Autor Wątek: Głośniki: Co włożyć na podszybie do Yarisa? (F)  (Przeczytany 49766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Spox, łoryginalny jest - Sony  8)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Cytat: Smok
( MP3 by sięprzydało  :cry: )

Eee, od mp3 na dłuższą metęboli głowa, szczególnie takich ściąganych z sieci w CBR. High-haty brzmią jak pierdzenie za przeproszeniem :)
Seat Leon Cupra :D

absolon

• Gość
mysle, że dobrze zrobiona mp3 niewiele odbiega jakoscia od CD .... a juz odsluchujac tego w samochodzie to nie ma o czym mówić. Oczywiscie jak Sober piszesz, w sieci jest kupa chłamu, kodowana do mp3 po to tylko żeby kodować - jakość ma drugorzędne znaczenie.

jezeli mialbym polecic jakies narzedzia to:
EAC jako ripper
LAME jako encoder

pozdrawiam serdecznie

p.s.
uppss :oops:
to moj pierwszy post na forum wiec chcialbym serdecznie sie przywitać z Wami :nicetometyou

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Głośniki: Co włożyć na podszybie do Yarisa? (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwca 2010, 12:20:55 »
Czołem,

Pewnego pięknego dnia rozleciała mi się membrana w seryjnym głośniku montowanym na podszybiu. Korzystając z porad wybebeszyłem głośnik, a że radio w aucie jednak jest używane chcę wymienić głośniki na nowe. Yaris jak po lewej.

Naczytałem się o pakowaniu większych, lepszych głośników w drzwi (tym bardziej że jest miejsce itp.). Jak na razie prawdę mówiąc nie mam na to czasu (trzeba by ładnie wyciszyć aby nie grał plastyk) i pozostanę przy tych na podszybiu. W jakie głośniki warto zainwestować? Konkretne modele, marki? Interesują mnie takie które będą pasowały w miejsce oryginalnych mocowań. Jeśli dołożenie paru groszy spowoduje, że zagrają przyjemniej niż seryjne to będzie miło. Aczkolwiek nie spodziewam się rewelacji.

Po zakupie głośników wyposażone są one w kostki (jak seryjne) czy należy je dokupić?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2010, 12:53:07 wysłana przez dominikalp »
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwca 2010, 14:34:57 »
Faktycznie wytłumianie auta to dużo roboty  :grin:

Nie wiem jakiej wielkości masz te głośniki ale polecam systemy ... co zwrotnica to zwrotnica ...
Jeśli głośniki będziesz miał podpięte pod końcówke radia MBSZ nie ma sensu przesadzać z wydawaniem kasy ... ~24RMS z seryjnego radia nie zasili w pełni głośnika ... ale grać będzie on ładnie ...

W tym momencie w aucie zostało mi tylko radio i :

http://allegro.pl/item1056227208_sony_xs_f1026se_x_plod_power_130w_gratis.html

I powiem szczerze że dopiero teraz wiem że te głośniki naprawde dają rade ... grają bardzo czysto jak na swoje gabaryty, moc i nietrafione umiejscowienie ...
Nadal jednak polecam system ...

Co do firm to nie będe doradzał bo nie przerabiałem kilkunastu producentów więc nie wiem co dobre ... Osobiście w moim nagłośnieniu grubo stawiam na JBL-a ...

Pozdrawiam.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Czerwca 2010, 14:56:08 »
Dzięki za sugestie. Głośniki standardowe 10 cm. Te Sony wyglądają ok głównie cenowo i wizualnie bo reszty w żaden sposób nie mogę ocenić :)

Natomiast tego fragmentu nie zrozumiałem  :|
[...]Nie wiem jakiej wielkości masz te głośniki ale polecam systemy ... co zwrotnica to zwrotnica ...
[...]Nadal jednak polecam system

Czy kupując takie głośniki wyposażone są już one w jakąś kostkę montażową do podłączenia z ta firmowa w bolidzie? Impedancja jest jakaś standardowa?
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2010, 14:59:22 wysłana przez dominikalp »
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Czerwca 2010, 15:50:45 »
Natomiast tego fragmentu nie zrozumiałem  :|
[...]Nie wiem jakiej wielkości masz te głośniki ale polecam systemy ... co zwrotnica to zwrotnica ...
[...]Nadal jednak polecam system

System to głośniki odseparowane ... czyli zastosowana jest zwrotonica która dzieli pasmo na poszczególne głośniki ... nie miałem niestety okazji posłuchać jak system spisuje sie pod samym radiem ale myśle że różnica będzie słyszalna ...

System wygląda np. tak :

http://allegro.pl/item1063504272_sinuslive_zestaw_odseparowany_sl105_10cm_tweetery.html

Widze że w 10cm głośnikach szału nie ma ... mały wybór ... nie polecam tych z w/w linku ze względu na cene i moc która będzie wykorzystana tylko w 25% ...
Te soniaki kóre mam ja moge polecić bo grają naprawde ładnie - chociaz to może być też zasługa mojego radia ...

kupując takie głośniki wyposażone są już one w jakąś kostkę montażową do podłączenia z ta firmowa w bolidzie? Impedancja jest jakaś standardowa?

Kostaki montazowej nie ma bo to tylko niepotrzebny koszt dla producenta ...
Impendancja jest taka jak zawsze czyli + i - :)
Będziesz musiał pozbyć sie po prostu starej kostki z auta i przylutować kabelki do głośnika ...
Nie wiem jak wyglądaja te kable u Ciebie ale jeśli na jednym kabelku jest czarny bądź czerwnoy pasek to jest to plus ...

Pozdrawiam.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Czerwca 2010, 16:15:38 »
No to ja dorzucę swoje trzy grosze

Po pierwsze
Kostek się nie tnie tylko inwestuje w taki bajer:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=adapter+g%C5%82o%C5%9Bnikowy+toyota&from_showcat=1&category=0&change_view=1

Po drugie
Moim zdaniem nie ma co pakować prawie 200zł w odseparowany zestaw z głośnikami 10cm

Wiec ja bym zrobił tak:
kupił te sony lub dokupił seryjny głośnik na allegro(koszt 20zł)

Zawsze też jeśli nie masz czasu wytłumiać tapicerki to możesz dokupić oryginalne głośniki do drzwi 

Ja kupiłem w zasadzie najtańszy zestaw odseparowany 165mm Blapunkta za lekko ponad 100zł i jestem w zasadzie zadowolony, teraz kupił bym jednak coś ze zwrotnicą   

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Czerwca 2010, 17:05:52 »
Czyli już bliżej niż dalej :) Na wstępie dziękuję za sugestie.

Jako pierwsza opcja zostaną pewnie Sony + kostki (dobry patent, szkoda ciąć oryginalnych!). CHyba ze ktos będzie miał jeszcze jakieś ciekawe propozycje.

Tu jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica między głośnikiem dwu a trój drożnym? W cenie nie ma:
http://www.sony.pl/product/ics-f-series-speakers/xs-f1026se
http://www.sony.pl/product/ics-f-series-speakers/xs-f1036se

Natomiast opcja w drzwiach i zastosowanie seryjnych lub pasujących w miejsce seryjnych jest ciekawa. Niestety nie wiem jakie głośniki montowane są seryjnie u mnie ich nie było, zatem pewnie kabli także nie będzie. Jak wyglądało by to technicznie przy zostawieniu firmowego radia. Na podszybiu zostają Sony a w drzwi wędrują dodatkowe głośniki? Kable trzeba by przeciągnąć z tych na podszybiu do tych w drzwiach? Czy połączenie wyglądało by jakoś inaczej? Jest tam miejsce jest to mocno skomplikowane?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2010, 17:34:01 wysłana przez dominikalp »

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Czerwca 2010, 19:57:47 »
Jak montowałem swoje głośniki w drzwi, to ani nie kupiłem kostek, ani nie musiałem ciąć oryginalnych.

Jak masz takie standardowe blaszki do podłączenia kabli:
http://www.allegro.pl/item1058595685_konektor_gniazdo_zenski_f_4_7_mm_pozlacane_4szt.html
to zarabiasz je na kablach i docinasz tak, by zostały płaskie połączenia i wtykasz do oryginalnych kostek. Siedzi naprawde solidnie i nie ma ryzyka wypadnięcia. Sprawdza się świetnie.

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Czerwca 2010, 20:09:54 »
Natomiast opcja w drzwiach i zastosowanie seryjnych lub pasujących w miejsce seryjnych jest ciekawa. Niestety nie wiem jakie głośniki montowane są seryjnie u mnie ich nie było, zatem pewnie kabli także nie będzie. Jak wyglądało by to technicznie przy zostawieniu firmowego radia. Na podszybiu zostają Sony a w drzwi wędrują dodatkowe głośniki? Kable trzeba by przeciągnąć z tych na podszybiu do tych w drzwiach? Czy połączenie wyglądało by jakoś inaczej? Jest tam miejsce jest to mocno skomplikowane?

Kurcze zapomniałem ze skoro ty masz tylko głośniki w podszybiu to po pierwsze nie masz kabli w drzwiach(ja też ich nie miałem) a dodatkowo radio ma wyjście tylko na 2 głośniki(też tak miałem) 

opcja rozdzielenia sygnału z 2 na 4 głośniki to raczej słaby pomysł

więc albo zostajesz przy samych głośnikach w podszybiu albo ciągniesz kable od podszybia(ewentualnie od samego radia) i instalujesz zestaw odseparowany(woofery w drzwiach, tweekery w podszybiu)

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Czerwca 2010, 20:18:33 »
AceVentura dzięki za patent muszę się przyjrzeć tej kostce, choć rozwiązanie z adapterem wydaje mi się pewniejsze. Przemyśle temat niemniej dziękuję.

kafara1, mam zatem jasność. Zostaje przy głośniku na podszybiu, jak uda się kupić Sony to będzie Sony. To wstawię szybko, - i tak nie mam teraz dużo czasu - zobaczę jak będzie grało. Jeśli będzie kiepsko to będę drzwi rozbierał :) A w między czasie pomaluję korodujące mocowania foteli :| Bardzo dziękuję za sugestie!

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Czerwca 2010, 01:43:00 »
Kostek się nie tnie tylko inwestuje w taki bajer...

Dlaczego nie ??
Ja nie ufam takim kostkom ... wole osobiście połączyć, zalutować, zaizolować koszulką termokurczliwą a do tego izolacją ...

zestaw odseparowany 165mm Blapunkta ... teraz kupił bym jednak coś ze zwrotnicą

A co to za odseparowany zestaw bez zwrotnicy ?? gra to tak samo jak współosiowy ...

Swoją drogą jeśli mówimy juz o systemach na zwrotnicy to najlepszym rozwiązaniem jest zasilić to wzmakiem ...
Radio ma ~24RMS a głośnik 165mm ma ~70RMS ... Nie widze sensu ...

Pozdrawiam Audiofilów ;)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Czerwca 2010, 09:24:51 »
Chyba piszesz o jakimś markowym radiu? Bo radio wbudowane w Yarisa ma po kilka watów RMS na kanał (dokładnie nie pamiętam, ale kiedyś widziałem specyfikację - chyba 2 x 6W).
Seat Leon Cupra :D

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Czerwca 2010, 13:01:41 »
Chyba piszesz o jakimś markowym radiu? Bo radio wbudowane w Yarisa ma po kilka watów RMS na kanał (dokładnie nie pamiętam, ale kiedyś widziałem specyfikację - chyba 2 x 6W).

Nigdy nie interesowałem sie seryjnymi radiami więc nie wiem ile one mocy mają ;)
Ale to tylko potwierdza moje słowa ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl