Autor Wątek: Podgrzewane lusterka (F)  (Przeczytany 6874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wilsonik

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Marca 2005, 23:29:50 »
Cytat: zawika1
Witam.
Kiedyś prawe lusterko, to od kierowcy urwał mi TIR :-DD .Słabo siębez niego jeżdziło, więc wstawiłem nowe(w ASO).Cosik spitolili , więc sam tam grzebałem(oczywiście po reklamacjach :aduh ).
Wygląda to tak:tafla lusterka jest umocowana, na wcisk, na przegubie kulowym w obudowie lusterka. Tak jakoś w środku"tafli".Regulacja jest realizowana przez silniczki w które "wchodzą" bolce przymocowane do lusterka ,także na przeguby kulowe(kuleczkowe,malutkie).
Te bolce ,wchodzące do silniczków obudowy,mają gwint.Na silniczku jest także coś w rodzaju nakrętki z gwintem, w który wchodzi gwintowany bolec z lusterka.Mamy połączenie "gwintowane".Jeżelisilniczek sięporusza,góra - dół, to lusterko sięustawia- tak jak sterujesz przełącznikiem sterowania lusterka.
Myślę, że u Ciebie (piszesz, że szłyszysz silniczek) jakiś bolec wysunął sięz gwintu i dlatego lusterko nie działa.Możesz spróbować wcisnąć bolec w nakrętkęsilniczka(sychać wtedy charakterystyczne trrrrrrrrryyyyyyyy :-DD ).Po prostu wciśnij taflęlusterka. Objawem,przed wciśnięciem,  jest "sflaczałe" lusterko w obudowie.
Jeżeli to nie pomoże , tzn. że bolec całkowicie wylazł z silniczka.To jest troszkęwięcej zabawy, ale można też bez oproblemu samemu zrobić.
Pozdrawiam.

Mama zawsze mi powtarzała, że jestem bardzo mądrym dzieckiem. Kurde chyba sięmyliła, bo nic nie rozumiem z tej odpowiedzi. Ale to pewnie skutek zmeczenia. Jutro podejme jeszcze jedną próbe interpretacji tego tekstu. Sprawdzimy czy mama miała racje :). Ale zawika1 dzięki za pomoc.  :modlitwa

wilsonik

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marca 2005, 14:10:42 »
Cytat: Perzan
Złącze jest w okolicach przełącznika okna/klamki po stronie pasażera, a od kierowcy też okolice klamki/regulacji lusterek.
Początkowo myślałem że to jakieś może podświetlenie, do przełącznika czy coś takiego, ale nie przyszło mi do głowy że to mogą być grzałki do lusterek :(
Od tamtej pory (ze 2 lata) nie miałem okazji zdejmować tapicerki i do dziś temat jest nie sprawdzony :(
Pozdro.

Sprawdziłem to złącze. Niestety nie wykryłem żadnego napięcia na nim. Nawet po właczeniu ogrzewania tylnej szyby. Być może tylko u mnie nie działa, może mam coś zepsute. Nie wiem. Jeżeli możecie sprawdźcie. Złącze ma dwa piny. Dodam że ogrzewanie tylnej szyby działa.
Nie daje mi to spokoju od czego moze być to złącze? Ma ktoś oświetlenie drzwi po otwarciu? Może to do tego?

p_flori

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2005, 19:24:16 »
Wilson, zdejmowanie lusterek powinno odbywać siępodobnie jak w Rolkach  - trzeba tylko umiejętnie podwadzić zaczep. Czy lusterko nie przesuwa sie we wszystkich płaszczyznach czy tylko w konkretnym jednym kierunu? Może nie siedzi w zaczepach i wystarczy go tylko równomiernie docisnąć. Gdybyś zdecydował sięna demontaz pamiętaj o konieczności podgrzania plastików (np. suszarka) bo na zimno pękają i więcej bedzie szkód niż pożytku.

wilsonik

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2005, 19:37:42 »
Lusterko właśnie zdemontowałem, tafle z lustrem zdjałem.  W środku jest taka duża okragła guma do której jest przymocowana tafla lustra. Nawet po zdjęciu tafli ta guma sie nie porusza. Silniczek słychac w dalszym ciągu. Lustarko nie porusza sie w ogóle.
I jeszcze jedno nie mogłem dostac siędo środka mechanizmu przesuwania lusterka, bo za cholere nie moge odkręcić jednej śrubki, która akurat znalazła sie pod tą gumą ( śrubke widać tylko w połowie) W żaden sposób nie moge tam wcisnąć żadnego śrubokręta żeby ją odkręcić.
Pozdrawiam

zawika1

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2005, 20:00:21 »
TEKST EDYTOWAŁEM-SILNICZKI SĄ TYLKO DWA A NIE TRZY JAK NAPISAŁEM WCZEŚNIEJ.
Cytat: wilsonik
Lusterko właśnie zdemontowałem, tafle z lustrem zdjałem.  W środku jest taka duża okragła guma do której jest przymocowana tafla lustra. Nawet po zdjęciu tafli ta guma sie nie porusza. Silniczek słychac w dalszym ciągu. Lustarko nie porusza sie w ogóle.
I jeszcze jedno nie mogłem dostac siędo środka mechanizmu przesuwania lusterka, bo za cholere nie moge odkręcić jednej śrubki, która akurat znalazła sie pod tą gumą ( śrubke widać tylko w połowie) W żaden sposób nie moge tam wcisnąć żadnego śrubokręta żeby ją odkręcić.
Pozdrawiam

Witam.
Ja mam pod taflą moduł z dwoma silniczkami, które ustawiają lusterko.Gumki są tam  w dwóch miejscach (b.małe)jako zabezpieczenie silniczków przed wilgocią.Robiłem takie lusterko kilkakrotnie , łącznie z podmianą silniczków sterujących taflą.Nie jest to łatwe bo silniczki w module są zalane jakimś rodzajem żywicy :asmiliecry .
Możliwe, że masz inaczej rozwiązane sterowanie(inny moduł pod taflą lustra  :chmmm ).
Byłoby to jednak dziwne.
Pozdrawiam.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Kwietnia 2005, 22:40:52 »
Cytat: wilsonik
Sprawdziłem to złącze. Niestety nie wykryłem żadnego napięcia na nim. Nawet po właczeniu ogrzewania tylnej szyby. Być może tylko u mnie nie działa, może mam coś zepsute. Nie wiem. Jeżeli możecie sprawdźcie. Złącze ma dwa piny. Dodam że ogrzewanie tylnej szyby działa.
Nie daje mi to spokoju od czego moze być to złącze? Ma ktoś oświetlenie drzwi po otwarciu? Może to do tego?

Ha ! Sprawdzone !  :D
To złącze jest od .... uwaga ....  głośnika !
Jest to wyprowadzenie na tweeter, który można posadzić w tym trójkącie plastikowym
przy lusterku :) Niedowiarki mogą sprawdzić omomierzem ze stykami głośnika na dole :)
Niestety do podgrzewanych lusterek jest inna wiązka, a złącze lusterka ma 5 styków :(
Właśnie przerabiam ten temat. Jak skończę, to opiszęco i jak jest podłączone. Może uda sięjakieś zdjęcia zrobić ?
Nawiasem mówiąc widziałem Carinę, która miała fabrycznie w tych trójkątach tweetery i maskownicęz materiału :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Michal_P

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Kwietnia 2005, 22:42:51 »
Byłoby fajnie, czekam z niecierpliwością;)

wilsonik

• Gość
Podgrzewane lusterka (F)
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwietnia 2005, 08:08:35 »
Dzieki Perzan. Teraz to już moge spokojnie zasnąć :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl