Autor Wątek: [E12] Jaki płyn do chłodnicy oraz ile ?  (Przeczytany 44906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shizo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [E12] Jaki płyn do chłodnicy oraz ile ?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Stycznia 2019, 09:25:54 »
Rozumiem że wszelkie operacje dolewania płynu czy odpowietrzanie robimy przez korek przy zbiorniczku wyrównawczym? Nie widzę u siebie w chłodnicy żadnego korka do dolewania płynu...

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Stycznia 2019, 12:06:01 »
Wątek dotyczy E12.

W E12 korek na chłodnicy jest.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Stycznia 2019, 19:34:37 »
Wątek dotyczy E12.

W E12 korek na chłodnicy jest.
E12 to również DIESEL>>1.4 jak i 2.0 D4D, gdzie korka na chłodnicy nie ma <jest tylko korek spustowy>, zbiorniczek wyrównawczy jest szczelnie zamknięty z zaworem wyrównawczym PAnie magistrze inżynierze:) > <w benzynie masz racji jak wcześniej pisałeś, ale D4D to nie vvti:)>

Także warto zapytać czy ma Pan vvti czy d4d żeby nie mącić.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2019, 20:58:40 »
W pierwszym poście podany jest silnik 1,6.

W E12 silnik o pojemności 1,6 to benzyna VVTi

To mam się domyślać jaki silnik ma kolejny pytający, bo on nie widzi korka na chłodnicy?
Może nie dowidzi, może nie wie gdzie jest chłodnica?.

Pyta w wątku zaczynającym się os silnika benzynowego, to powinien wyjaśnić jaki ma silnik.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Shizo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Stycznia 2019, 14:57:33 »
Mam d4d, nie chciałem zakładać nowego tematu nie kloccie się tylko podpowiedzieć jak odpowietrzyc prawidłowo. Na zbiorniku oprócz wlewu jest jeszcze taki mały korek jakby odpowietrzenie czy trzeba go wykręcić przy nagrzewania auta żeby dobrze odpowietrzyc chłodnice?
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2019, 14:59:57 wysłana przez Shizo »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2019, 16:04:48 »
W D4-D 2,0 robisz tak:

1. Odkręcasz pokrywę odpowietrznika (tą o którą pytasz) i wlewasz płyn przez ten duży korek do najwyższej kreski na zbiorniku wyrównawczym (tej POWYŻEJ kreski FULL - łączna pojemność układu 7,4-7,6 litra)
2. Zakręcasz obie pokrywki na zbiorniczku
3. Włączasz silnik i grzejesz do temperatury roboczej (najlepiej na 2000 obrotów do czasu aż termostat się otworzy i chłodnica będzie gorąca)
4. Podnosisz obroty na 3000 na 5 sekund, następnie przerwa 45 sekund i tak 7 razy.
5. Schładzasz silnik
6. Sprawdzasz czy poziom płynu jest pomiędzy LOW i FULL
7. W razie potrzeby dolewasz płynu.

Offline Shizo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Stycznia 2019, 16:28:19 »
2. Zakręcasz obie pokrywki na zbiorniczku
Nie wiem czy tu można zamieszczać linki do filmów ale spróbuję, zobacz jak przy wymianie termostatu gość odpowietrzył Corollę E12 (5 minuta) https://www.youtube.com/watch?v=8V6U475Ioio
Nagrzewał silnik przy otwartym korku i odpowietrzniku na zbiorniczku. Zrobiłem dziś tak samo jak na tym filmiku, jutro zobaczymy efekty. Jedyny minus że płyn wychlapywał ciut i teraz przy nagrzanym jest na MIN po zakręceniu korków.
Jaki sen by miało odkręcanie tego odpowietrznika tylko przy wlewaniu płynu przez korek?
Wydaje mi się że ten odpowietrznik działa właśnie tylko i wyłącznie jak jest wykręcony, wtedy tamtędy uchodzi powietrze z bąbelków płynu. Ten zbiorniczek przelewowy jest zrobiony jak syfon pod zlewem, to znaczy że nadmiar płynu z chłodnicy po rozgrzaniu wpada do niego wężykiem ale komory powietrzne w tym zbiorniczku są dwie jedna po stronie odpowietrznika druga po stronie wlewu i pomimo że z tej drugiej jest wężyk ucięty którym wywali nadmiar płynu to powietrza z zapowietrzonej chłodnicy nie ma prawa. Zaraz narysuję schemat jak to moim zdaniem wygląda
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2019, 16:53:01 wysłana przez Shizo »

Offline ernestbugaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Kwietnia 2019, 16:37:28 »
W zbiorniku ma być zawsze powyżej LOW, ale na zimnym należy odkręcić korek chłodnicy i dolać płynu do chłodnicy do pełna.
Info dla zainteresowanych tematem w przyszłości: płyn chłodniczy można wlać bezpośrednio do zbiorniczka. Nie trzeba go lać bezpośrednio do chłodnicy. Po dolewce przejechałem ponad 400km, temperatura pracy po rozgrzaniu jest identyczna jak przed dolaniem, wszystko tip top. Jeśli chodzi o poziom - było 1 cm nad LOW, teraz jest 3 cm pod MAX. Silnik 1.6 VVTi.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Października 2019, 11:18:27 »
Podpinam sie pod topic w kwestii samej chlodnicy do e12 1.4d4d.  Jaka firme polecacie? Na rynku nie ma duzegi wybotu bo zmalazle no name, Behr Hella service i Nissensa. Ceny od 150 do 500pln. Czy znavie vos lepszego od tych firm poza oryginalem? Patrz? w schematu i mam tez pytanie czy nowa chlodnice trzeba uzbrajać w elementy starej czy nowa jest kompletna z plastykowymi boczkami ze schematu? Dziekuje

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudnia 2019, 00:12:16 »
Chlodnicę juz wymienilem na Nissensa. Troche zabawy bylo, glownie z odkreceniem skorodwanych srub, tych z gumowym lbem na oslonie i pozniej pod nia szczgolnie tych od skrzynki elektrycznej z bezpiecznikami.Przy wymianie korzystalem z instrukcji serwisowej. Zalalem uklad plynem PINK, weszlo rowne 5 litrow? cala banka? w instrikcji bylo podane 5.3 litra. Widocznie 0.3 litra zostalo w silniku/pompie wody... Co do odpowietrzania ukladu to ztobilem jak podaje instrukcja, czyli dokladnie wg. opisu Kolegi Inzyniera:) plynu nie wypluwa, rakze wystarczylo odkrecic odpowietrznik przy zalewamiu ukladu zimnym plynem i zakrecic go po zalaniu do najwyzszej kreski na zbiorniczku. Takze na peacujacym silniku nie ma koniecznosci odkrecania odpowietrznika wraz z korkiem na zbiorniczku tak jak pokazuje to film z wrzuconego linku. Jak cos sluze pomocą:) Pozdrawiam

Offline essential

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Grudnia 2019, 14:06:45 »
Dołączam się do poniższego pytania. czy ktoś może wyjaśnić?

Czy po dolewce płynu istnieje konieczność odpowietrzania układu?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Października 2021, 00:49:49 »
Dołączam się do poniższego pytania. czy ktoś może wyjaśnić?

Czy po dolewce płynu istnieje konieczność odpowietrzania układu?
W D4D  raczej tak, bo dolewkę wydmucha ze zbiorniczka .... Tym niezaślepionym wężykiem.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Października 2021, 10:45:15 »
Jak wydmucha? Po lecie dolałem ok 150 ml, nie wnikam na teraz czemu mi ubyło, lato było gorące a ja dużo km przejechałem w tym po autostradach, samochód też ma swoje lata, więc na teraz tym się nie przejmuje. Ubyło trochę w zbiorniku, dolałem do MAX te ok 150 ml, nic nie wydmuchało bo niby czemu? Mija parę miesięcy mam dalej tyle co dolałem, czyli do kreski MAX. Nic nie odpowietrzałem, odkręciłem, dolałem, zakręciłem i tyle.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl