Autor Wątek: [IVgen] [1MZ] Long fuel trim B1-S2 99,2% ???  (Przeczytany 3965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
[IVgen] [1MZ] Long fuel trim B1-S2 99,2% ???
« dnia: 17 Czerwca 2013, 20:56:47 »
Czołem koledzy. Mam Camry '97 V6 AT 217kkm (na razie bez gazu) i taką oto zagwozdkę. Regularnie wyskakuje jej CE P420 czyli słabe oczyszczanie spalin przez katalizator. Ma chyba tak od nowości i głównie pomagało tankowanie benzyny 98 oktanowej. Ja tankuję 95 więc ten check pojawia mi się co 100km  :thumbdown: Dzisiaj kolejny raz go kasując zauważyłem taką dziwną wartość fuel trim. Nie wiem czy to wina mojego skanerka, który coś źle interpretuje czy może rzeczywiście jest coś nie halo z silnikiem? Drugi long fuel trim raczej w normie. Macie pomysł co to może być i jak to sprawdzić?

PS. Macie jakiś pomysł na ten p420? Mam zamiar spróbować takiego przedłużenia do sondy lambda a jeżeli to nie pomoże to elektroniczny emulator.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2014, 17:55:44 wysłana przez marcinm »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Nie kumam: Long fuel trim B1-S2 99,2% ???
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2013, 21:58:27 »
Z tego co podajesz wynika jasno , za duzo paliwa nie spalonego  dokladnie w wydechu.
Moja interpetacja wryski leja czyli wlej srodek czyszczacy do zbiornika paliwa i pojezdzij troche.Winno ustapic.Po prostu zanioeczyszczone wtryski.
Pzdr.Camry 2,2

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2013, 16:11:28 »
Chyba od tego zacznę i zobaczę czy coś się zmieni.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2013, 14:10:38 »
Dla potomności. Przeglądając toyotanation trafiłem na jakieś zrzuty diagnostyki silnika i tam było to samo czyli 99.2%. Myślę, że spokojnie można to uznać za normalny stan i ta wartość albo jest fałszywa albo odpowiada za coś innego niż się wydaje.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2013, 19:45:04 »
Aby sie nie wydawalo,to pojedz na analize emisji spalin.Powiedz tutaj jakie wartosci dostales i odrazu powiem co szlag trafil.
Jedz do stacji co ma urzadzenie nie  rozkalibrowane.
Pzdr,Camry 2,2

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2013, 23:38:09 »
Raczej nic istotnego nie padło jeżeli w ogóle. Błąd 420 jest bolączką tego modelu ale na szczęście sterownik nie bierze pod uwagę odczytów trzeciej sondy, która służy jedynie do oceny sprawności katalizatora. Ponoć spadek wydajności redukcji o 5% może już włączyć P0420. Co do long fuel trim to też raczej niepotrzebnie się zestresowałem bo mam podane normalnie wartości dla lewej i prawej strony silnika i od czapy jeszcze raz znowu tylko trochę inaczej nazwany long fuel trim bo z dopiskiem "B1-S2". Poza tym jak może istnieć coś takiego dla B1-S2 skoro to jest sonda za katalizatorem? Pomijając ten fakt, w takim przypadku przynajmniej jedna ze wcześniejszych też musiałaby wykryć nieodpowiedni skład spalin. Na dokładkę samochód prawdopodobnie będzie miał gazownię w niedługim czasie więc i tak wszystko się rozjedzie, a sprawność wtryskiwaczy benzynowych zejdzie na dziesiąty plan. Jedyne co przydałoby się sprawdzić to sprawność sond przed katalizatorem żeby mi gniazd zaworowych nie wypaliło, ale może gaziarze będą (powinni) mieć taki sprzęcik. Dzięki za zainteresowanie.

glaeken

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpnia 2013, 16:20:30 »
Bardzo polecam zwykly wskaznik AFR do kabiny, nawet taki co tylko czyta zwykla sonde cyrkonowa (0-1V).
Odrazu widzisz o co biega :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl