Raczej nic istotnego nie padło jeżeli w ogóle. Błąd 420 jest bolączką tego modelu ale na szczęście sterownik nie bierze pod uwagę odczytów trzeciej sondy, która służy jedynie do oceny sprawności katalizatora. Ponoć spadek wydajności redukcji o 5% może już włączyć P0420. Co do long fuel trim to też raczej niepotrzebnie się zestresowałem bo mam podane normalnie wartości dla lewej i prawej strony silnika i od czapy jeszcze raz znowu tylko trochę inaczej nazwany long fuel trim bo z dopiskiem "B1-S2". Poza tym jak może istnieć coś takiego dla B1-S2 skoro to jest sonda za katalizatorem? Pomijając ten fakt, w takim przypadku przynajmniej jedna ze wcześniejszych też musiałaby wykryć nieodpowiedni skład spalin. Na dokładkę samochód prawdopodobnie będzie miał gazownię w niedługim czasie więc i tak wszystko się rozjedzie, a sprawność wtryskiwaczy benzynowych zejdzie na dziesiąty plan. Jedyne co przydałoby się sprawdzić to sprawność sond przed katalizatorem żeby mi gniazd zaworowych nie wypaliło, ale może gaziarze będą (powinni) mieć taki sprzęcik. Dzięki za zainteresowanie.