Autor Wątek: Rezerwa  (Przeczytany 78623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rabbit

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Lutego 2005, 19:18:09 »
Cytat: etom
Cytat: rabbit
goopie pytanie: a jakiego koloru jest rezerwa? bo ja dopiero dochodziłem do jednej beleczki i wtedy stacja. a tam zdziwko małe, bo w ulotce bak ma 45 litrów, dystrybutor wskazuje 35 i full. a gdzie moje pozstałe 10 litrów baku?? ;-)

Jak zniknie 2 "beleczka" to 1 juz nie swieci na stale ,tylko miga i to jest rezerwa.
Jak tak miales to wszystko OK

to chyba jeszcze nie doszedłem do tego etapu, bo jakoś nie kojarze migającej beleczki. big thx za info :-)
PS. a moje pytanie nie bylo jednak takie goopie, bo myślałem, ze rezerwa jest pomarańczowa ;-)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Rezerwa
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lutego 2005, 20:00:40 »
Cytat: mugger
wg mnie yaris ma strasznie nieprecyzyjny wskażnik paliwa - przynajmniej od połowy w dół

Mialem juz kilka roznych samochodow,jezdzilem tez nie swoimi i w kazdym obserwowalem ,ze wskaznik powyzej polowy baku zawyzal a ponizej zanizal wskazania.
Moze to taki chwyt psychologiczny - wskazuje mniej jak jest juz malo benzyny ,by nie przegapic tankowania ??

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Rezerwa
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2005, 22:39:20 »
Z tego co pamietam to w instrukcji pisalo gdzies ze w miare konczenia rezerwy beleczka ma ponoć coraz szybciej migać... Jakos u siebie nie zauwazylem tego ale to moze dlatego ze jak zaczyna migac to zwykle tankuje dla wlasnego spokoju. Piszecie ze mozna jeszcze spokojnie 100 km zrobic?
Seat Leon Cupra :D

alan03

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lutego 2005, 23:42:57 »
Cytat: Sober
Piszecie ze mozna jeszcze spokojnie 100 km zrobic?

aż tak spokojnie to nie powiedziałbym :roll:
ja robięmax 50 na rezerwie ale to tylko dlatego że mnie strach oblatuje i jadęna stację:)
poza tym lepiej nie jeździć na rezerwie...

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Rezerwa
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2005, 00:14:12 »
Cytat: alan03
aż tak spokojnie to nie powiedziałbym

Tak sie kiedys zlozylo ,ze zapomialem  :oops: ze migala rezerwa  ( Yaris1.0 ) a przez nastepne 4 dni jezdzila zona ....i jak potem pojechalem zatankowac to bylo prawie 150 km "pod" rezerwa.  :?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Rezerwa
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2005, 00:14:13 »
Ja kiedyś w maździe "zdechłem" 2 km od stacji  :aduh
Po wlaniu 5l paliwa odpaliła od razu. Myślę, że yarisek nie miałby z tym również problemu. Inna sprawa to "syf", który może znajdować sięna dnie...  :chmmm
Może ktoś ma mały kanisterek i spróbuje wyjeździć sięna maxa?
Wtedy wszystko byłoby jasne  :athunbsup
"I love the smell of flames early in the morning..."

Smok

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2005, 08:18:02 »
Cytat: Rafels
Wtedy wszystko byłoby jasne

co było by jasne? ja juz tak mialem, że wjeżdżając na stacje auto miało czkawke i drgawki- zatankowałem 46 l .

GrzeÂś

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2005, 12:46:12 »
Maksymalnie zrobilem 110 km na rezerwie (silnik 1,0 - trasa i miasto), ale staram sięnie przekraczać 50-60 km.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Rezerwa
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2005, 16:47:33 »
Cytat: Smok
co było by jasne? ja juz tak mialem, że wjeżdżając na stacje auto miało czkawke i drgawki- zatankowałem 46 l .

Jasne byłoby to, ile km przejedziesz od chwili zapalenia sięrezerwy do kompletnego opróżnienia zbiornika.
A to że zbiornik ma 45l to oczywiste...

alan03

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lutego 2005, 19:46:41 »

Jasne byłoby to, ile km przejedziesz od chwili zapalenia sięrezerwy do kompletnego opróżnienia zbiornika.
A to że zbiornik ma 45l to oczywiste...

właśnie... szkoda że nie podałeś nam wartości o którą chodzi w tym temacie...

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Rezerwa
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lutego 2005, 22:28:09 »
Cytat: alan03
właśnie... szkoda że nie podałeś nam wartości o którą chodzi w tym temacie...

Jak widać tematem jest ilość paliwa ustalona przez toyotęjako "rezerwa".
"Wyjeżdżenie" miało znaczyć zmierzenie ilości km przebytych od chwili zapalenia sięlampki sygnalizującej rezerwę. Czy to naprawdętak trudno było zrozumieć?  :chmmm

Dlatego też podałem sugestiędotyczącą jej zmierzenia.
Niestety nie posiadam kanistra, więc nie mogępowiedzieć ile tego wchodzi.   :cidea

Smok

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lutego 2005, 07:16:03 »
Jasne byłoby to, ile km przejedziesz od chwili zapalenia sięrezerwy do kompletnego opróżnienia zbiornika

Nie sądze że było by to jasne- bo jak uwzględnisz to że przez 1 h wojowałem z zaspą i spaliłem kupępaliwa a nie przejechałem żadnego km??
Spalanie zależy od nogi i warunków i w ramach rezerwy czasem przejedziesz 100 km(ostro po mieście z 4 osobami) i koniec a czasem łykniesz i 200 km ( na trasie przy 80km/h samemu)
Jedyny sposób żeby to sprawdzić to dokładnie w momencie zapalenia sięrezerwy podjechać na stacjęi zalać do pełna- i wszystko będzie jasne!!

Offline Ent

• Toyot Leżący
  • *
Rezerwa
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lutego 2005, 08:26:51 »
Jedyny sposób żeby to sprawdzić to dokładnie w momencie zapalenia sięrezerwy podjechać na stacjęi zalać do pełna- i wszystko będzie jasne!!

Witam serdecznie wszystkich
Zrobilem tak jak powiedzial Smok i w moim Yarku 1,3 weszlo dokladnie 35L
czyli rezerwa 10L, wiec te 100 km mozna zrobic nawet w miescie
Pozdrawiam
Marcin

Smok

• Gość
Rezerwa
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lutego 2005, 08:33:03 »
Cytat: Ent
wiec te 100 km mozna zrobic nawet w miescie

można bo ja zawsze tak robie- tylko trzeba siępilnować tak od 90km bo ja nie będzie na po drodze do naszej ulubionej stacji to długo nie pojeździmy- z tego co pamietam to rz mi siędarzyło że po 100 km zalałem 43,5l więc zostało ok 1,5 l- do następnej stacji mógłbym nie dojechać:). Jadąc po mieście 100 km na rezerwie trzeba pamiętać jak jechać- ostra jazda może źle sięskończyć- jak depnołeś ostro paręrazy lepiej zajechać wcześniej.
Ostatnio zastanawiam sięczy nie zmienić taktyki i nie tankować zaraz po zapaleniu sięrezerwy- dołuje mnie to miganie no i zawsze to jednak bezpieczniej.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Rezerwa
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lutego 2005, 09:12:28 »
Nie sądze że było by to jasne- bo jak uwzględnisz to że przez 1 h wojowałem z zaspą i spaliłem kupępaliwa a nie przejechałem żadnego km??

Nie chodziło mi oczywiście o Twój konkretny przypadek, ale o metodębadawczą.
Tankowanie od razu po zapaleniu też będzie obarczone pewnym błędem.
Doskonale wiesz, że dystrybutory czasami pokazują cuda.
Musiałoby to być "tankowanie pod korek" bo wspomniane dystrybutory różnie odbijają.
No i pomiar należy "uśrednić" poprzez kilkukrotne próby... :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl