Autor Wątek: Katalizator  (Przeczytany 3401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cinek31

• Gość
Katalizator
« dnia: 10 Czerwca 2013, 21:08:00 »
Witam,
mam pytanko czy w RAV4 D4D można wyrzucić katalizator. Mam problem z turbina drugi już raz zapieczona kierownica w turbo słyszałem ze może to być wina katalizatora czy jak go wyrzuce to zadne kontrolki nie beda mi swiecic i czy nic złego nie bedzie działo sie z autem. RAV4 D4D 2004R model 2005.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Katalizator
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2013, 22:19:19 »
jeśli masz silnik 1CD-FTV a pewnie masz taki to spokojnie możesz wywalić i pierwszy za turbo i drugi pod ścianą grodziową, tylko po czyszczeniu turbo czy nawet po wywaleniu kata nie zapomnij o regulacji turbo bo będzie przeładowywać

pytanie jeszcze czy twoje problemy wynikają aby na pewno z zapieczonych kierownic turbo czy może z niedomagającego zaworu VRV, podciśnień itd?

jakieś testy drogowe z testerem były?

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Cinek31

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2013, 22:31:18 »
Po wyczyszczeniu Turbo wszystko chodziło ok problem sie pojawił po około 10 miesiacach jazdy samochodem.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2013, 22:55:05 »
...ale co sprawdzałeś błędy i znów ci wyskoczył 1251?? sprawdzałeś błędy w ogóle?

...było regulowane ciśnienie turbo po czyszczeniu?

...gdzie eksploatowane jest auto? trasa miast delikatnie ostro

na
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Cinek31

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwca 2013, 19:50:21 »
Tak błędy sprawdzałem wyszedł mi 1251 znowu ostatni dawałem ją do czyszczenia do mechanika tym razem dałem do firmy regenerującej turbo stwierdzili zapieczoną i zabrudzoną kierownice ponoć rozebrali turbo wszystko wyregulowali dali gwarancje ma 12 miesiecy bez limitu kilometrów, dzisiaj założona została turbina po regeneracji auto smiga jak nowe. Staram sie jezdzic na 3000 obrotów ale głownie po mieście.

Gino

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwca 2013, 11:56:10 »
Tak błędy sprawdzałem wyszedł mi 1251 znowu ostatni dawałem ją do czyszczenia do mechanika tym razem dałem do firmy regenerującej turbo stwierdzili zapieczoną i zabrudzoną kierownice ponoć rozebrali turbo wszystko wyregulowali dali gwarancje ma 12 miesiecy bez limitu kilometrów, dzisiaj założona została turbina po regeneracji auto smiga jak nowe. Staram sie jezdzic na 3000 obrotów ale głownie po mieście.
Pytanko przy okazji a mianowicie czy słyszysz po wymianie turbo jej gwizd bądź świst? Chodzi mi o to czy przed wymianą turbina pracował ciszej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl