyżej 100 km/h może zajęczeć...

Nie bądź złośliwcem ! Silnik to jedno skrzynia to drugie..
Można przełączać do woli oczywiście w zakresie pewnych prędkości, nie ma znaczenia czy akurat ciśniesz gaz czy odpuszczasz...

pierafal

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Marca 2005, 17:10:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Wydaje mi się, że co innego prędkości zalecane na kolejnych biegach, a co innego uruchamianie lub całkowite odłączanie dodatkowego biegu w trakcie szybkiej jazdy

:aduh Napewno nie sa to predkosci zalecane :!:  :!:  :!:
Sa to predkosci maksymalne

Wylaczenie nadbiegu niczym nie rozni sie od redukcji przy skrzyni manualnej. Jezeli wrzucisz zbyt niski bieg przy zbyt wysokiej predkosci to rowniez mozesz uszkodzic skrzynie :)
Jezdzac zgodnie z przepisami nie musisz obawiac sie o uszkodzenia skrzyni spowodowane wylaczeniem nadbiegu. :roll  Natomiast jezdzac "rajdowo"  :D  godzimy sie na wydatki w najrozniejszej postaci.

W przypadku ASB to komputer decyduje za nas kiedy zmienic bieg na wyzszy, a kiedy zredukowac. Aby jednak jezdzic bezpiecznie i miec mozliwosc hamowania silnikiem, wymyslono blokady poszczegolnych biegow. I wydaje mi sie do tego celu powinno sie je uzywac.

Moim zdaniem wylaczanie nadbiegu czy blokowanie nizszych biegow po to zeby szybciej przyspieszac nie ma wiekszego sensu i moze byc mniej bezpieczne dla skrzyni. To nie sa zadne dodatkowe biegi- to sa te same przelozenia ktore beda wrzucane w pozycji "D" (pewna roznica jest tylko w przypadku "L"). Chcac jezdzic dynamicznie, jezeli wciskamy wiecej gazu - komputer sam zmienia biegi przy wyzszych obrotach. Jesli to niewystarcza, to jest przycisk PWR  :D  ktory tak modyfikuje program komputera zeby dac nam jeszcze wiecej radochy z jazdy.

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Marca 2005, 19:57:58 »
pierafal ->   :aduh eeeee tam maksymalne... zalecane maksymalne, tak jak pisałem - podane prędkości możesz spokojnie przekroczyć, ale ryzykujesz zwiększonym zużyciem skrzyni przekraczając je...

Co do PWR i modyfikacji programu komputera :))
Naciskając przycisk PWR sprawiasz, że biegi wchodzą przy wyższych obrotach=przy wyższych prędkościach samochodu. To tak samo, jakbyś przeciągał powyżej 6000 obrotów na kolejnych odcięciach biegów i dopiero wrzucał wyższy bieg, co świetnie pokazuje, że podawane w tabelkach prędkości to zalecane max. prędkości na poszczególnych biegach. Używając więc przycisku "PWR" - idąc Twoim tropem z poprzedniego posta - ryzykujesz, bo przekraczasz maksymalne zalecane prędkości :), a raczej zmuszasz komputer, żeby ryzykował za Ciebie :D

JA nie mam tego przycisku w swojej Japoneczce, to i nawet lepiej :)

PS. Nadal sięupieram, że używanie O/D przy większych prędkościach i przyspieszaniu jest baardzo niezdrowe :bnono  Poczytajcie (Maniek Ty też :) w instrukcji swojej Klamerki - na pewno jest napisane o kombinowaniu przy O/D przy przyspieszaniu, o prędkości przy jakiej sięgo używa nie ma chyba nic.

pierafal

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Marca 2005, 10:09:22 »
Ja tez bede sie upieral  :-DD

To nie sa zadne predkosci zalecane maksymalne   :bnono    Cos co jest zalecane, to na zdrowy rozum, powinno byc bezpieczne i nie powinno nikogo narazac na zadne problemy, koszty itd. A przekraczanie tych predkosci wplywa niekorzystnie na zuzywanie sie elementow skrzyni. Wiec mamy tu mala sprzecznosc logiczna  :D

Lwiecz01 - czy miales jakies problemy, albo slyszales ze ktos zakatowal skrzynie z powodu wylaczenia nadbiegu jadac 100 czy 120 km/h?  Jesli tak to moze zmienie zdanie :anarty  Pozdrawiam

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Marca 2005, 10:11:57 »
hmmm - mówiąc szczerze, to nie słyszałem do tej pory o nikim, kto by próbował kombinować coś takiego :)

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Marca 2005, 10:31:24 »
ja trochęnie rozumiem dlaczego miałoby to na skrzyniędziałać niekorzystnie (przy tak niedużych szybkościach), np. kickdown który czasami redukuje sporo w dół jest dla niej  wielokrotnie bardziej "męczący" niż ta "lekka" redukcja 1 bieg w dół.

myślę, że trzeba zasięgnąć języka u speców od skrzyń, a nie sobie gdybać. (ale nie w samko, miałem z nimi ostatnio przygody, mało nie osiwiałem)

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Kwietnia 2005, 18:23:36 »
Cytat: Lwiecz01
Overdrive można przełączać tylko i wyłącznie jeżeli nie masz wciśniętego gazu i do określonych prędkości. W zasadzie te prędkości nie są nigdzie opisane, ale włączając/wyłączając nadbieg powyżej 100 km/h może zajęczeć...

Lwiecz, nie masz racji.

Przed chwilą wróciłem od p.Olczaka (www.automat.pl), oprócz przeglądu uzyskałem trochęodpowiedzi na niektóre pytania. Co do pstrykania overdrivem - w jednym wypadku jest niewskazane - niewskazane jest wyłączanie overdrive'u gdy masz szybkość większą niż maksymalna dla 3-go biegu (czyli zdaje sięjak jest większa niż 160-170 km/h, w drugą stronę- włączanie overdrive'a jest bezpieczne przy każdej szybkości i w zasadzie obrotach.

Proszępamiętać, że nadbieg (overdrive) jest włączony defaultowo (tzn. jak sięna tablicy nie świeci kontrolka O/D OFF, i przycisk jest WCIŚNIÊTY), wyłącza sięgo poprzez WYCIŚNIÊCIE przycisku, wtedy zapali siękontrolka O/D OFF.

Po mieście (np. Warszawa) zaleca sięjeździć na wyłączonym overdrivie - bo to dobrze służy skrzyni. Spalanie jest takie samo (przynajmniej u mnie), a wg serwisu - może być nawet mniejsze - wszystko zależy od umiejętności kierowcy.

Przy okazji proszępamiętać, że nie powinno się:
- gasić silnika na dowolnym biegu (powinno sięna P lub N)
- zmieniac R->D lub D->R bez krótkiego postoju na N (albo jeżeli już, to powoli, tak żeby przez chwilęwajcha pobyła na N) - chodzi o rozkład ciśnień.
- hamować impulsowo albo robić jojki typu kick-down i natychmiast hamulec.

pierafal

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwietnia 2005, 15:42:01 »
Z tego co wiem jezdzenie przy niskich obrotach (1000-1500) niepotrzebnie naraza skrzynie na zwiekszone zuzycie, dlatego m.in. zalecane jest wylaczanie w miescie O/D. W ten sposob zabezpieczamy sie przed czestymi zmianami pomiedzy III a IV. Osobiscie wylaczm O/D gdy jezdze z predkosciami do ok.60km/h i nie narzekam na spalanie z tego powodu.

yufuyf - co rozumiesz przez to ze nie powinno sie chamowac impulsowo :?:  Tzn. jesli potrzebujesz nagle zachamowac na sliskiej nawierzchni, jak w takim razie powinno sie to zrobic jesli twoja maszyna nie posiada ABSu :?: [/quote]

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Kwietnia 2005, 18:54:39 »
szczerze mówiąc nie znam recepty, chyba wtedy nie ma wyjścia (bo to nie jest bardzo szkodliwe ale jest raczej niewskazane, jednak gdy nie ma wyjścia - to skrzynia musi to znieść, i już), ale jak sięma ABS to takiego hamowania powinno sięunikać.

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Kwietnia 2005, 08:32:49 »
yufyuf - > może i tak, ale ja wolęopierać sięna wskazaniach instrukcji samochodu. Tak "dla spokojności" :D

Z całym szacunkiem do p. Olczaka i jego ogromnej wiedzy na ten temat --> On również nieźle kręci i wyciąga kasę, nie różniąc siędokładnie niczym od panów w Samko (tyle że do Niego daleko trzeba jechać), do których również spokojnie można zajechać po informacje na temat skrzyni - ew. zakupić filtr i uszczelkę:D
(gdyby ktoś pytał o co chodzi w wyciąganiem kasy, to np. "duży przegląd" po każdych 100 tys km. - byzydura :))

Jedyną osobą, która nie zrobiła mnie nigdy w konia i zawsze miała racje (również w sprawie skrzyni) jest i był Jerzy Woźniakowski - właściciel serwisu przy ul. Anilinowej...

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Kwietnia 2005, 09:31:21 »
Lwiecz,
każdy  (z)robi jak (ze)chce ze swoją skrzynią.

Skoro po mieście powinienem jeździć z wyłączonym overdrivem ale czasami znajdzie siękawałek/kawałki  gdzie sięszybko rozpędzam, to o włączenie overdrive'a aż sięprosi, bo słychac, że na 3-cim biegu silnikowi "źle" :-)

Co do naciągania -
dla mnie fachowiec z Samko który startuje z zaciągniętym ręcznym i nie zwraca uwagi na otoczenie skrzyni, nawet na samą skrzynię(nawet nie sprawdził oleju) i wyrokuje naprawęi jej koszt jest g***** wart. Nawet nie oceniwszy oleju uznali, że naprawaZresztą - jak ocenisz fachowca który - jak zobaczy że zagazowana to już od razu uważa, że zepsuta.

Anilinowa bardzo mnie ujęła tym, że Jurek - mimo, że jest gorącym przeciwnikiem gazu - okazał zrozumienie.

Wracająć do tematu - może i kogoś Olczak naciągnął, ale moją brykępostawił na kanał, kazał poczekać aż ostygnie, obmacał, wymienił olej, filtr, uszczelkę, kazał przyjechać za jakiś czas na dokręcenie kluczem dynamometrycznym i poświęcił czas z własnej inicjatywy, żeby porozmawiać o tym jak jeżdżęi jak siępowinno. I 350 zł nie uważam za wielki koszt, tym bardziej że telefonicznie za taki przegląd przewidywana kwota to 400 zł.

Uff, ale sięopisałem

BTW. Lwieczu, nie myśl, że te słowa to jakakolwiek krytyka Ciebie albo co, naprawdęsuper, że możemy tutaj wymieniać zdania i być źródłem wieczy dla siebie i innych :-)

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Kwietnia 2005, 09:37:38 »
No jeżeli w tych 350 zł był już filtr, olej i uszczelka, to nie tak źle cenowo. Choć jeżeli wsadzał swój filt, to na pewno nie był on orginalny, bo orginał kosztuje chyba tyle, co cały ten przegląd, a zamiennik w Samko 60 zł :)

No i filtr można w większości przypadków oczyścić i wsadzić spowrotem, bo jest metalowy i sięnie niszczy.

Offline czerwony

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tajemnicze przyciski... Pomocy!!!
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Lipca 2015, 17:29:32 »
Sory, że odgrzeję, ale może już ktoś jest mądrzejszy w tym temacie na 100%?
Jak to jest z tym O/D po mieście, wyłączać, czy jeździć normalnie? A do wyprzedzania wyłączacie nadbieg przykładowo?
Redam Cars
Carina E 2.0 TD 97'
Camry 2.2 ATM 94'
Porsche 924 78'
Porsche 928S 82'

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Lipca 2015, 18:17:52 »
Jak to jest z tym O/D po mieście, wyłączać, czy jeździć normalnie? A do wyprzedzania wyłączacie nadbieg przykładowo?
Możesz w czasie jazdy miejskiej z tego korzystać.Skrzynia wówczas tak nie wachluje biegami.Choć przyznam się, że ja bardzo sporadycznie z tego korzystam.Praktycznie jak jej zapodam PWR, tak jadę na tym i w trasie i w mieście.(Przy wrzuconym PWR, nie wolno korzystać z O/D) Przy wyprzedzaniu, pytasz.Kombinowanie z O/D to trochę bez sensu.Przynajmniej dla mnie.Choć niektórzy tak podobno robią.Jeśli jedziesz w normalnym trybie to masz przecież "kicka"Jeśli w trybie PWR to tym bardziej jakieś kombinacje mijają się z celem.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Lipca 2015, 22:33:12 »
Przy wrzuconym PWR, nie wolno korzystać z O/D

Wyjaśnij dlaczego.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl